Shadow of a Doubt UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Shadow of a Doubt UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Shadow of a Doubt UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 48 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 2.0 Mono
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.33:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 23. maj 2022
Distributør: SF Studios / Universaal
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 21. november 1945
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Thornton Wilder, Sally Benson, Alma Reville
Producere: Jack H. Skirball
Fotograf: Joseph A. Valentine
Klip: Milton Carruth
Musik: Dimitri Tiomkin
 
Skuespiller:
Teresa Wright som Charlie Newton
Joseph Cotten som Charlie Oakley
Macdonald Carey som Jack Graham
Henry Travers som Joseph Newton
Patricia Collinge som Emma Newton
 
Beskrivelse: 
Den unge kvinde Charlie er opkaldt efter og forguder sin tilsyneladende flinke og hæderlige onkel, Charlie. Men da unge Charlie finder ud af at onklen er en eftersøgt morder, står hun i et stort dilemma, der kan ødelægge hele familiens lykke.
 
Shadow of a Doubt UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Hvis man gerne vil have et kvalificeret bud på, hvorfor filmmediet fungerede så godt for Hitchcock, er Shadow of a Doubt eksemplarisk i at klargøre hvad Hitchcock helt basalt gør og formår samt blotlægger hans gennemgående værdier. Mest hovedsagligt kan man tage fat på hans atter udsøgte opbygning af plottet der langsomt, men ekstremt omhyggeligt tager form. Der trædes ikke sømmet i bund, for struktureringen af historien er så god at det ganske enkelt ikke behøves.

Charlie er opkaldt efter sin onkel, der står som en anden fantasi-figur for den lille Santa-Rosa familie. Hitchcock introducerer os for de to Charlier på samme måde. Begge liggende på deres seng med hænderne bag hovedet. Men, hvor det for onkel Charlie er forbundet med frygt, er det for niecen udtryk for den kedsomhed, der plager hende. Hun opfatter det som telepati, at onkel Charlie pludselig dukker op i byen, samtidig som hun ville telegrafere til ham. Familien forguder onklen. Ikke mindst moderen, der i Charlie ser en tabt barndoms mulighed. Hendes mand er mere forbeholden og holder sig til at sige Charles til onklen. Et par mænd ankommer til huset, for at interviewe familien, men onklen ved at det ikke er derfor at de er der. I første halvdel af filmen lader Hitchcock os være i tvivl om, hvad onklen har gjort, men allerede under forteksterne giver han os et spor. En masse mennesker danser til Den glade enke, og senere kan niecen ikke få melodien ud af hovedet, hvilket gør onklen tosset. Derudover får han behændigt destrueret en avis, med kompromiterende nyheder. Men midtvejs får niecen så nyheden, hjulpet frem af en detektiv. Den dybt charmerende onkel er de glade enkers morder og nu ved vi at niecen er i fare.

Humor er der også. Faderen og husvennen har et spil kørende om, hvordan man bedst slår den anden ihjel. Og det er genial humor. Som mange andre store fortællere er Hitchcock fascineret af forbindelsen mellem ondskab og godhed. Hitchcock fremhævede igen og igen Shadow of a Doubt som en af karrierens mest vellykkede bedrifter og mange kalder den også Hitchcocks første store amerikanske mesterværk.

Når alt det er sagt må jeg desværre meddele at jeg trods alt ovenstående kede mig gevaldigt med filmen. Jeg har ellers for nyligt anmeldt adskillige af Hitchcocks film til min store fornøjelse og fordi jeg ikke havde set denne før, havde jeg måske for store forventninger, jeg ved det ikke men den indfriede ikke. For mig er filmen alt for langsom og udover humoren mellem faderen og husvennen sker der egentlig ikke alverden som for mig kunne skabe interesse. Derfor går jeg nok mod de fleste Hitchcock fans når jeg nu dømmer denne film relativt lavt for det ry den har fået, men jeg står ved min karakter.
 
Denne klassiske psykologiske thriller udkommer på Ultra HD med en smuk HEVC H.265-kode, der kan prale af en fantastisk kontrast og lysstyrkebalance. Den hvide er usædvanligt ren og strålende, mens sorte niveauer er skarpe og silkeagtige fra start til slut. I denne nye udgave er film grain reduceret til den originale mængde. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret, der dog scener hvor der er digitale skygger i billedet og en smule støj, men det er stort set ikke mærkbar og jeg synes at Universel er tilbage på det gode spor i deres behandler af det klassiske katalog.
 
Der er ingen tvivl om, at dette DTS-HD Master Audio 2.0 mono lydspor er en nævneværdig forbedring i forhold til sin Blu-ray-forgænger, muligvis på grund af den samme remaster, der blev brugt til videoen. Filmens lyddesign spiller en afgørende rolle i historien, og selvom det stort set er indeholdt i midten, gør dette tabsfri mix usædvanligt godt i at levere alle aspekter af baggrundsaktiviteterne med fantastisk klarhed og detaljer.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet maj 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser