The Last Duel blu-ray anmeldelse

 
The Last Duel blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

The Last Duel blu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave) 
Spilletid: 2 timer & 33 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 7.1: Engelsk
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 19. januar 2022
Distributør: The Walt Disney Company Nordic.
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: action, historisk drama
Biografpremiere: 14. oktober 2021

Instruktør: Ridley Scott
Manuskript: Nicole Holofcener, Ben Affleck, Matt Damon
Producer: Ben Affleck, Madison Ainley, John Bernard
Fotograf: Rasmus Dariusz Wolski
Klip: Claire Simpson
Musik: Harry Gregson-Williams
 
Skuespiller:
Matt Damon som Sir Jean de Carrouges
Adam Driver som Jacques Le Gris
Jodie Comer som Marguerite de Carrouges
Harriet Walter som Nicole de Carrouges
Ben Affleck som Pierre d'Alençon
Alex Lawther som King Charles VI
Marton Csokas som Crespin
 
Beskrivelse:
The Last Duel fortæller historien om Sir Jean de Carrouges, der må udkæmpe en duel til døden for at redde sin kones ære efter en voldtægt. Det er en utrolig, men sand historie fra 1400-tallets Frankrig om den første kvinde, der turde anklage en adelig mand for voldtægt. Og det med risiko for at blive brændt på bålet samt, at hendes barn skulle blive forældreløs, hvis ægtemanden mister livet i en duel udkæmpet for hendes ære.

Herremanden Sir Jean de Carrouges supplerer indtægterne fra godsets jorder med at drage i krig for kongen. Hans smukke kone Marguerite efterlades en dag alene på godset og hun narres til at lukke kvindebedåreren Jacques Le Gris ind, hvilket ender med en voldtægt. I 1400-tallet er en voldtægt endnu mere tabu end det er i dag og bevisførelsen ikke eksisterende, så det bliver Marguerites ord mod Le Gris og afgørelsen skal falde, som resultatet af en duel til døden mellem Sir Jean de Carrouges og Le Gris.
 
The Last Duel blu-ray anmeldelse
 
Generelt er The last Duel en meget flot og storslået produktion der tilmed, som man kan se af ekstramaterialet, er optaget under corona med tilhørende værnemidler. Det er storladent på den fede måde og det er noget som instruktøren Ridley Scott er en mester i, med film som Gladiator og Kingdom of Heaven i bagagen. Hvad der er lidt mere tvivlsomt, er valget af et par amerikanske flødeboller, som Matt Damon og Ben Affleck i rollerne, som et par franske riddere. Der skal man lige sluge et par kameler før det fungerer, mens Adam Driver og Jodie Comer fungerer klart bedre i deres roller. Eftersom Ben Affleck er både med-producer og med-manuskriptforfatter har castingen nok heller ikke været 100% objektiv. Ideen med at se voldtægtshistorien fra forskellige synsvinkler, først med Sir Jean de Carrouges øjne, dernæst Le Gris’s og til slut set fra Marguerites synsvinkel, er udmærket tænkt, men også lidt specielt i et middelalderdrama. Desuden er forskellene på de tre versioner så subtile, at de er svære at skelne og er kun med til at forlænge filmen unødigt. Hvad der i mine øjne redder The Last Duel ER The Last Duel mellem de Carrouges og Le Gris, for det er længe siden jeg har siddet så meget på kanten af stolen, som under det afsluttende opgør. Det er både det desperate setup, hvor alt er på spil og de veludførte kampscener, der trigger spændingen på den helt rigtige måde.
 The Last Duel blu-ray anmeldelse

The Last Duel leveres på Blu-ray i et 1080p transfer i formatet 2.39:1. Billedsiden brillierer med smukke, skarpe og detaljerige billeder fra de udsøgt dekorerede slotte og gemakker, samt smukke views fra bl.a. landskabet omkring godset. Ansigtsdetaljer står skarpt ned til mindste ar, smuds eller panderynke, mens alle kostumer og øvrig scenografi er gengivet til historisk perfektion og ned til mindste detalje. Sortniveauet er så dybt som det skal være, men samtidigt er det let at orientere sig i de mørkere indendørs scener. Ingen synlige komprimeringsfejl blev bemærket, så alt i alt en førsteklasses udgivelse fra Disney.
 
 
The Last Duel kommer med et flot 7.1 DTS-HD MA lydspor, som er yderst medrivende og præcist i filmens actionscener og som formår at bringe samtlige surroundkanaler og subwooferen i spil. Der er gode retningspanoreringer i forbindelse med flyvende pile, galoperende heste og under selve duellen. Lydsporet suppleres glimrende med Harry Gregson-Williams smukke og fængende soundtrack, mens dialogen i alle scener fremstår velprioriteret, tydelig og centralt placeret i lydbilledet.
 
• The Making of The Last Duel (1080p; 33:48)
• Theatrical Trailer (1080p; 2:29)
 

Anmeldelse skrevet januar 2022

Tak til The Walt Disney Company Nordic.

Tilbage til Disney oversigten eller blu-ray anmeldelser