Top Gun Maverick UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Top Gun Maverick UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Top Gun Maverick UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 11 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: Skifter imellem 1.90:1 (IMAX) og 2.39:1
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 31. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Thriller, Drama
Biograf premiere: 26. maj 2022
 
Instruktør: Joseph Kosinski
Manuskript: Jim Cash, Jack Epps Jr., Peter Craig
Producere: Jerry Bruckheimer, John K. Campbell, Emily Cheung
Fotograf: Claudio Mirand
Klip: Eddie Hamilton
Musik: Lorne Balfe, Harold Faltermeyer, Lady Gaga, Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Tom Cruise som kaptajn Pete 'Maverick' Mitchell
Val Kilmer som Admiral Tom 'Iceman' Kazansky
Miles Teller som løjtnat Bradley 'Rooster' Bradshaw
Jennifer Connelly som Penny Benjamin
Bashir Salahuddin som Wo-1. Bernie 'Hondo' Coleman
Jon Hamm som Admiral Beau 'Cyclone' Simpson
Ed Harris som Admiral Cain
 
Beskrivelse: 
Jagerpilot og kaptajn i marinen, Pete "Maverick" Mitchell, er blevet 30 år ældre, men er heldigvis lige så charmerende og fandenivoldsk som altid. Hans nuværende luftbase (for test af nye typer af jagerfly) skal lukkes ned, da forsvaret hellere vil satse på droner end uddannelse af piloter. Maverick sendes dog alligevel tilbage til Top Gun, marinens uddannelsessted for jagerpiloter, og hvor han selv er uddannet. Han får her til opgave at udvælge og træne et lille team af piloter, der skal flyve ind bag fjendes linjer og bombe et ulovligt anlæg, der producerer beriget uran. Opgaven kompliceres yderligere for Maverick, da sønnen af Mavericks afdøde ven og wingman, Goose, er med på holdet. Maverick har tidligere på moderens foranledning forsinket starten på sønnen Bradleys pilotuddannelse, da hun var bange for at sønnen skulle dele skæbne med faderen, og Maverick og Bradley starter derfor ikke ud på særlig god talefod. Med kun tre uger til at forberede piloterne på den yderst farlige mission kommer Maverick på hans livs største opgave, som kræver at alle må presses til det yderste og lidt til.
 
Top Gun Maverick UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Efter udskydelse pga. Corona pandemien landede den længe ventede efterfølger til den 36 år gamle Top Gun film endeligt i biograferne i foråret og mod alle odds blev forventningerne hos både anmeldere og publikum indfriet til fulde. Det er fuldt fortjent for Top Gun: Maverick formår både at indfange magien fra den gamle film og bygge videre på historien. Tom Cruise er perfekt i rollen som Maverick mens der også er blevet plads til en lille, men vigtig rolle til Mavericks gamle konkurrent Ice, spillet af Val Kilmer. Sammenlignet med den første Top Gun er der skruet ned for romancen og op for antallet af scener med flyaction og det virker som en god prioritering, for flyscenerne er virkeligt forrygende skruet sammen og udført, og perfekt klippet ind i historien. Man kan godt sidde undervejs og synes at noget af handlingen er lidt klichefyldt, men når det er udført med så megen charme og teknisk formåen betyder det ingenting og de mere end 2 timer filmen varer, flyver bogstavelig talt afsted.

Top Gun: Maverick er nu tilgængelig på en fremragende 4K UHD udgave, så du også kan nyde den i din hjemmebio, så anbefalingen herfra er bare at få den købt hurtigst muligt.
 
Top Gun Maverick UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Top Gun: Maverick udgives på 4K UHD disk i 2160p/Dolby Vision/HDR10 i 16:9 formatet, dog med enkelte flyvescener med udvidet aspect ratio, hvilket kun er et plus. Billedsiden er værdig til at blive din nye reference / demo disc, for overalt fremstår den skarp, detaljeret og kompleks med tydelige detaljer på hud og andre teksturer i nærbilleder. Trods de hurtige bevægelser under flyvningerne er der ikke noget der hakker. Billederne fra flyenes cockpits er filmet rigtigt under flyvning og bidrager med en sjældent set grad af realisme, og de akrobatiske luftdueller er virkeligt imponerende. Generelt er farverne behageligt naturlige, mens sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og uden synlige komprimeringsfejl. Den højere opløsning på UHD disken giver billedsiden et kraftigt løft med en højere klarhed og detaljerigdom, mens Dolby Vision / HDR10 bidrager med at udvide farvespektret betydeligt, og bringer varme og dybde til billedsiden, f.eks. i scenerne på stranden eller på hangarskibet.
 
Top Gun: Maverick leveres på UHD med et fremragende Dolby Atmos soundtrack, som udnytter formatet til fulde med overbevisende retningspanoreringer af lyde i forbindelse med de mange flyvescener med potent brølende jetmotorer samt kugler og missiler, der passerer i alle retninger, men generelt lyder det hele bare fedt og samtlige surroundkanalerne inklusive subwooferen kommer flittigt til anvendelse hele filmen igennem. Dialogen fremstår overalt klart, tydeligt og centreret i lydbilledet, mens det ikoniske soundtrack blandet med et par nye hits flettes elegant ind i handlingen.
 

Top Gun: Maverick's UHD udgave indeholder mere end 80 minutters ekstramateriale, herunder en imponerende dokumentarfilm om hvordan der blev proppet 5-6 kameraer ind i cockpittet, så man kunne få så realistiske billeder af skuespillerne i aktion i luften samt en 49 minutter masterclass fra Cannes med Tom Cruise.
 
• Cleared for Take Off (1080p, 9:15)
• Breaking New Ground - Filming Top Gun: Maverick (1080p, 7:56)
• A Love Letter to Aviation (1080p, 4:48)
• Forging the Darkstar (1080p, 7:31)
• Masterclass with Tom Cruise - Cannes Film Festival (1080p, 49:04)
• Music Video (1080p, 3:52): "Hold My Hand" med Lady Gaga.
• Music Video (1080p, 2:37): "I Ain't Worried" med Onerepublic.
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet oktober 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser