The Northman UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Northman UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
The Northman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 17 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2:00:1 (Native 4K)
HDR: HDR10 / Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 29. august 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Thriller, eventyr, action
Biograf premiere: 13. april 2022
 
Instruktør: Robert Eggers
Manuskript: Sjón, Robert Eggers
Producere: Thomas Benski, Garrett Bird, Francesca Cingolani
Fotograf: Jarin Blaschke
Klip: Louise Ford
Musik: Robin Carolan, Sebastian Gainsborough
 
Skuespiller:
Alexander Skarsgård som Amleth
Nicole Kidman som Dronning Gudrún
Claes Bang som Fjölnir
Ethan Hawke som Kong Aurvandil War-Raven
Anya Taylor-Joy som Olga
Gustav Lindh som Thórir
Elliott Rose som Gunnar
Willem Dafoe som Heimir
 
Beskrivelse: 
Fra den visionære instruktør Robert Eggers kommer "The Northman", et storladent vikingeepos, der følger en ung vikingeprins stræben efter at hævne mordet på sin far.
 
The Northman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Northman er en brutal vikingesaga om kongemord og hævn. Den sårede Kong Aurvandil War-Raven kommer tilbage fra et plyndringstogt. Hans søn prins Amleth og smukke dronning Gudrun venter ham, men som hofnarren Heimir antyder, tørster kongens halvbror Fjölnir efter både dronningen og kongeriget. Det varer heller ikke længe før Fjölnir får lokket kongen i baghold og dræber ham, mens prins Amleth formår at flygte. Historien springer nu frem i tiden hvor Amleth er blevet voksen og deltager, som menig kriger i vikingernes brutale plyndringstogter i fjerne egne. Da Amleth hører at en flok tilfangetagne slaver skal sendes op til hans fars banemand Fjölnir, som nu har bosat sig på Island, beslutter han at forklæde sig som slave og gemme sig blandt de andre slaver i vikingeskibet på vej til Island. Med et sind, der brænder af had og hævn, ankommer prins Amleth til det kolde Island for at hente det der blev stjålet fra ham tilbage; sin mor og et kongerige.

I forhold til instruktøren Robert Eggers tidligere film ’The Lighthouse’ og ’The VVitch’ er the Northman en langt flottere og mere spektakulær film med store krigsslag og smukke landskaber. Den beholder dog meget af den mystik og de overnaturlige episoder, som gjorde de tidligere film til en speciel og grænseoverskridende oplevelse og det passer perfekt ind i vikingeuniversets mytologi og vikingernes forbindelse til åndeverdenen. Måske derfor er The Northman ikke en film der vil tiltale alle actionfans, men for mange andre er Robert Eggers vision netop det, der hæver filmen op fra at være en banal historie om blodhævn til at blive et vikingeepos, som man husker længe efter rulleteksterne.

The Northman’s rolleliste er besat med en perlerække af stjerneskuespillere, som f.eks. en toptrimmet Alexander Skarsgård i hovedrollen som Amleth, Nicole Kidman som dronning Gudrún, danske Claes Bang som Fjölnir samt Ethan Hawke, Willem Dafoe og Anya Taylor-Joy og de spiller alle fremragende.
 
The Northman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Northman bliver på UHD leveret i 2.00:1 formatet, som er tæt på fuld skærm, og i et 2160p/H.265 HEVC-transfer, som både indeholder Dolby Vision og HDR10. Oplevelsen heraf skuffer ikke med et meget højt detaljeniveau, hvor den mindste hudpore, rynke, mudderklat eller skæghår står knivskarpt og hvor små detaljer i det storslåede landskab giver billedet en fantastisk dybdevirkning. HDR10 bidrager til et fantastisk bredt farvespektrum med en lejlighedsvis varm glød, hvor scener omkring bålet ved åndemaneren eller kampen ved lavaen skal fremhæves, men det overdrives aldrig og naturlige jordfarver er de mest fremtrædende mens andre scener nærmest er sort/hvide. Derved fremstår den lejlighedsvise brug af stærke farver på f.eks. et vævet tæppe eller et rødt sjal ekstra stærkt. Et dybt sortniveau i de mørkeste scener giver en fantastisk dybdeeffekt og også her bidrager HDR til at man altid kan se hvad der foregår uden at scenen overbelyses. Der var heller ingen komprimeringsfejl at spore, så alt i alt en førsteklasses udgivelse, som vinder på realisme fremfor spektakulære lyseffekter.
 
Dolby Atmos lydsporet til The Northman er virkeligt fremragende og filmisk lækkert, både med en detaljeret gengivelse af kampscener med dødelige sværddueller, hvislende pile og øksekast, som er med til at bringe samtlige surroundkanalerne i spil. Atmos-kanalerne udnyttes også ved f.eks. atmosfæreskabende lyde fra den hylende vind i det øde islandske landskab. Subwooferen får lov til at arbejde igennem både i actionsekvenserne, men også til at sætte stemningen og understøtte spændingsopbygningen med lavfrekvente lyde. Lydsporet domineres ligeledes af Robin Carolan og Sebastian Gainsborough smukke og fængende soundtrack, som perfekt sætter den storladne stemning, mens dialogen i alle scener fremstår velprioriteret og centralt placeret i lydbilledet.
 
For engang skyld er ekstramaterialet placeret på UHD disken og ikke på den medfølgende blu-ray, hvilket egentligt er meget fint, så længe kvaliteten af billede og lyd bevares, som det er tilfældet på denne udgivelse.
 
• Deleted and Extended Scenes (2160p/Dolby Vision, 12:28 total runtime)
• An Ageless Epic (2160p/Dolby Vision, 11:17
• The Faces of Vikings (2160p/Dolby Vision, 10:27)
• Amleth's Journey to Manhood (2160p/Dolby Vision, 3:56)
• Shooting the Raid (2160p/Dolby Vision, 4:10)
• Knattleikr Game (2160p/Dolby Vision, 2:42)
• A Norse Landscape (2160p/Dolby Vision, 4:43)
• Audio Commentary: Co-Writer/Director Robert Eggers
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet august 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser