The Man who shot Liberty Valance UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Man who shot Liberty Valance UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
The Man who shot Liberty Valance UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 3 minutter
Lyd: Dolby TrueHD 5.1
Undertekster: dDansk, Svensk, Norsk, Finsk, Engelsk m.fl
Aspect Ration: 1.85:1 (UHD disk) 1.78:1 (Bluray)

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 4. juli 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Krimi, drama, Western
Biograf premiere: 8. februar 1963
 
Instruktør: John Ford
Manuskript: James Warner Bellah, Willis Goldbeck
Producere: John Ford, Willis Goldbeck
Fotograf: William H. Clothier
Klip: Otho Lovering
 
Skuespiller:
John Wayne som Tom Doniphon
James Stewart som Ransom Stoddard
Vera Miles som Hallie Stoddard
Lee Marvin som Liberty Valance
Edmond O'Brien som Dutton Peabody
Andy Devine som Link Appleyard
 
Beskrivelse: 
En western klassiker minder os om, at der engang var nogen der kæmpede for demokratiet.
 
The Man who shot Liberty Valance UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Da Senator Ransom Stoddard vender hjem til Shinbone til Tom Doniphons begravelse med hans hustru, fatter den lokale avis redaktør interesse for historien bag det hele… og hvilken historie! En historie om integritet og demokratisk lov, om ordet mod pistolen i det gamle vesten.

Stoddard (James Steward) kender Tom Doniphon (John Wayne) fra han kom til byen for første gang mange år tidligere som ung advokat (en profession der var lige så nyttig som en foldedør i en ubåd i “the old west”). Han udsættes for et voldeligt overfald på vej ind af den sadistiske, lokale bølle, der går under navnet “Liberty Valance”. Stoddard overlever angrebet, men har intet tilbage andet end et par lovbøger. Han får et job i køkkenet på Ericson's restaurant og møder her sin kommende kone, Hallie (Vera Miles).

I Territoriet foregår en kamp mellem kvæg baroner der ønsker frit land uden stat, hvilket forhindrer alle former for udvikling af samfundet. Da Stoddard bliver valgt som repræsentant over Valance, terroriserer han fortsat byen. Efter han har ødelagt det lokale avis kontor og angrebet redaktøren, kalder Stoddard ham ud, bevæbnet, denne gang ikke med en lovbog, men med en pistol, hvilket skal vise sig at være det, der tager ham hele vejen til Washington….

Instruktøren John Ford (død 1973), tager erfarent historien i en traditionelt filmet western, og holder os interesserede i de to timer filmen varer. Er du vokset op med søndagsbio i TV, har du helt sikkert set flere af hans mange westerns, gerne med John Wayne i hovedrollen. (film som The Searchers, Rio Grande og mange, mange flere).

“The Man who shot Liberty Valance” er fra 1962, og første gang legenderne John Wayne og James Stewart spiller sammen. Det er en vigtig film, der siger meget om den amerikanske ånd, og kampen for lov, orden og demokrati i et land, der blev indtaget lidt efter lidt, og hvor folk søgte lykken med hvad de nu kunne bidrage med. Tankerne falder på en anden klassiker hvor vi finder James Steward i hovedrollen, nemlig “Mr. Smith goes to washington” fra 1939, der var med til at sætte tonen for politisk integritet, der jo sjovt nok er mere aktuelt end nogensinde, og måske også en af grundene til at Paramount har valgt at genudgive “The man who shot liberty Valance” til en ny generation.

Jeg var godt underholdt og fandt filmen interessant og tankevækkende. Den er sammen med “Mr. Smith goes to washington” en film der klart bør stå i enhver filmsamling!
 
The Man who shot Liberty Valance UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen er oprindelig skudt på 35mm i sort/hvid, og der er derfor masser af hente i den nye Dolby Vision remaster, der er scannet fra den oprindelige master. Det er som at se filmen genfødt fuldstændigt. Der kæmpes lidt for meget med film grain efter min smag, med lidt for meget temporal støjreduktion, men ikke noget der virkelig springer i øjnene i fornuftig kigge afstand. Det er et rigtig flot sort/hvid billede. Der er absolut ingen kompressions artefakter at spore nogen steder.
 
 
Der er gjort et FREMRAGENDE restaureringsarbejde med det oprindelige mono lydspor. Der er forbløffende god optagekvalitet, og nogle enkelte, subtile effekter og udlægning af musik i surround kanalerne. Generelt en talefilm, så naturligt fungerer det fint med et meget front orienteret mix, med det pågældende materiale. Selvsagt, er det ikke nogen biograf demo disk, men den har aldrig lydt bedre, det er helt sikkert! Lydsporet leveres i et lækkert crispDolby TrueHD 5.1 lydspor på både bluray og UHD bluray.
 
Hverken bluray eller UHD disken indeholder skyggen af ekstra materiale, der ellers er inkluderet med den nye amerikanske bluray, hvilket virkelig er ærgerligt! …især på en film som denne, hvor der er så meget historisk kontekst og tanke bag udgivelsen. Interesserede bør derfor tjekke den amerikanske udgivelse der udkom i Maj 2022, hvis man ønsker ekstra materiale og vil undvære danske undertekster.
 
Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV i Dolby Vision
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), (nyhed!) IW150T (4xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby TrueHD 5.1
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet juli 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser