The Batman UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Batman UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
The Batman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 56 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. juni 2022
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Action
Biograf premiere: 3. marts 2022
 
Instruktør: Matt Reeves
Manuskript: Matt Reeves, Peter Craig
Producere: Dylan Clark, Simon Emanuel, Walter Hamada
Fotograf: Greig Fraser
Klip: William Hoy, Tyler Nelson
Musik: Michael Giacchino
 
Skuespiller:
Robert Pattinson som Bruce Wayne / The Batman
Zoë Kravitz som Selina Kyle / Catwoman
Jeffrey Wright som Lt. James Gordon
Colin Farrell som Oz / The Penguin
Paul Dano som The Riddler
John Turturro som Carmine Falcone
Andy Serkis som Alfred
Peter Sarsgaard som District Attorney Gil Colson
 
Beskrivelse: 
I Gotham City er den mystiske seriemorder ’the Riddler’ løs og han rammer lige ned i den politiske top og afleverer gerningsstederne med krypterede meddelelser og personlige hilsner til ’selvtægtshævneren’ Batman, som i forvejen skaber frygt i byen blandt de småkriminelle, mens de store fisk forskanser sig bag tykke mure og bodyguards. Via sin allierede indenfor politikorpset, Lt. James Gordon, får Batman adgang til gerningsstederne og starter sin egen efterforskning, hvor han hele tiden er et par skridt foran det ineffektive politi, men samtidigt et par skridt efter ’the Riddler’ der fortsætter sine brutale myrderier. Samtidigt begynder den mystiske Catwoman at dukke op og blande sig i efterforskningen og hun bliver både Batmans modvillige hjælper, men også en distraktion for Batman og hun viser sig snart at have sin helt egen agenda. Inden længe bliver Batman hvirvlet ind i en kamp på liv og død både mod forbrydersyndikaterne, politiet og the Riddler.
 
The Batman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Batman er en meget mørk film, både på billedsiden, hvor handlingen primært foregår i mørke i storbyens Gothams skumle gader i silende regn, men også handlingsmæssigt med en historie om en forrykt seriemorder, der bringer minder til film som Se7en eller Zodiac, mens korruption gennemsyrer både det politiske system og politiets rækker. Her falder den kappeklædte selvtægtsfigur Batman perfekt ind i billedet og Robert Pattinson bærer hovedrollen som en ung, desillusioneret udgave af milliardærarvingen Bruce Wayne og hans alterego Batman fremragende og er både hårdtslående, men ikke usårlig trods hans skudsikre Batman outfit. Colin Farrell er glimrende og ugenkendelig i en genial maskering som The Penguin, mens Paul Dano’s udtryk som the Riddler til gengæld ikke er særlig skræmmende, men der går heldigvis længe før han smider masken. I de øvrige roller ses bl.a. Zoë Kravitz som Catwoman, Jeffrey Wright som Lt. James Gordon og John Turturro som Carmine Falcone, og de gør det alle glimrende.

Man kunne fristes til at sige ’endnu en Batman film’ og efter Nolans Batman-trilogi er forventningsniveauet også ultrahøjt. Jeg synes måske ikke denne udgave topper Nolans udgave og man skal heller ikke forvente en ny ’Joker’ film, men trods de massive 176 minutters spilletid er The Batman en absolut seværdig og værdig opdatering der rammer atmosfæren lige på kornet. Filmens ’down to basics’ tilgang fungerer også perfekt, hvor realismen er i top og der er skruet ned for de strømlinede gadget (-selvom de heldigvis stadig er der, herunder en vild udgave af Batmobilen). Der er hermed lagt et godt fundament, hvis instruktøren Matt Reeves får lov til at lave at sin planlagte Batman trilogi.
 
The Batman UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Jeg så The Batman i biografen da den udkom i marts måned og var dengang lidt ambivalent overfor billedsiden, som biografens udstyr fik forvandlet til en mørk gråbrun masse uden megen dybde i billedet. Det er der heldigvis rettet på med denne UHD disk, der er er en virkelig flot udgivelse, især set på en OLED-skærm eller en kapabel projektor. For en film der har så mange scener fra Gotham Citys endeløse mørke kræver noget af sit udstyr for at kunne præsentere en interessant billedside med dybde. Hvis den del er på plads, får man til gengæld også en oplevelse ud over the sædvanlige, hvor der ofte kun lige netop er tilføjet så meget lys at man lige kan ane at f.eks. The Riddler gemmer sig i mørket i den indledende scene. Dolby Vision eller HDR bidrager desuden med at udvide farvespektret, så det både føles mere nuanceret og naturligt og udgivelsen var uden synlige komprimeringsfejl. Kort sagt er billedsiden af The Batman er en førsteklasses udgivelse og oplagt demomateriale for et seriøst 4K UHD set up.
 
Dolby Atmos soundtracket til The Batman er noget af det mest gennemførte jeg har hørt længe og det lige fra starten, hvor man kun hører den hvæsende vejrtrækning fra the Riddler, men især senere i filmen hvor de mange detaljerede og atmosfæreskabende lyde fra omgivelserne; Regn, passerede metrotog på højbanen, trafik mv. virkelig får den rigtige storby stemning frem, mens lydeffekterne i actionscenerne sidder lige i skabet om det den forrygende biljagt med Batman vs. The Penguin eller de mange kampscener eller skudvekslinger. Også scenerne fra natklubben ’the Iceberg Lounge’ har et fremragende lydbillede med de pumpende rytmer fra musikken, som alligevel giver plads til at dialogen står tydeligt frem, hvilket den generelt gør filmen igennem. Musikalsk rammer Nirvanas ’Something in the Way’ perfekt den deprimerende stemning i filmens start, mens Michael Giacchino’s til tider StarWars lignende soundtrack er med til at bevare den uhyggelige stemning filmen igennem. The Batman er således også på lydsiden helt klart anbefalelsesværdig, som demomateriale for en hjemmebiograf der understøtter Dolby Atmos formatet.
 
Ekstramaterialet er på denne flotte 3 disc udgave placeret på en separate disc så filmen kan få den plads den fortjener på de medfølgende hhv. UHD og Blu-ray discs og der er rigeligt af ekstramateriale med ca. 2 timers spilletid:

• Looking for Vengeance (4:57)
• The Batman: Genesis (6:09)
• Vengeance Meets Justice (8:04)
• Becoming Catwoman (8:36)
• The Batmobile (10:51)
• Anatomy of The Car Chase (6:08)
• Anatomy of The Wing Suit Jump (6:29)
• Vengeance In The Making (53:41)
• Unpacking the Icons (5:47)
• A Transformation: The Penguin (7:59)
• Deleted Scenes: "Joker / Arkham" (5:53), "Selina Gets a 44 Below Keycard" (1:53)
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet juni 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser