Dracula (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Dracula (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Dracula (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 14 minutter
Lyd: 2.0 DTS-HD Master Audio Mono
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K1.33:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. oktober 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 11. januar 1932
 
Instruktør: Tod Browning
Manuskript: Hamilton Deane, John L. Balderston
Producere: Tod Browning, Carl Laemmle Jr., E.M. Asher
Fotograf: Karl Freund
Klip: Milton Carruth
Musik: Heinz Roemheld
 
Skuespiller:
Bela Lugosi som Count Dracula
Helen Chandler som Mina Harker
David Manners som John Harker
Dwight Frye som Renfield
Edward Van Sloan som Van Helsing
 
Beskrivelse: 
Dracula er en amerikansk vampyr-gyserfilm fra 1931 af Tod Browning. Filmen er baseret på et skuespil af Hamilton Deane, der igen er baseret på Bram Stokers roman. Filmen blev produceret af filmselskabet Universal Pictures, som indspillede to versioner samtidigt: Den engelsksprogede version, som er den bedst kendte, og en spansksproget version, Drácula, med Carlos Villarías i titelrollen. I den engelsksprogede version er det, ligesom i skuespillet, der turnerede i USA fra 1927, den ungarskfødte Bela Lugosi, der har titelrollen som Grev Dracula. De to film blev lavet i de samme kulisser og (bortset fra sproget) med samme manuskript. Det amerikanske hold filmede om dagen, det spanske om natten. Begge versioner er at finde på denne udgivelse så man har mulighed for selv at vurdere hvilken version man synes er bedst.
 
Dracula (1931) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
I oktober sidste år udkom Universals Classic Monsters box indeholdende: Dracula (1931), The Invisible Man (1933), Frankenstein (1931) og sidste men ikke mindst The Wolf Man (1941). Et år senere får vi nu udgivelserne individuelt og vi har heldigvis fået mulighed for at kigge nærmere på filmene. Denne udgave af forfatteren Bram Stokers Dracula er en af Universals mest berømte monster film. Oprindeligt skulle den have fulgt bogen meget nøjagtigt, men da både USA (på grund af depressionen) og Universal havde økonomiske vanskeligheder, valgte man i stedet at bygge historien op omkring et succesfuldt teaterstykke med den ungarske skuespiller Lugosi i hovedrollen, som kørte på det tidspunkt, og som nok havde elementer af bogen i sig, men alligevel afveg på enkelte punkter, som gjorde det billigere at indspille den. Nu skulle man blot finde hovedrollen, for det skulle absolut ikke være selvsamme Lugosi, men heldigvis valgte man i sidste ende alligevel ham til rollen som Dracula, for hans særegne dialekt og fængslende blik gjorde ham perfekt til rollen.

Ganske kort er historien i Dracula at ejendomsmægleren Renfield rejser fra London til Transsylvanien for at afslutte salget af klostret Carfax i London til grev Dracula, der viser sig også at være vampyr. Dracula får magten over Renfield og tager ham med til London. Her fortsætter han sine vampyrlige aktiviteter. Da Dracula vender sig mod den unge Mina Seward, bliver doktor Van Helsing opmærksom på den transsylvanske greves sande natur og begynder at forberede de nødvendige forholdsregler.

Bela Lugosi er manden som mange forbinder som den eneste, sande vampyrgreve. Eneste konkurrence må vel være den mere direkte horror inspireret figur som Christopher Lee skabte med de kultdyrkede Hammer film. Ellers må man jo nok også give Gary Oldman kredit for hans bevægende fremføring i Francis Ford Coppolas 1992-version af Dracula-legenden.

Set med vore dages øjne er filmen selvfølgelig dybt dateret og næppe uhyggelig, men kan man lide virkelig gamle film, leve sig ind i dem og/eller er filmhistorisk interessere, skal man ikke snyde sig selv for en sådan kvalitativ oplevelse som denne her. Det på alle måder en gennemført film, med flere højdepunkter og flotte sort og hvide scener, som fortjent er gået over i filmhistorien.

Ulempen er at filmen ikke følger bogen særlig tæt, derfor bliver handlingen lidt ujævn. Desuden kører filmen i et ualmindeligt langsomt tempo, så forvent intet festfyrværkeri. Men langsomheden er også flot og poetisk på en måde, som kun de gamle Universal horrorfilm kan være. Dertil velsagtens også en af de mest seriøse produktioner af historien om Dracula.

Hvis man vil have en tæt filmatisering af historien, så er den førnævnte Dracula fra 1992 med Gary Oldman i spidsen, det bedste bud, men har man lyst til at se en værdig klassiker fra Universal-tiden, så er Dracula uundgåelig.
 
Filmen bliver leveret i et 1.33:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal som er kendt for at behandle deres bagkatalog med stor kærlighed og Dracula er ingen undtagelse. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret og de flotte malerier man brugte som baggrunde dengang fremstår virkelig flotte. Nuancerne er meget klare og tydelige og da filmen er sort/hvid drager den stor nytte af HDR så nuancerne virkelig står skarpt, hvilket er en tydelig forbedring i forhold til den tidligere blu-ray udgivelse som også stammede fra en 4K original, men af gode grunde ikke havde HDR. Detajlegraden er generelt god hvor skygger, lyssætning og andre praktiske effekter fremstår klart og tydeligt.
 
 
Dracula kommer med et DTS-HD Master Audio Mono lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så kanont stykke arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj, hvilket der faktisk ikke er super meget af, bliver leveret i en passende højde i forhold til den centrale dialog og den bliver selvfølgelig skuet op til at passe til de overraskende momenter når Dracula angriber så man slet ikke er i tvivl om at noget slemt er ved at ske. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. I modsætning til nutidens gyserfilm hvor musikken spiller en yderst central rolle når vi skal skræmmes, er lydsiden på denne udgivelse nærmest fraværende og det er Lugosis blik og dialog som skaber stemningen.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser