Skyggen i mit øje blu-ray anmeldelse

 
Skyggen i mit øje blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
Skyggen i mit øje blu-ray anmeldelse
Zone B
Spilletid: 1 time og 42 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 4. februar 2022
Distributør: SF Studios
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Drama
Biografpremiere: 28. oktober 2021

Instruktør: Ole Bornedal
Manuskript: Ole Bornedal
Producer: B.la.Jonas Allen, Sofie Vendelbo Bergstein, Ole Bornedal
Fotograf: Lasse Frank Johannessen
Klip: Anders Villadsen
Musik: Buck Sanders, Ceiri Torjussen
 
Skuespiller:
Alex Høgh Andersen som Frederik
Danica Curcic som Rigmor's Mother
Susse Wold som Prioress
Caspar Phillipson som Embry
Patricia Schumann som Directress
Mads Hjulmand som Soldier
Morten Suurballe som Doctor
Fanny Bornedal som Teresa
 
Beskrivelse:
En mesterligt Intens og eftertænksom historisk beretning af Ole Bornedal.
 
Skyggen i mit øje blu-ray anmeldelse
 
Det er sjældent at jeg svinger en film op til fem stjerner. Her er der her tale om et stykke gennemført (krigs) drama, der formår at fortælle historien om “Operation Carthage” den 21 marts 1945 der var fejl-bombningen af den franske skole i københavn, hvor 125 mennesker, - hvoraf 86 af dem var skolebørn omkom. De tidsindstillede penetrations bomber var tiltænkt gestapo der havde hovedkvarter i Shell Bygningen, men da et engelsk bombefly styrtede ned ved et uheld ved skolen, tog flere af de engelske piloter fejl af målet og bombede skolen i stedet….

Ole Bornedal formår at fortælle denne historie og samtidig give os et indblik i samtiden i danmark i fyrrerne. Vi følger forskellige personer op til bombningen og oplever hændelsen gennem deres perspektiver, samtidig med at vi får empatisk indsigt i det menneskelige kompleks der står foran hadet og krigen mens vi følger små og store skæbner op til og efter hændelsen.

Bornedal formår at levere en visuelt intim film med nogle stærke scener der på elegant vis fortæller os hvad vi har brug for at vide. Der benyttes generelt lav dybdeskarphed i mange scener, men det fungerer og fokuserer dramaet foran vores øjne. Det er fremragende kameraarbejde.

Der leveres blandt de mange gode skuespillerpræstationer en særligt mindeværdig og intens en af Fanny Bornedal, der spiller rollen som den unge Nonne Teresa, der vil sidde i dig længe efter rulleteksterne er slut. Bravo! Barneskuespilleren Ester Birch får også en fantastisk skuespillerdebut i rollen som rigmor. Generelt god casting og solidt håndværk. Det er en film vi har brug for, og Ole Bornedal må gerne være stolt af resultatet!
 Skyggen i mit øje blu-ray anmeldelse

Skyggen af mit øje ser fantastisk godt ud på blu-ray. Vi har mange close ups og scener med lav dybdeskarphed, der virkelig “popper” i dybde og skarphed. Ingen kompressions artefakter at spore og en generelt flot præsentation, med en grading der reflekterer tiden og sætter den helt rigtige historiske stemning.
 
Som lydnørd bemærker jeg straks de hårde vilkår der må have været for lyddesignerne. Danske film har sjældent mange ressourcer afsat til lyd arbejdet, og det høres i en film hvor der skal skabes en historisk lydside med gamle flyvemaskiner, våben, bomber og stemnings billeder. Resultatet er en lydside, hvor lyddesignerne tydeligt har måttet prioritere tiden ganske hårdt. Flere steder benyttes simple “mumle” baggrunde i stedet for dialog og mixet er ret komprimeret hvor især baggrunds ambience trukket meget op til et punkt hvor det nogen gange virker lidt unaturligt. Fly scenerne og selve bombningen fungerer ret godt, men især åbningsscenen hvor en bil med 3 søde piger på vej til bryllup bliver skudt i smadder, forsømmer muligheden for at åbne filmen med det elegante og intense drama den kunne have haft og som den fine visuelle fortælling lægger op til. Filmens ellers fede score, lever også et lidt tamt liv i mixet der er ret “front tungt”. Det virker som om der mangler luft og lys i musik mixet.

Generelt er der dog ikke noget der falder igennem med et drøn og hiver dig direkte ud af filmen, men man ærgrer sig over det uudnyttede potentiale. På trods af mit “små brok” formåede lydsiden altså at tage mig igennem en fremragende film uden direkte mèn :-)

Filmens rulletekster fortæller os at filmen oprindeligt blev mixet og vist i biografen i Dolby ATMOS, hvilket vi snydes for på Blu Ray disken. Hvilken skam, at de danske selskaber ikke sender dette videre til os hjemmebio / film samlere, hvor vi spises af med en 5.1 version leveret i DTS HD MA og dermed snydes for filmens sande intention i lydsiden.
 
Den fine historiske film suppleres med absolut intet ekstramateriale. Her var der ellers potentiale til meget spændende materiale om filmen og den interessante process det må have været at skulle skabe, skrive, caste, filme og bearbejde filmen. Med de budgetter danske film har, er det en film på højt, højt niveau.. men altså ikke når det kommer til ekstramaterialet.
 
Set/hørt på:
Billede: JVC N7 projektor LG CX Serie OLED TV.
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), (nyhed!) IW150T (4xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.
Afspiller: Oppo UHD 205, DTS HD MA 5.1 lydspor hørt med DTS Neural:X upmix

Anmeldelse skrevet februar 2022.

Tak til SF Studios

Tilbage til blu-ray anmeldelser