Frankenstein (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Frankenstein (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Frankenstein (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 10 minutter
Lyd: 2.0 DTS-HD Master Audio Mono
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K1.33:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: ikke vist i de Danske biografer
 
Instruktør: James Whale
Manuskript: Garrett Fort, Francis Edward Faragoh
Producere: Carl Laemmle Jr., E.M. Asher
Fotograf: Arthur Edeson, Paul Ivano
Klip: Clarence Kolster
Musik: Bernhard Kaun
 
Skuespiller:
Colin Clive som Henry Frankenstein
Boris Karloff som The Monster
Dwight Frye som Fritz
Mae Clarke som Elizabeth
John Boles som Victor Moritz
 
Beskrivelse: 
I 1818 udkom romanen ”Frankenstein” for første gang, da den kun 21-årige Mary Shelley, der efter en aften i selskab med Englands største digtere og forfattere, blev inspireret til at skrive en grusom historie om videnskabsmanden Victor Frankenstein, som skaber sit eget monster. Colin Clive spiller videnskabsmanden Henry Frankenstein, der forsøger at skabe et levende væsen ved at samle afhuggede lemmer fra de afdøde. Hans skabning eller monstret viser sig at have fri vilje og flygter fra laboratoriet.
 
Frankenstein (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
I 1927 skrev Peggy Webling en ny skuespilversion af Mary Shelleys roman, som nyfortolkning af den klassiske fortælling og som noget nyt en talefilm fremfor stumfilmsudgaverne af Frankenstein fra henholdsvis 1910, 1915 og 1921. Den blev filmatiseret af Universal i 1931 som opfølger til studiets kæmpesucces Dracula. Det berømte halvgale og småhysterieske udtalelse af ”It’s alive!” som man støder på i mange film / serier stammer fra denne film. Frankenstein er en gotisk gyser der hører til blandt de helt store klassikere i filmhistorien og med rette.

Videnskabsmanden Henry Frankenstein er besat af tanken om at skabe kunstigt liv. Ved at samle legemsdele fra kirkegårde ved nattetide og med en hjerne fra en retarderet kriminel lykkes projektet. I første omgang møder monstret kun fjendtlighed og stikker af fra sin skaber. Men skal det uskyldige monster klare sig i en verden, det møder for første gang?

Filmen er både et ægte gys og en advarsel, som den moderne videnskab burde lytte til. På folk uden filmisk interesse vil den måske nok virke tam, og den er da også en del dateret i sine virkemidler og form. Men det er stor filmisk kunnen der her er at se, godt iscenesat og med gode skuespillere og en virkningsfuld produktion, hvor lys, skyggevirkninger og kulisser er velvalgte. Scenografen Charles Hall skabte de stemningsfuldt gotisk-ekspressionistiske kulisser, elektrikeren Ken Strickfaden fyldte laboratoriet med gnistrende apparater. Men mest af alt skal Boris Karloff fremhæves for hans stærke og følsomme portræt af vanskabningen.

Filmen fik i 1935 efterfølgeren Bride Of Frankenstein som ligeledes blev en stor succes. Set med nutidens øjne bliver man næppe skræmt, men som nævnt hvis man er bare lidt interesseret i de klassiske gyser mesterværker hører denne til ens sortiment. Før denne har jeg både set Dracula fra 1931 og The Invisible Man fra 1933 og det er interessant at se de samme skuespillere gå igen nærmest i de samme stereotyp castede roller. Dog synes jeg Frankenstein er den svageste af de tre film selv om det stadig er gedint håndværk. Trods sin korte spilletid virker den en anelse langtrukken og filmens slutning er, selv set med datidens briller, en smule abrupt.
 
Filmen bliver leveret i et 1.33:1 HEVC / H.265 transfer skabt af Arthur Edeson som også stod bag den visuelle stil i The Invisible Man. Dette gør, når man som mig har set filmene lige efter hinanden, ligger mærke til en visuelle præsentation som er meget lig hinanden. Nuancerne er meget klare og tydelige og da filmen er sort/hvid ligesom de andre fra denne tidsalder, er det igen HDR som gør at nuancerne og detaljerne står så skarpt som de kan. Detajlegraden er generelt god hvor skygger, lyssætning og andre praktiske effekter fremstår klart og tydeligt.
 
 
Frankenstein kommer ligesom de forrige monster film med et DTS-HD Master Audio Mono lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint stykke arbejde med lydsiden og jeg vil måske endda sige en tand bedre. Lyden er blevet så godt renset at man i flere scener især i kløften/bjerget ligger mærke til et meget konstant ekko som helt klart er fordi man har optaget inde i en ikke helt optimeret hal/rum. Det er ikke noget der som sådan generer, men det er bare en sjov bemærkelsesværdig detalje som på ingen måder ødelægger oplevelsen. Den centrale dialog går skarpt igennem og den bliver selvfølgelig skuet op til at passe til de overraskende momenter når monsteret er i fokus eller i scenerne hvor landsbybeboerne holder fest. Selv om der er lidt problemer med lyden her og der, førnævnte ekko, små forvrængninger osv. så er det kildematerialets skyld og vi skal næppe forvente at det bliver meget bedre.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser