The untouchables UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The untouchables UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The untouchables UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 59 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk
Aspect Ration: 2.35:1
HDR: HDR10, Dolby Vision

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 18. juli 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Krimi, drama, thriller
Biograf premiere: 30. oktober 1987
 
Instruktør: Brian De Palma
Manuskript: David Mamet, Oscar Fraley, Eliot Ness
Producere: Raymond Hartwick, Art Linson
Fotograf: Stephen H. Burum
Klip: Gerald B. Greenberg, Bill Pankow
Musik: Ennio Morricone
 
Skuespiller:
Kevin Costner som Eliot Ness
Sean Connery som Jim Malone
Charles Martin Smith som Oscar Wallace
Andy Garcia som George Stone
Robert De Niro som Al Capone
Richard Bradford som Mike
Jack Kehoe som Payne
Brad Sullivan som George
 
Beskrivelse: 
Filmhittet fra 1987 om det urørlige team der fik dømt Al Capone i tredivernes USA mod alle odds under spiritusforbuddet, - har fået en fortjent teknisk overhaling!
 
The untouchables UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Brian de Palma instruerer med Kevin Costner, Sean Connery, Robert de Niro, Andy Garcia i de dynamiske hoved /bi-roller, i en film der mest af alt handler om integritet for loven. Filmen bygger på den sande historie om et lille efterforsknings team, ledet af Eliot Ness (Kevin Costner) der under spiritusforbuddet blev sat til at tage Al Capone ud af spillet med “lovlige” midler, trods en indædt modstand, korruption, forsøg på bestikkelse, trusler på deres liv, familie og det der er værre. Vidner og teammedlemmer myrdes, mens Al Capone (udødeliggjort af Robert de Niro) virker fuldstændig usårlig og har bestukket hele retssystemet. Kreativitet og et team af “unlikely heroes” med integriteten i orden, bragte den iskolde morder til retfærdighed.

The Untouchables forsøger aldrig at moralisere over spiritusforbuddet som sådan, og leverer et utrolig flot tidsbillede af tredivernes Chicago i en ret intim indpakning. Man kan nyde den til tider lidt tunge fortællestil og lidt corny actionscener, der til tider giver associationer til tressernes cowbøjderfilm “showdown scener”.

I 1919, blev Volstead-loven vedtaget i USA, som indledte spiritus forbuddets æra… Hvad det IKKE gjorde, var at forhindre folk i at drikke, eller endnu vigtigere, at forhindre driftige forretningsmænd i at åbne sluserne for en milliardindustri af illegal alkohol til at dække efterspørgslen fra tørstige borgere. En af de mest berygtede var Al Capone, som i 1930 havde en blomstrende forretning og byen og befolkningen i Chicago i lommen. Fra politimanden på beatet til dommerne, der sad på de højeste domstole, havde alle tilsyneladende en pris og kunne købes… Altså lige indtil agent Eliot Ness dukkede op fra finansministeriet (som alkoholforbuddet åbenbart var lagt ind under!), og håndplukkede et hold af ærlige betjente (plus en revisor) til at hjælpe ham med at rydde op i Chicago.

Holdet blev hurtigt kaldt 'Untouchable', fordi de ikke kunne købes, selvom oddsene fra begyndelsen var klart imod dem. De kunne ikke stole på nogen, og stod alene i mod en hær..

Connery modtog en Oscar for sin birolle som den hårde, irske politimand, der bliver noget af en coach for Ness. De Palma bringer det hele til live, og får opbygget en underliggende spænding fra begyndelsen, som han fastholder gennem hele filmen, hjulpet af den intense score af Ennio Morricone.

Det er alderen til trods' er en kraftfuld, intens film, der med succes portrætterer denne særlige periode i Amerikas historie, og understreger subtilt det heltemod hos mænd som Ness og hans team, der gennem deres frygtløse dedikation gjorde det lidt mere sikkert at gå ned af gaden under det håbløse spiritusforbud.

Alt i alt, et skønt gensyn med fornem video og kraftigt moderniseret audio oplevelse!
 
The untouchables UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The untouchables har altid set lidt “blød” ud i udtrykket. Denne indtil nu, ultimative præsentation på 4K disc med Dolby Vision er det foreløbige højdepunkt. Den står stadig blødt, og desværre synes jeg at det sorte er trykket en del, måske ekstra meget på grund af mit LG CX OLED TV. Den visuelle, opløsningsmæssige forbedring, har dog ikke det helt store impact sammenlignet med den tidligere bluray, hvor jeg faktisk nød bedre definition i gråtonerne. Det er heller ikke den store farvefest, der er holdt i tredivernes brune nuancer. Alt i alt en flot, strammere præsentation end tidligere, lidt mere opløsning at spore, men prisen er sortniveauet der efter min mening presses for meget.l.
 
UHD disken kommer med lyden i et nyt Dolby Atmos mix! Den tidligere bluray havde et DTS 6.1 spor der var ganske godt. Filmen er oprindeligt mixet i Dolby Stereo i 1987, så det er imponerende at høre ganske god udnyttelse af Dolby Atmos formatet. Der er blandt andet nogle gode scener med både udkald på stationen og trampen rundt på et loft, i topkanalerne ligesom at Ennio Morricone ikoniske musik er løftet godt ud i rummet. Der er ikke den vilde action i LFE kanalen. Lydsporet alene gør UHD disken til en værdig upgrade til dig der allerede har filmen på bluray i samlingen!
 
Vi får det samme gamle ekstra materiale på UHD og Bluray disken, der desværre ikke har nogen historisk dokumentar om spiritusforbuddet, sagen mod Al Capone eller nyere tilbageblik på filmen.
 
Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV i Dolby Vision
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), (nyhed!) IW150T (4xHEIGHT).2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby ATMOS
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet juli 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser