Mad Max UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Mad Max UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Mad Max UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 34 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.35:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 15. november 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2 = UHD 4K blu-ray + Blu-ray 

Genre: Action, Sci-fi
Biograf premiere: 5. marts 1980
 
Instruktør: George Miller
Manuskript: George Miller, James McCausland
Producere: Byron Kennedy, Bill Miller
Fotograf: David Eggby
Klip: Cliff Hayes, Tony Paterson
Musik: Brian May
 
Skuespiller:
Mel Gibson som Max
Joanne Samuel som Jessie
Hugh Keays-Byrne som Toecutter
Steve Bisley som Jim Goose
Roger Ward som Fifi
 
Beskrivelse: 
Mad Max er et benzindrevent actionbrag af en post-apokalyptisk vision fra down under, som leverede langtidsholdbare billeder af den moderne civilisation som et kollapset projekt. Max Rockatansky (Mel Gibson) er oppe imod lovløse bander, der hærger efter forgodtbefindende, selv i de sparsomt beboede dele af den australske ørken. På grænsen til galskab (titlen hentyder ikke udelukkende til vrede) giver Max omsider aggressionerne frit løb og sætter efter i sin legendariske V8-bil.
 
Mad Max UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Denne australske b-actionfilm fra 1979 skulle blive starten på en filmserie med succes verden over. Man fornemmer, at George Miller gik så langt ud, som han kunne på den planke, han havde til rådighed. George Miller var læge i Sydney, hvor han arbejdede på en skadestue. Her så han mange skader og dødsfald af de typer, der er afbildet i filmen. Mad Max har udholdt tidens prøve og er stadig en universelt elsket film. Den dystopiske klassiker har ikke de mest komplekse plots, og blev ikke helt godt modtaget på sin oprindelige 1979 udgivelse, men spektakulær fart og action sekvenser samt en dynamisk central præstation af Mel Gibson har været med til at opretholde filmens popularitet og Mad Max som ikonisk antihelt gennem årene.

I en ikke så fjern apokalyptisk fremtid hærger motorcykelbander og politiet kæmper en næsten forgæves kamp mod dem. Max Rockatansky er godt træt af sit job som betjent i fremtidens trøstesløse og voldelige Australien. Hans planer om et stille liv med kone og børn bliver dog spoleret, da den onde Toecutter og hans bande myrder Max' familie. Så i stedet for pension bliver det tid til blodig hævn og vild jagt på motorcykelbanden. Historien om den hårdhudede politimand og blide familiefar, hvis to verdener smelter sammen og efterlader ham som en ensom og uforsonlig hævner, fortælles med en overlegen kynisme og uden agt for hvad man kan tillade sig på film, der får volden til at virke mere skræmmende end actionfilm normalt kan prale af.

Teknisk er filmen lidt primitiv, det ses at den er lavet for få penge, men det får den alligevel ikke til at virke som om det kunne have været en meget bedre film selv om budgettet havde været større. De biljagter der optræder i filmen, er veludførte og har en råhed over sig, som er vanvittigt befriende. Skuespillet er så til gengæld ikke noget der kan fremhæves for de store præstationer, heller ikke fra en ung Gibson, der her ses i sin første hovedrolle. Filmen blev ikke desto mindre startskuddet til hans efterhånden lange karriere, sikkert fordi at både rollen og han efterlader et indtryk af en art trods alt.

Søger man en fængslende og hårdkogt actionfilm og intet har imod at den er af ældre dato, så er ”Mad Max” stadig pengene værd, den har en primitiv slagkraft som stadig slår mange nyere film. Benzinen og adrenalinen skydes direkte ind i årene.
 
Mad Max UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.35:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som har fået en god behandling på dette fornuftige UHD transfer. Som med flere af de ældre storfilm er Mad Max optaget på 35mm og det giver et stort potentiale for et godt 4K transfer som vi heldigvis også får på denne udgivelse. Med det forholdsvis lave budget som var til Mad Max, er det ikke alle sekvenser som har været nemme at opgradere. Det betyder at der er enkelte scener som bestemt ikke er særligt flotte og som man ikke har kunnet gøre så meget ved, men ellers er der absolut intet negativt at sige om billedet. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mere mørke scener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og de forskellige panoramascener som viser den australske natur står ret tydeligt. En visuel præstation der bestemt er godkendt for en udgivelse som denne.
 
Som tidligere nævnt har budgettet for denne film ikke været særlig højt hvilket har gjort at man har brugt pengene hvor der virkelig har været brug for dem. Det medfølgende DTS-HD Master Audio 5.1 lydspor er rigtig effektivt og formår at skildre de forskellige stemninger og tempoer i de forskellige virkelig realistisk uden overflødige lyde, man kan ikke undgå at få et smil på læben når V-8 motoren starter op. Talen som er den vigtigste lydkilde i denne film går til enhver tid klart igennem og baggrundsmusik er subtil uden på noget tidspunkt at overdøve. Ligesom med den visuelle stil, er lydsiden holdt i sammen høje kvalitet, som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet november 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser