Edge of Tomorrow UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Edge of Tomorrow UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Edge of Tomorrow UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 1 minut
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 18. juli 2022
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Science-Fiction
Biograf premiere: 4. juni 2014
 
Instruktør: Doug Liman
Manuskript: Christopher McQuarrie, Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
Producere: bl.a. David Bartis, Bruce Berman, Hidemi Fukuhara
Fotograf: Dion Beebe
Klip: James Herbert, Laura Jennings
Musik: Christophe Beck
 
Skuespiller:
Tom Cruise som Cage
Emily Blunt som Rita
Brendan Gleeson som General Brigham
Bill Paxton som Master Sergeant Farell
Noah Taylor som Dr. Carter
 
Beskrivelse: 
Den kujonagtige pr-mand William Cage er dybt uegnet som soldat, men sendes alligevel til frontlinjen, da Europa angribes af dræberuhyrer fra rummet. Cage dør efter få minutters kamp, men vågner op igen samme morgen! Han er nu tvunget til at gentage sin selvmordsmission i en tilsyneladende uendelig tidssløjfe. Men øvelse gør mester, og den benhårde soldaterkvinde Rita er også god at have på sin side.
 
Edge of Tomorrow UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Groundhog Day bare med rumvæsener og krig er muligvis det første man kommer til at tænke på når man hører præmissen for Edge of Tomorrow. Tænk så lige over, hvis den dag man konstant skulle gentage, var en dag, hvor du blev tvunget i krig mod fæle, invaderende rumvæsner, der igen og igen dræbte dig. Det er præcis sådan en dag, Tom Cruise på mystisk vis vågner op til igen og igen i den heftige science fiction action basker.

Filmen foregår i en nærfremtidsverden, hvor en hær af rumvæsener kaldet Mimics, har invaderet Jorden og erobret det meste af Europa. Menneskeheden har nu samlet sine styrker til en modoffensiv via invasion af Normandiet, og en kommunikationsofficer bliver modstræbende sendt med til fronten. Kort efter landingen bliver han så fanget i et tidshul, hvor han igen og igen oplever den samme dag. Men det er måske nøglen til at vinde over rumvæsenerne med hjælp fra menneskehedens mest berømte soldat.

Selvom filmen er CGI tung, så er illusionen intakt hele vejen. Det er en fantastisk dommedagsvision. Et forfriskende snedigt manuskript lader hele tiden det endegyldige nederlag vente lige om hjørnet og flere steder er Edge of Tomorrow decideret faretruende i sin stemning. Tydeligst i filmens sidste akt hvor det er knald eller fald for menneskeligheden.

Instruktør Doug Liman udnytter smukt præmissen til at lave en film med både humor, visuelt overskud og hæsblæsende action. Som i Groundhog Day er der masser af finesser i de gentagne scener, som helten først forsøger at bryde ud af, inden han naturligvis må indse, at det gælder om at knække systemet indefra. Og det lykkes faktisk filmen at holde den indre logik omkring tidshullet kørende helt frem til slutsekvensen, hvor den så lige smider forudsætningerne til sidst.

Tom Cruise er blændende castet i denne rolle, fuldstændig modsat sin stereotype helterolle som hovedpersonen, der starter med at være en kujon. Cruise er nemlig glat nok til at være troværdig i den rolle og selvfølgelig virker han også som den mere heroiske helt, der efterhånden kommer ud af ham. Godt hjulpet af Emily Blunt, der er fantastisk som ordknap, handlingsorienteret elitesoldat. Hun overbeviser både fysisk og med mange skeptiske eller opgivende blikke i retning af Cruise, og det er virkelig forfriskende at se en så konsekvent ombytning af de traditionelle kønsroller i sådan en historie. Bill Paxton bør absolut ikke glemmes, han er perfekt i rollen som den totalt stereotype benhårde oversergent, genialt castet igen.
 
Edge of Tomorrow UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.40:1 4K transfer, som desværre ikke er en 4K original oplevelse, men klargjort i 2K Digital Intermediate. Når det er sagt er der ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er som man kan forvente det af en film i denne genre, en anelse forstærket, men ellers stadig holdt naturtro. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mange mørke scener som præger filmen. Detaljegraden er også utrolig god og der kan ses skægstubbe, rynker og selvfølgelig sår, afrevne lemmer og døde kroppe som alt sammen står godt, ligesom de computer generede effekter i filmen også stort set er fejlfri. Der er ikke så meget at komme efter på den visuelle del af filmen, men det er klart at da det er et 2K DI transfer er det HDR som giver den et visuelt løft i de mere dynamiske farver i forhold til blu-ray udgivelsen.
 
 
Edge of Tomorrow kommer med et fedt Dolby Atmos lydspor det er altså en opgradering i forhold til blu-ray udgivelsens DTS-HD Master Audio lydspor og så sandelig et der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter, musik og bandeord. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de eksplosive kampscener. Den famøse startsekvens som på blu-ray er blevet brugt af mange, til at teste deres subwoofer er på papiret ændret en anelse, men det er ikke noget dit øre kan fange, den leverer skam stadig. Det er i det hele taget en rigtig god lydside som er på denne udgivelse. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som denne film jo skal høres på, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Jeg er super godt tilfreds, dette lydspor er bestemt demo værdigt!
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet juli 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser