Dune UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Dune UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Dune UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 36 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 20. december 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Sci-Fi, Eventyr
Biograf premiere: 16. september 2021
 
Instruktør: Denis Villeneuve
Manuskript: Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Eric Roth
Producere: bl.a. Denis Villeneuve, Kim Herbert, Brian Herbert
Fotograf: Greig Fraser
Klip: Joe Walker
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Timothée Chalamet som Paul Atreides
Rebecca Ferguson som Lady Jessica Atreides
Oscar Isaac som Duke Leto Atreides
Stellan Skarsgård som Baron Vladimir Harkonnen
Jason Momoa som Duncan Idaho
 
Beskrivelse: 
Hertug-arvingen Paul Atreides er en begavet, ung mand født til at opnå noget ganske særligt. For at sikre sin families og sit folks fremtid må han drage afsted på en rejse til universets farligste planet. Ondsindede kræfter kæmper om planetens mest dyrebare ressource – et middel, der kan åbne op for menneskehedens største potentiale. Kun de, der kan overvinde deres egen frygt, vil overleve.
 
Dune UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
I 1984 udkom det første Dune forsøg på en Hollywood filmatisering instrueret af vidunderbarnet David Lynch. Denne blev en kæmpe fiasko og er først i de senere år vokset sig større som en kultdyrket genrefilm. Tidligere havde guruen og excentrikeren Jodorowsky forsøgt sig uden held, med b.la. en Mick Jagger i hovedrollen. Nu knap fyrre år senere forsøger Hollywood sig nu igen og denne gang har man allieret sig med den fransk/canadiske Denis Villeneuve, som udover at have til gode at lave en ringe film, er en sand mester indenfor science fiction-genren.

Kort fortalt foregår ’Dune’ mange tusinde år ude i fremtiden. Mennesket er spredt i universet og har befolket flere planetsystemer, der styres af royale dynastier. Menneskeracen har over årene tilegnet højtudviklede mentale evner, som gør det ud for computere. Omdrejningspunktet er planeten Arrakis bedre kendt som Klit, en ørkenplanet hvor krydderiet melange udvindes. Melange er livsforlængende og bevidsthedsudvidende og dermed vitalt for at kunne rejse i rummet.

Den unge Paul Atreides er arvtager til fyrstehuset Atreides. Han og hans familie overtager magten på Klit efter fyrstehuset Harkonnen. Overtagelsen sker som følge af en politisk intrige sat i værk af Corrino-kejseren Shaddam IV. Det kejserlige hus Corinno ønsker at fjerne Atreides fra magten med hjælp fra huset Harkonnen. Fælden sættes op, og Harkonnen angriber og vinder kontrol over hustet Atreides, takket være den forræderiske læge Yueh. Paul dømmes til døden, men undslipper i ørkenen, hvor han ved hjælp af melangekrydderiets specielle evner får indsigt i fremtiden.

Her slutter første del af Denis Villeneuves filmatisering af Dune og denne første del blev faktisk lavet uden nogen sikker finansiering af en fortsættelse. Denne fortsættelse er nu sikret og det skulle ifølge rygterne ende med en trilogi.

Man kan ikke komme udenom at denne film har et cast af høj kaliber. Timothée Chalamet leverer imponerende nuancer i sin præstation som den tilsyneladende kommende superhelt og frelser Paul. Men også Rebecca Ferguson, Oscar Isaac og Jason Momoa får puttet hjertet i en film, der ellers ofte truer med at være en hovedsageligt ærefrygtindgydende æstetisk oplevelse. En anden af hovedrollerne i filmen, er filmens hofkomponist Hans Zimmer. Her leveres ét af de største højdepunkter i en karriere fuld af disse. Faktisk er det så godt med de buldrende lyde af metaller, klagende sopraner og andre rumherligheder, at det nærmest kan stå alene uden billedet og måske endda har en tendens til at overskygge det der foregår rent visuelt.

Dune er en svær film at anmelde, primært grundet den manglende afslutning. Når det er sagt synes undertegnede dog at Villeneuves spændt imødesete fortolkning af Frank Herberts legendariske science fiction-værk Dune, forløses forholdsvis fremragende i seriens første del. Der er ingen tvivl om at Dune er et svært mesterværk at filmatisere, store mestre har gjort forsøget og jeg er spændt på at møde fortsættelsen i biografens mørke selv om der nok går noget tid før det sker.
 
Dune UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 4K transfer og Denis Villenueve leverer endnu engang en smuk visuel film som er næsten fremragende behandlet på denne udgivelse. Der er ikke en finger at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og forstærkede i de fleste scener for virkelig at fremhæve alt hvad ørkenplaneten har at byde på eller manglen på samme. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mange mørke scener, der især bruges i begyndelsen af filmen og som er kendetegnene hver gang vi ser Harkonnen. Detajlegraden er også god hvor der tydelig ses både skægstubbe, ar og en detaljegrad på alverdens ting og sager der bestemt er filmens enorme budget værdig. I det hele taget en rigtig flot billedside hvor selvfølgelig især UHD formatets HDR bidrager til førnævnte detalje så man virkelig føler man får valuta for pengene. Der er intet der ville glæde mig mere end at give filmen topkarakter, men det tillader mit nørdeøje desværre ikke. Som jeg skrev i starten, er dette en næsten perfekt behandlet visuel udgivelse der er bare det men at det er længe siden jeg har set så mange artefaktfilm som jeg oplevede på denne udgivelse og det bider jeg desværre mærke i, derfor har jeg trukket en halv karakter fra den perfekte score. Man vil sikkert ikke ligge mærke til det så nyd endelig denne films visuelle præsentation som klart er et af Denis Villenueves varemærker.
 
Dune kommer med et lækkert Dolby Atmos lydspor der sætter pris på samtlige højtalere du skulle have sat til dit system. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig. Det er klart en af de bedre lydsider jeg har hørt på en 4K udgivelse, man føler sig som en del af omgivelserne. Der er meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Netop denne del af filmen var noget jeg elskede. Komponisten er ingen andre end Hans Zimmer, og han formår at indkapsle filmens sjæl og gøre det til musik. Lydbilledet i denne film er med til at skabe rammerne for universet og gøre det fremmede til noget der føles bekendt. Samtidig er musikken og lydbilledet meget strategisk og velovervejet. Når der er musik og lyd skaber det stemningen og fylder rummet, dog har det også samme effekt når det undlades, det bliver brugt som det redskab som det er og bliver udnyttet på den bedst mulige måde.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet december 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser