The Stand blu-ray anmeldelse

 
The Stand blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen

The Stand blu-ray anmeldelse

Zone B (Nordisk udgave) 
Spilletid: 8 timer og 30 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 4. april 2022
Distributør: SF Studios / Paramount
Antal disk: 3 = Blu-ray

Genre: Drama, Fantasy
 
Skuespiller:
James Marsden som Stu Redman
Alexander Skarsgård som Randall Flagg
Whoopi Goldberg som Mother Abagail Freemantle
Odessa Young som Frannie Goldsmith
Amber Heard som Nadine Cross
Owen Teague som Harold Lauder
Jovan Adepo som Larry Underwood
 
Beskrivelse:
Da en dødelig sygdom udsletter 99 procent af verdens befolkning, kæmper de overlevende for at klare sig igennem postapokalypsens virkelighed. 2020-udgaven af Stephen Kings The Stand viser den evige kamp mellem god og ond i kraft af den fredfulde profet Mother Abigail og den truende Randall Flagg.
 
The Stand blu-ray anmeldelse
 
 
Tilbage i 1978 udgav Stephen King bogen Slutspil som han af tekniske årsager var nødt til at reducerer kraftigt i længde for at behage økonomiafdelingen på hans forlag. I 1990 udgav han så Opgøret (The Stand), som blev den uredigerede udgave af Slutspil, hans extended directors cut udgave om man vil. I 1994 udkom Mick Garris filmatisering af Opgøret på 6 timer udgivet som en miniserie på 4 afsnit.

Vi befinder os i USA, men set i lyset af de sidste par år kunne vi nok lige så godt have befundet os i Kina. Ved en fejl slipper en dødsensfarlig virus ud fra et amerikansk militærlaboratorium, og selvom hele anlægget burde lukke ned automatisk, lykkes det en af de ansatte på basen at stikke af sammen med sin familie. Med en dødelighedsprocent på 99,4 er landet næsten lagt øde, og de få overlevende danner to grupper, en klassisk fortælling om de gode mod de onde går nu i gang. Folk begynder at drømme om enten en gammel dame eller om den mørke mand, eller også om begge to, og det står snart klart, at et opgør mellem de to sider er uundgåeligt.

Som oftest er der jo noget unaturligt i Kings værker. Den Mørke Mand, eller Randall Flagg (som vi senere møder i Det Mørke Tårn serien) er den onde selv, og kan naturligvis trylle og dukke op alle mulige steder, eller sende sine krager afsted for at udspionere. På den anden side er Moder Abigail Gud/Jesus uden de store magiske evner, men har en forudseende magt, der kommer til stor nytte. Det slutter selvfølgelig i det helt store klimaks som jeg nok skal lade være med at afslører her, men tør nu godt sige at det forventelige sker. Dog leveres det hele med Kings sædvanlige krøller i historien og slutsekvensen efterlader både smil på læben samt mulighed for en fortsættelse.

Jeg har læst min del af bøger, men har ikke læst særlig mange Stephen King bøger da det oftest er tunge moppedrenge og det inklusiv Opgøret som jeg stadig har til gode. Jeg har dog set miniserien fra 1994 da den udkom og husker at jeg sad klistret til skærmen. Jeg husker den som en interessant fortælling med masse af godt skuespil af folk som Gary Sinise, Rob Lowe, Molly Ringwald og Jamey Sheridan. Jeg havde derfor en del forventninger til denne nye genindspilning.

Det er selvfølgelig klart at de to filmatiseringer på visse punkter ligner hinanden, men der er tilsvarende lige så mange afvigelser. Hvor den originale serie var på ca. 6 timer er den nye på 8 timer og 30 minutter så alligevel en del længere hvilket gør at den er spredt ud på 9 afsnit. Personligt synes jeg ikke denne forøget længde har hjulpet serien, der er lidt for mange døde perioder der taber mig en gang imellem. Jeg synes Alexander Skarsgård gør det HELT vildt godt som Randall Flagg selv om jeg bestemt ikke var utilfreds med Jamey Sheridans præsentation i den gamle. Når det er sagt synes jeg castet fra 1994 sidder langt bedre i skabet end det nye cast og det er ikke fordi det nye cast som sådan er dårligt, det gamle var bare eminent. Især Matt Frewer var elsket som Trashcan Man, my life for you!
 
 The Stand blu-ray anmeldelse

The Stand bliver leveret i et 2.39:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer med en fornem dybde og detaljegrad, der igennem hele miniserien bliver holdt meget stilren og konsekvent. Detaljegraden er for det meste utrolig god, og der kan både anes uren hud og dårlige barberinger og panoramabilleder som pryder filmen får virkelig landskabet, om end øde, til at se indbydende ud. Kontrasten og skarpheden er i top og i det hele taget en billedside, som er meget venlig for øjet. Mange scener i filmen foregår om aftenen eller i meget mørke scener, men scenerne fremstår altid med en rigtig god mængde detaljer, intet forsvinder helt i mørket.
 
Lydsiden bliver leveret af et fornuftigt DTS-HD Master 5.1 lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er et af de vigtigste elementer i filmen går rent igennem. En fornuftig lydside hvor alle kanaler på anlægget får lov at lege, men da filmens primære lyd består af tale, er det en meget underlæggende lydside som giver plads til talen. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden ved et højt lydniveau.
 
 

Anmeldelse skrevet april 2022.

Tak til SF Studios / Paramount

Tilbage til blu-ray serie anmeldelser