The Matrix Resurrections UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Matrix Resurrections UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
The Matrix Resurrections UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 28 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 28. marts 2022
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Action, Sci-Fi
Biograf premiere: 22. december 2021
 
Instruktør: Lana Wachowski
Manuskript: Lana Wachowski, David Mitchell, Aleksandar Hemon
Producere: Aimee Allegretti, Bruce Berman, Matt Bilski
Fotograf: Daniele Massaccesi, John Toll
Klip: Joseph Jett Sally
Musik: Johnny Klimek, Tom Tykwer
 
Skuespiller:
Keanu Reeves som Neo / Thomas Anderson
Carrie-Anne Moss som Trinity / Tiffany
Yahya Abdul-Mateen II som Morpheus / Agent Smith
Jonathan Groff som Smith
Jessica Henwick som Bugs
Neil Patrick Harris som The Analyst
Jada Pinkett Smith som Niobe
Priyanka Chopra Jonas som Sati
Christina Ricci som Gwyn de Vere
Lambert Wilson som The Merovingian
Andrew Lewis Caldwell som Jude
Toby Onwumere som Sequoia
 
Beskrivelse: 
Thomas Anderson / Neo er blevet en succesfuld spiludvikler af en Matrix spil trilogi (selvfølgelig) og ledelsen har nu bestilt et fjerde spil, analogt til filmtrilogiens udvidelse. Thomas ser igennem korte glimt en anden virkelighed, ham selv i en ældre udgave mv. og han møder Trinity, der nu hedder Tiffany og han går til psykolog for at bearbejde sine falske minder og hallucinationer og tager blå piller for at holde tankerne normale. Han kontaktes af en ung kvinde, som ønsker at befri ham fra hans falske verdensbillede og inden længe ender han på flugt fra skarpt bevæbnede vagter. Han må nu endnu engang tage beslutningen om at tage den røde pille og finde ud af hvad der er på den anden side eller fortsætte med den blå og forblive i lykkelig uvidenhed.
 
The Matrix Resurrections UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Matrix Resurrections er, som navnet antyder, en genoplivning af Matrix universet, som havde sin storhedstid for 20 år siden med en filmtrilogi og tilhørende spil til PC og andre formater. Filmen er skrevet og instrueret af den ene halvdel af Wachowski brødrene (som nu har skiftet køn til kvinder), som også stod bag den oprindelige trilogi og det mærkes, for stemningen og alt det der gjorde Matrix filmene til noget særligt er tilbage. Faktisk er starten på den første Matrix film genskabt ned til mindste detalje, bare med andre skuespillere. Der er også in koopereret masser af klip fra de oprindelige film, men da universet er fuldstændig den samme er det unødvendigt for dem der kender de gamle film, men selvfølgelig en hjælp for nytilkomne og ren nostalgi for os andre.

Keanu Reeves fortsætter i rollen som Neo og Carrie-Anne Moss som Trinity mens f.eks. både Morpheus og Agent Smith er skiftet med nye skuespillere (forklaret som en spilopgradering), men selvom man savner netop skuespillerne i disse to centrale roller, fungerer det ganske godt og ingen af de nytilkomne skuespillere falder igennem på nogen måde, faktisk er Neil Patrick Harris genial som psykologen / The Analyst.

The Matrix Resurrections overrasker til den positive side i forhold den megen dårlige omtale filmen fik ved premieren på HBO Max, som måske mest skyldtes skuffede fans af den oprindelige trilogi. Til at starte med kan filmen være lidt forvirrende og vil nok kræve et par gennemsyn for at få det hele med. Men som plottet folder sig ud, begynder det at give mening og der er især i filmens sidste halvdel masser af forrygende action med bullet time, slow motion, eksplosioner og Kung Fu, som det hører sig til i en Matrix film. Man kan med god ret hævde at The Matrix Resurrections er et opkog af de gamle film, men til gengæld er har filmen masser af ironisk distance, velkoreograferede actionscener og special effects, som for undertegnede gør det til et kærkomment gensyn med Matrix universet.
 
The Matrix Resurrections UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Matrix Resurrections på UHD disk er er en virkelig flot udgivelse, hvor der i den grad bliver leget med HDR og ved brug af lys og skygger, se f.eks. scenerne i den forladte industribygning hvor sollyset bevæger sig i Neos ansigt i elevatoren, lysstrålerne der ses gennem støvet eller Kung Fu scenen på søen. Den højere opløsning på UHD disken af The Matrix Resurrections giver billedsiden et kraftigt løft i forhold til den medfølgende blu-ray udgave, med en højere klarhed og detaljerigdom, som giver en utrolig dybde i billedet. Dolby Vision eller HDR bidrager med at udvide farvespektret betydeligt, så det både føles mere nuanceret og naturligt og fremstår med en utrolig glød. Sortniveauet i de mørkere scener som f.eks. i den underjordiske verden IO er forbilledligt dybt og lige tilpas oplyst, så man ikke er i tvivl om hvad der foregår. Udgivelsen var uden synlige komprimeringsfejl, så kort sagt er billedsiden af The Matrix Resurrections er en førsteklasses udgivelse og oplagt demomateriale for et seriøst 4K UHD set up.
 
Udover at være en fed actionfilm er begrundelsen for at anskaffe sig The Matrix Resurrections på 4K UHD disk helt sikkert også lydsiden, for her får man virkelig fuld valuta for alle pengene i forhold til blot at streame filmen. Dolby Atmos soundtracket til denne UHD udgivelse af The Matrix Resurrections bidrager til at placere os i centrum for de forrygende actionscener og fremstår både detaljeret og dynamisk, med fuld gas på lydeffekterne, med masser af panoreringer i alle kanaler ved de mange skuddueller, kampscener og eksplosioner. Dog kunne lydsiden til tider savne lidt mere bund, hvorfor karakteren trækkes lidt ned. Dialogen er velprioriteret og går klart i gennem, også i actionscenerne, og så toppes op med det fremragende soundtrack som kendes fra de oprindelige Matrix film. The Matrix Resurrections er således også på lydsiden klart anbefalelsesværdig, som demo materiale for en hjemmebiograf der understøtter Dolby Atmos formatet.
 
• No One Can Be Told What The Matrix Is (8:52)
• Resurrecting The Matrix (30:44)
• Neo x Trinity: Return to the Matrix (8:16)
• Matrix 4 Life (6:19)
• I Still Know Kung Fu (4:56)
• The Matrix Reactions (9 featurettes, 48:38 total)
  o Echo Opening (5:34)
  o Deus Ex Machina (4:45)
  o Welcome to IO (5:17)
  o Morpheus vs Neo (4:00)
  o Exiles Fight (5:20)
  o Neo vs Smith (4:09)
  o Bullet Time Redux (4:34)
  o The San Fran Chase (7:32)
  o The San Fran Jump (7:56)
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet marts 2022

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser