The Invisible Man (1933) UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Invisible Man (1933) UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
The Invisible Man (1933) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 12 minutter
Lyd: 2.0 DTS-HD Master Audio Mono
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K1.33:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 11. november 1935
 
Instruktør: James Whale
Manuskript: R.C. Sherriff
Producere: Carl Laemmle Jr.
Fotograf: Arthur Edeson
Klip: Ted J. Kent
Musik: Heinz Roemheld
 
Skuespiller:
Claude Rains som Dr. Jack Griffin / The Invisible Man
Gloria Stuart som Flora Cranley
William Harrigan som Dr. Arthur Kemp
Henry Travers som Dr. Cranley
Una O'Connor som Jenny Hall
 
Beskrivelse: 
Filmen The Invisible Man handler om en videnskabsmand, der opfinder en måde at gøre sig selv usynlig på. Men der er en bivirkning, for inden længe bliver han morderisk vanvittig. Filmen fik meget opmærksomhed på grund af specialeffekterne, som var langt forud for deres tid. The Invisible Man var populær blandt publikum og blev Universals mest populære film siden Frankenstein i 1931. Den havde flere efterfølgere, herunder The Invisible Man Returns fra 1940.
 
The Invisible Man (1933) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Invisible Man som er en del af Universals classic horror monsters og udkom tilbage i 1933. Den er baseret på en roman af den kendte forfatter H.G. Wells (bl.a. kendt for Klodernes Kamp, Tidsmaskinen og De første mennesker på månen) og instrueret af James Whale som også stod bag en række af Universals andre classic horror monster film. Den Usynlige Mand er ret flot lavet, dens praktiske effekter er overbevisende, og så fænger historien hele vejen igennem.

Kort fortalt handler The Invisible Man også kendt i Danmark under navnet Den usynlige mand om videnskabsmanden Jack Griffin har i hemmelighed udviklet en måde, hvor på han kan gøre sig usynlig ved hjælp af medikamentet Monocane, der desværre også giver ham storhedsvanvid. Griffin vender tilbage til sine tidligere kolleger og sin kæreste, der har svært ved at genkende Griffins nye personlighedstræk. Herefter går han i så gang at bevise sin overlegenhed ved at sprede rædsel og terror.

Filmen er fængende fra første til sidste minut, og rummer en foruroligende psykologisk analyse af menneskets sind og en meget spændende problematik, for hvordan ville vi selv reagere hvis vi fik muligheden for at kunne gøre os usynlig. Ville vi blot lure på naboens smukke datter som de små grise vi måske er, eller ville vi gøre endnu værre ting, nu vi kunne slippe af sted med dem. Godt nok forklares vanviddet i filmen med, at den substans videnskabsmanden har brugt, indeholder et stof der fører til sindssyge, men det er forklaringen som hovedpersonerne i historien giver hinanden.

Den store attraktion og styrke i filmen er dog skurken, en videnskabsmand der har fundet et middel til at gøre sig selv usynlig og er blevet vanvittig i processen, hvor Claude Rains med bare sin stemme leverer en formidabel og uhyggelig, grænsende til det ubehagelige, præstation, der i samspil med Whales sikre iscenesættelse skaber en absolut uforglemmelig skurk i filmhistorien.

Selvfølgelig er filmen gammel og på visse punkter måske nok smule forældet at se på, men teknisk holder den alligevel også ret så overraskende, da effekterne er ganske godt lavet, og set i forhold til filmens alder, er de absolut fabelagtige. The Invisible Man er så absolut et mesterværk for sin tid og adskillige film baseret på samme historie er kommet igennem årene, men ikke mange har formået af fange storhedsvanviddet på samme måde som Claude Rains.
 
Filmen bliver, ligesom de andre film i Universals classic horror monsters kategori, leveret i et 1.33:1 HEVC / H.265 transfer, der langt hen ad vejen er smukt behandlet. Ligesom det er tilfældet med f.eks. Dracula, er de flotte malerier man brugte som baggrunde dengang virkelig flotte og fremstår relativt skarpe. Nuancerne er meget klare og tydelige og da filmen er sort/hvid drager den stor nytte af HDR så nuancerne virkelig står skarpt. Det som gør at den visuelle side af udgivelsen ikke får topkarakter, er at enkelte scener fremstår en anelse uskarpt, om det er fordi kildemateriet ikke har været helt i top skal jeg ikke kunne sige, men det gør at helhedsindtrykket dykker en smule, da det ikke er et ens visuelt indtryk man bliver præsenteret for filmen igennem. Når det er sagt, er filmen dog stadig smuk og når man tænker på den snart har 90 år på bagen, bliver det næppe meget pænere end hvad der leveres på denne udgivelse.
 
 
The Invisible Man kommer med et DTS-HD Master Audio Mono lydspor. Dialogen er rimelig ren og klar for en film, der hastigt nærmer sig sit 90-års jubilæum, dæmpede stemmer er en faktor i ny og næ, men håndteres generelt så godt, som man kan forvente, og lydeffekter bliver sjældent fejlprioriteret eller forvrænget. Heinz Roemhelds musik er ikke markant som man oplever det nu til dags når man ser gyserfilm, men fungere mere underlæggende og der er absolut ingen jump scare lydsekvenser. Det er igen mere stemningen i skuespillet der bakkes op at lydsiden end omvendt.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser