Døden på Nilen blu-ray anmeldelse

 
Døden på Nilen blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Døden på Nilen blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 7 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 19. april 2022
Distributør: The Walt Disney Company Nordic.
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Krimi, drama, mysterie
Biografpremiere: 10. februar 2022

Instruktør: Kenneth Branagh
Manuskript: Michael Green, Agatha Christie
Producer: Kenneth Branagh, Mark Gordon, Judy Hofflund
Fotograf: Haris Zambarloukos
Klip: Úna Ní Dhonghaíle
Musik: Patrick Doyle

Skuespiller:
Kenneth Branagh som Hercule Poirot
Emma Mackey som Jacqueline de Bellefort
Armie Hammer som Simon Doyle
Gal Gadot som Linnet Ridgeway
Tom Bateman som Bouc
Susannah Fielding som Katherine
Letitia Wright som Rosalie Otterbourne
Sophie Okonedo som Salome Otterbourne
Annette Bening som Euphemia Bouc
Rose Leslie som Louise Bourget
Russell Brand som Linus Windlesham
 
Beskrivelse:
I ’Døden på Nilen’ følger vi endnu engang den excentriske detektiv Hercule Poirot, spillet af Kenneth Branagh, mens han løser endnu en drabelig mordgåde. Poirot er egentligt kun hyret af den rige kvinde Euphemia Bouc for at finde ud af om hendes søns udkårne har rent mel i posen inden et eventuelt ægteskab. Da han under en ferie i Ægypten deltager i et overklassebryllup, inviteres han med på de nygiftes rundrejse i Ægypten, som en slags ekstra beskyttelse, da den forsmåede ekskæreste til brudgommen bliver ved med at dukke op på truende vis. For at undslippe ekskæresten flytter hele selskabet over på en luksus cruisebåd og sejler ned af Nilen, men ekskæresten indhenter alligevel båden og stiger om bord. Inden længe sker det første mord og den geniale Poirot må gå i gang med at afhøre mistænkte og vidner for at finde morderen inden der sker flere mord.
 
Døden på Nilen blu-ray anmeldelse
 
i’Døden på Nilen’ er baseret på bogen af Agatha Christie og har tidligere været filmatiseret med stor succes bl.a. i 1978. Det er ikke noget let opgave at få succes med at lave en ny udgave af en filmklassiker. Instuktør Kenneth Branagh har derfor, som i det forrige remake af ’Mordet i Orientekspressen’ valgt at give den fuld gas med en perlerække af kendte skuespillere som bl.a. Armie Hammer, Gal Gadot, Annette Bening og Susannah Fielding og med flot filmede og utrolig smukke scener fra Ægyptens seværdigheder og solnedgange over Nilen, mens Cruiseskibets interiør og de smukke kostumer er perfekt genskabt ned til mindste historisk korrekte detalje. Som i ’Mordet i Orientekspressen’ har vi at gøre med en samling mistænkte med hver deres motiv, delvist isoleret, ikke på et tog men denne gang på en Cruisebåd. I modsætning til Mordet i Orientekspressen er der afsat mindre tid til at dvæle ved Poirots interviews med de mistænkte før der sker et nyt mord, og det er med til at gøre handlingen lidt mere dynamisk og spændende. Til gengæld er det afgjort en fordel hvis man ikke kan huske plottet fra bogen eller den gamle filmudgave (-hvis ikke man selv kan gætte det) for ellers bliver det en lidt kedelig opklaring af selve mordgåden. Jeg følte mig dog rimeligt godt underholdt i de lidt over 2 timer filmen varede, især fordi hver enkelt scene virkeligt er en fryd for øjet.

Som en nyskabelse indledes 'Døden på Nilen' med S/H scener fra 1. verdenskrig og vi får en forklaring på Piorot imponerende moustache og hans frivillige liv som single. Selvom det er en interessant vinkling på Poirot, har det ikke meget med hovedhistorien at gøre og kommer til at virke lidt påklistret. En anden tilføjelse er den kvindelige bluessanger Salome Otterbourne, som med bluesguitaren på ryggen virker som en anakronisme i forhold til tidsperioden, mens ellers fungerer hendes figur udmærket i sammenhængen.
 Døden på Nilen blu-ray anmeldelse

Døden på Nilen er en udsøgt fornøjelse at se i denne 1080p blu-ray udgave i formatet 2.39:1 med skarpe og farvemættede billeder i de smukke scener, heraf flere optaget on location i Ægypten. Ansigtsdetaljer, teksturer og syninger på de smukke rober og andre kostumer, samt interiøret på den luksuriøse cruisebåd er gengivet ned til mindste detalje, mens sortniveauet er højt og giver god dybde til de mørkere scener. Indledningssekvensen i S/H nyder godt af et højt kontrast- og detaljeringsniveau og jeg fandt heller ingen komprimeringsfejl i denne generelt meget flotte udgivelse fra Disney.
 
 
Døden på Nilen leveres med et 7.1 DTS-HD MA lydspor, som gengiver krigsscenerne fra første verdenskrig troværdigt og LFE sporet kommer også til anvendelse her. Generelt er lydsporet gennemarbejdet med atmosfæreskabende baggrundsstøj fra passagerernes lavmeldte samtaler og aktiviteter, lydene fra Nilen, mens et skud i nattemørket giver en god effekt. I scenerne, hvor bluessangeren Salome Otterbourne optræder, fyldes lydbilledet med varm og fyldig lyd, mens dialogen alle steder fremstår perfekt integreret, højtopløst og centreret i lydbilledet.
 
• Death on the Novel: Novel to Film (15:30)
• Agatha Christie: Travel Can Be Murder (5:53)
• Design on the Nile (11:01)
• Branagh / Poirot (5:36)
• Deleted Scenes (10:45)
• Official Trailer (2:08)
 

Anmeldelse skrevet april 2022

Tak til The Walt Disney Company Nordic.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser