Doom UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Doom UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Doom UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 53 minutter
Lyd: DTS:X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.35:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 15. august 2022
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, sci-fi
Biograf premiere: 4. november 2005
 
Instruktør: Andrzej Bartkowiak
Manuskript: Dave Callaham, Wesley Strick
Producere: bl.a. John D. Schofield, Jeremy Steckler, Laura Holstein
Fotograf: Tony Pierce-Roberts
Klip: Derek Brechin
Musik: Clint Mansell
 
Skuespiller:
SKarl Urban som John Grimm
Dwayne Johnson som Sarge
Rosamund Pike som Samantha Grimm
Richard Brake som Portman
Ben Daniels som Goa
 
Beskrivelse: 
Noget er gået galt på en fjern forsøgsstation på Mars. Al forskning er ophørt. Forsøg på kommunikation er slået fejl. De beskeder, der imidlertid kommer frem, er alt andet end beroligende. Stationen sættes i niveau-5-karantæne, og de eneste personer, der har lov til at komme ind og ud fra området, er Rapid Response Tactical Squad, som er en eskadrille, der er bevæbnet til tænderne med hidtil ukendt ildkraft, til at gennemføre deres mission. Ingen kommer derfra i live.
 
Doom UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Doom er originalt en videospilserie udgivet af hedengangne id Software tilbage i 1993. Det er et computerspil i førstepersonsperspektiv skabt af blandt andet John Carmack og John Romero. Spilleren er en unavngivne spacemarine, der opererer for The Union Aerospace Corporation (UAC), der med diverse skydevåben skal besejre store grupper af djævelske skabninger på planeten Mars' måner Phobos og Deimos. Spillets vigtigste egenskab var den før i tiden avancerede 3-D-grafik, hvor spilleren så verden gennem figurens øjne (førstepersonsperspektiv) og skulle sigte på monstrene for derefter at skyde dem.

Selve filmen er ligeud af landevejen og kun meget overordnet kan den sammenlignes med spillene. På en forskningsstation på Mars er et eller andet gået grueligt galt, og en gruppe rigtig barske soldater fra The Union Aerospace Corporation bliver sendt af sted for at undersøge sagen. Det viser sig at forskerne ved et uheld har åbnet en port til helvede, og skumle uhyre og gespenster har indtaget stationen. På trods af dårlige odds begynder soldaterne at slå horderne tilbage med alle tænkelige midler.

Tilbage i 2005 besluttede man at denne franchise nu skulle tage skridtet til det store lærred med The Rock som frontfigur. Filmen blev en finansiel fiasko og det er der nok en del grunde til. Hvis man som fan at spilserien forventer en tro tilgang til materialet med en masse referencer fra spillet eller et solidt plot er der lagt op til en skuffelse, det man får er gennemsnitlig sci fi actionfilm, hvis man skal være venlig. Instruktøren har samlet en flok af bad ass typer, der fyrer den ene kliche replik efter den anden, og så er der skruet godt op for de hektiske klip og heavy metal musik, og sådan kører det bare derudaf, uden en eneste dråbe af originalitet. Filmen kan bedst betegnes som en klassisk drengerøvs film på en tam søndag.

Hvis man skal være lidt positiv så er The Rock og Karl Urban er passende i de to macho-hovedroller, og scenerne i de lange, mørke gange er ganske nydeligt lavet. Fans af spilserien vil også kunne genkende den klassiske BFG. Filmens helt store gimmick er en sekvens med kameraføring a la spillet, altså vist i first person mode. Det fjerner fuldstændig intensiteten på et tidspunkt, hvor den ellers burde gå i højeste gear og bidrager overhovedet ikke med noget. Derudover fik filmen faktisk en fortsættelse tilbage i 2019 kaldet Doom: Annihilation, en såkaldt direkte til video udgivelse. Den kan jeg kun på det stærkeste fraråde at man ser, så er i advaret!

Sidst men ikke mindst bør det selvfølgelig nævnes at det er den såkaldte Unrated Extended Edition man får på denne 4K udgivelse hvilket giver 8 minutter mere spilletid end biografudgaven. Hvad disse 8 minutter specifikt er, tør jeg ikke sige men højst sandsynlig mere splat, action og flere bandeord.
 
Doom UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.35:1 4K transfer, som er flot behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del og det er klart overlegent til det tidligere VC-1 encoded transfer vi fik på blu-ray udgivelse. Farverne er dejlig varme og forstærket i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad den mørke forskningsstation på Mars har at tilbyde. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte har en god dybde i denne meget mørke film. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både ar, sår, afrevne lemmer og selvfølgelig en masse herlige detaljer på dæmonerne som al sammen fremstår klart og tydeligt. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene i filmens mange actionssekvenser og meget mørke scener.
 
Doom på 4K bliver leveret med et splinter nyt DTS:X lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og hårdt slående baggrundsmusik. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden udover den tiltænkte selv ved en høj lydstyrke som jeg bestemt vil anbefale til denne film.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet august 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser