Morbius UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Morbius UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Morbius UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 44 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 14. juli 2022
Distributør: SF Studios / Columbia pictures
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action
Biograf premiere: 31. marts 2022
 
Instruktør: Daniel Espinosa
Manuskript: Matt Sazama, Burk Sharpless
Producere: bl.a. Avi Arad, Jared Leto, Lucas Foster
Fotograf: Oliver Wood
Klip: Pietro Scalia
Musik: Jon Ekstrand
 
Skuespiller:
Jared Leto som Dr. Michael Morbius
Matt Smith som Milo
Adria Arjona som Martine Bancroft
Jared Harris som Dr. Emil Nicholas
Tyrese Gibson som Agent Simon Stroud
 
Beskrivelse: 
Morbius er en del af Spider-Mans superhelteunivers og handler om en genial videnskabsmand, som lider af en sjælden blodsygdom. Michael Morbius har således dedikeret hele sit liv til at finde en kur, hvilket bl.a. har medført opfindelsen af kunstigt blod, som har hjulpet patienter verden over, men aldrig ham selv. Nu står han dog med en potentiel kur baseret på dna fra vampyrflagermus, men da han bruger sig selv som testperson, går det ikke helt efter planen. Godt nok bliver Morbius stærkere, hurtigere og langt mere udholdende, end han nogensinde har været, men samtidig rammes han af en ukontrolleret trang til menneskeblod. Samtidig lurer en dyster fjende i kulisserne, som sætter Morbius’ evner og menneskelighed på prøve.
 
Morbius UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Morbius har virkelig fået en hård medfart af anmelderne hvoraf den af mange bliver kaldt den værste tegneserie filmatisering nogensinde. Den har af visse også fået mærkaten den værste Marvel film nogensinde, men det er vigtigt at påpege at dette ikke er en Marvel film, altså ikke en del af det såkaldt Extended Marvel Universe som vi er blevet introduceret for de sidste mange år, men ”blot” en Sony filmatisering af en Marvel superhelt ligesom vi så det med f.eks. Venom og Spider-Man. Der er ingen tvivl om at Spider-Man er en succes, hvoraf både Venom og Morvius er et afkom. Venom har fået blandet modtagelse, men jeg er enig i at Morbius er den svageste af de hidtidige filmatiseringer. Hvis man kigger lidt på hvad der tidligere har været filmatiseret såsom Catwoman, Fantastic Four reboot samt Elektra vil jeg argumentere for at Morbius ikke er den værste.

Morbius har Jared Leto i hovedrollen som Dr. Michael Morbius, hvis desperate forsøg på at helbrede hans sjældne blodsygdom går helt galt og plager ham med vampyrisme. Skænket med overmenneskelige evner kæmper han med mørket i sig. Morbius’ bedsteven, rigmanden Milo, lider af samme sygdom og bliver også inficeret med kuren, men i modsætning til Morbius, kan Milo ikke styrer sin tørst for menneskeblod og bliver beruset over, for første gang i sit liv, at have fuld kontrol over sin egen krop. De medfølgende superkræfter stiger Milo til hovedet og han bliver forvandlet til en superskurk. Filmens endelig opgør står nu derfor mellem de to bedste venner som hver har deres eget syn på kurens mirakler.

Morbius er nemlig en standard superhelte oprindelses historie, intet nyt under solen der. Det samme kan siges om Venom og mange andre superhelte film så der burde egentlig være underholdende action med en snert af horror i dette tilfælde, men Morbius fejler af flere årsager. Først og fremmest hjælper filmens spilletid på 104 minutter, hvilket er inklusive rulletekster, absolut ikke. Det skaber i dette tilfælde en film med et vanvittigt højt tempo som på ingen måde hjælper og det gør at der for en oprindelses historie film faktisk ikke bliver skabt en interessant historie omkring filmens figurer. Et andet kæmpe problem er det faktum at der slet ikke bliver brugt tid på filmens bærende element som også burde være dets klimaks, at Morbius skal slås mod sin bedste ven siden barndommen. Det burde være et emotionelt helvede for ham, det er overhovedet ikke et problem og der bliver ikke brugt nogen som helst tid på at dvæle ved dette ellers oplagte dilemma.

Der bliver ikke lagt super tydeligt spor der indikerer at vi befinder os i Spider-Man universet, hvis vi lige ser bort fra de scener som kommer efter rulleteksterne, men der er dog enkelte diskrete hints. De er super diskrete og man skal virkelig kende til universet for at opfange dem, den mest oplagte er The Daily Bugle som vises et kort øjeblik. I starten af filmen får man at vide at Milo har fået bodyguards fordi han har lidt problemer med en russisk gentleman, som højst sandsynlig er Kraven the Hunter. Horizon Labs hvor Morbius arbejder er også et kendt laboratorie i Spider-Man universet hvor flere kendte har arbejdet. Disse referencer er der nogle stykker af, men de er alt sammen meget diskrete og vil næppe fanges af det almene action publikum.

Der er også blevet skrevet meget om Jared Leto i rollen som Morbius. Han virker som en mand mange elsker at hade og jeg må medgive at han ofte er en ”hit or miss” skuespiller i rollerne, desværre ofte det sidste. Når det er sagt synes jeg faktisk ikke at han er så ringe som Morbius, filmen har som nævnte værre problemer end ham.
 
Morbius UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er flot behandlet på denne UHD udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farveskemaet er konstant en anelse mørkt, men dog stadig dejlig varme og lokaliteternes mange forskelligheder og Morbius og Milos vampyr personligheder står godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor også den nævnte sorte får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er god, hvor ar, sår og andre makaberheder tydeligt kan ses og action sekvenserne bliver leveret med masse af visuel pondus. Det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse bidrager rigtig godt til de mange imponerende scener.
 
 
Morbius kommer med et lækkert Dolby Atmos. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system. Der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt, både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de mange actionfyldte scener. Der er jævnligt action i filmen, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik, også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, som denne film jo skal høres på. Det hele virker yderst kontrolleret og tilpas.
 
 

Tak til SF Studios / Columbia pictures

Anmeldelse skrevet juli 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser