Respect blu-ray anmeldelse

 
Respect blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Jan Vilhlemsen

Respect blu-ray anmeldelse

Zone B
Spilletid: 2 timer & 25 minutter 
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 15. november 2021
Distributør: SF Studios / MGM
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: Biografi, Drama, musik
Biografpremiere: 26. august 2021

Instruktør: Liesl Tommy
Manuskript: Tracey Scott Wilson, Callie Khouri
Producer: Sue Baden-Powell, Scott Bernstein, Jason Cloth
Fotograf: Kramer Morgenthau
Klip: Avril Beukes
Musik: Kris Bowers
 
Skuespiller:
Jennifer Hudson som Aretha Franklin
Forest Whitaker som C. L. Franklin
Marlon Wayans som Ted White
Tituss Burgess som James Cleveland
Audra McDonald som Barbara
Marc Maron som Jerry Wexler
Heather Headley som Clara Ward
Kimberly Scott som Mama Franklin
Hailey Kilgore som Carolyn Franklin
 
Beskrivelse:
Filmen Respect fortæller historien om the Queen of Soul, Aretha Franklin, om hendes opvækst med en dominerende far, der som kendt baptistpræst benyttede enhver chance til at fremvise hendes talent, hendes mors alt for tidlige død og en uønsket graviditet som 12-årig. Ja, det er ikke småting den unge Aretha må gå igennem og ender på et tidspunkt senere i livet også som heftigt alkoholiseret pga. de indre dæmoner grundlagt i barndommen. Samtidigt skal hun forsøge at finde sine egne ben i en karriere, der trods hendes fantastiske stemme, faderens pacen frem og hans gode kontakter i musikbranchen, langt fra forløber som planlagt. Det er først da hun dropper faderen som manager og gennem en ny producer finder sin egen lyd, at hun får skabt sit første hit. Hermed er hendes problemer dog langt fra slut og hun ender i et voldeligt ægteskab med en ægtemand, der forsøger at tage styringen over hendes karriere. Som historien heldigvis har vist, ender Aretha alligevel som en af soulmusikkens største stemmer med respekt og kontrol over sit eget liv.
 
Respect blu-ray anmeldelse
 
 
Jennifer Hudson er fantastisk i rollen som Aretha Franklin og Aretha havde også før hendes død selv udpeget netop hende til at spille rollen. Hendes stemme og ageren på scenen og udenfor er spot on. Fremhæves skal dog også Forest Whitaker i rollen som Aretha Franklins far og Marlon Wayans, som den usympatiske, men charmerende Ted White. Filmens øvrige roller er castet med mindre kendte skuespillere, som alle gør det fremragende.

Selvom Respect bruger næsten 2½ time på at fortælle Arethas historie er der desværre stadig plothuller, eller ting der bevidst er udeladt, som f.eks. en forklaring på Arethas fars had mod Ted White, eller hvem hun fik sit andet barn med, eller hvad hendes anden mand hedder? Disse udeladelser skaber lidt forvirring, men ødelægger dog ikke den gennemgående fortælling om en kvinde der trodser alverdens modgang og kommer stærkere ud på den anden side og musikken løfter hele fortællingen, så filmen hverken føles for lang eller deprimerende.
 Respect blu-ray anmeldelse

Billedsiden af Respect fremstår på denne 1080p blu-ray udgivelse som let grynet og udstyret primært med nedtonede jordfarver, hvilket virker naturligt i forhold til tidspunktet for filmens handling. Der er ikke sparet på noget i forhold til tidstypiske kostumer, kulisser og rekvisitter i 50-70’er stil. Detaljeringsniveauet i billederne er højt, hvilket især ses i close-ups af ansigter, frisurer og tekstiler, og de mørkere scener er kontrastfulde med dybe sortniveauer.
 
Respect udkommer på blu-ray i norden med et DTS-HD Master Audio 5.1 soundtrack, hvor hovedrolleindehaveren Jennifer Hudson selv synger Aretha Franklins sange og det gør hun aldeles fremragende. Scenerne med fuldt orkester er meget medrivende mens scenen, hvor hun skaber sit første hit, er decideret gåsehudsfremkaldende. Lydbilledet føles dog generelt en anelse frontorienteret og der er naturligt nok heller ikke mange surroundeffekter at komme efter. Dialogen fremstår i alle scener højtopløst og velplaceret i lydbilledet.
 
• The Making of Respect (1080p, 7:20).
• Becoming Aretha (1080p, 4:42)
• Capturing a Legacy (1080p, 3:49)
• From Muscle Shoals (1080p, 2:57)
• Exploring the Design of Respect (1080p, 3:37)
 

Anmeldelse skrevet november 2021.

Tak til SF Studios / MGM

Tilbage til blu-ray anmeldelser