Scream (2022 udgaven) UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Scream (2022 udgaven) UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Scream (2022 udgaven) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 54 minutter
Lyd: DTS HD Master audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. april 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Gyser
Biograf premiere: 3. februar 2022
 
Instruktør: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Manuskript: James Vanderbilt, Guy Busick
Producere: Bl.a. Kevin Williamson, James Vanderbilt, Chad Villella
Fotograf: Brett Jutkiewicz
Klip: Michel Aller
Musik: Brian Tyler
 
Skuespiller:
Neve Campbell som Sidney Prescott
Courteney Cox som Gale Weathers
David Arquette som Dewey Riley
Melissa Barrera som Sam Carpenter
Jack Quaid som Richie Kirsch
 
Beskrivelse: 
Ghostface er tilbage! 25 år efter at en stribe brutale mord chokerede den stille by Woodsboro, har en ny morder taget Ghostface-masken på og begynder at angribe en gruppe teenagere for at genoplive hemmeligheder fra byens dødbringende fortid.
 
Scream (2022 udgaven) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Det er 25 år siden, den første Scream film fik premiere og hvis du vil høre min mening om den kan du læse min anmeldelse tilbage fra januar. Den blev rost for dens spoof af gyserfilm, hvor karaktererne udmærket godt selv vidste, at de medvirker i en gyserfilm. Ghostface morderen var en original og leveret med et fremragende twist selv om han konceptmæssigt lignede noget fra 80’erne, og dens succes affødte selvfølgelig en række efterfølgere hvor Sidney Prescott skal kæmpe for sit liv. I denne femte film træder hun dog tilbage i en birolle, og en ny generation har overtaget legen. Ghostface vender tilbage til byen, Woodsboro, hvor det hele startede for 25 år siden.

Den nye Scream er en såkaldt requel, hvilket er et nyere koncept, vi får beskrevet i filmen. Det er en sammentrækning af ordene reboot og sequel, da flere franchises er blevet genoplivet med netop dette begreb. Nyt årti, nye regler. Vores karakterer ved udmærket godt, at de medvirker i et gyserplot. Fuldstændig lige som for 25 år siden. Det er her den nye term requels spiller ind. Det giver naturligvis mening, for de kan jo ikke blot gentage plottet fra de foregående film, men hvordan morderen kan blive ved med at slå til, er ikke til at vide.

Hvor Scream fra 1996 prikkede hul i slasher-kollegerne fra 80’erne, peger denne nye Scream os seere henimod den efterhånden giftige fankultur, der lugter blod, hvis nogen vover at pille ved originalens dna. Filmen er fyldt til randen med referencer. Til andre gyserfilm, men især til den originale Scream, og bedriften er, at legen med genren aldrig ender i en kedelig fanservice.

Det er dog dejligt at se de originale skuespillere tilbage igen. Neve Campbell holder sig stadig utrolig godt og ligner næsten sit 25 år yngre jeg. Sammen med Courteney Cox, som desværre ikke på samme måde er ældet fornemt og David Arquette, danner hun trekløveren, som alle har været igennem det hele før. De har bestemt også de sjoveste replikker idet deres selvironi og til dels nedgørelse af den nye generation er meget underholdende

Scream sætter forhåbentligt et punktum på den 25 år gamle franchise. Den følger sine regler og logik præcis efter bogen, og gør hvad den skal for at tilfredsstille sine fans med blod, overdrivelse og latterlige replikker. Folk der ikke har fulgt franchisen vil selvfølgelig misse et hav af referencer og ikke finde filmen nær så underholdende som kendere af serien. Jeg var egentlig udmærket underholdt, men på den anden side er det også fint hvis serien stopper her.
 
Scream (2022 udgaven) UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Scream bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer, sår og indvolde når Ghostface går igang. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med horrorfilm når det kommer til de blodige sekvenser men er forholdsvis neutral i resten af filmen.
 
Filmen kommer desværre kun med et DTS HD - Master Audio 5.1 lydspor, altså ikke noget Dolby Atmos eller lignende på denne udgivelse. Når det er sagt er der bestemt ikke nogen fingre at sætte på filmens DTS HD - Master Audio lydspor. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik.
 
 

Tak til SF Studios / Paramount

Anmeldelse skrevet april 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser