The Guns of Navarone UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Guns of Navarone UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
The Guns of Navarone UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 36 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.35:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 1. november 2021
Distributør: SF Studios / Sony
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Eventyr, Action, Drama
Biograf premiere: 18. december 1961
 
Instruktør: J. Lee Thompson
Manuskript: Carl Foreman
Producere: Carl Foreman, Leon Becker, Cecil F. Ford
Fotograf: Oswald Morris
Klip: Alan Osbiston
Musik: Dimitri Tiomkin
 
Skuespiller:
Gregory Peck som Capt. Keith Mallory
David Niven som Cpl. John Anthony Miller
Anthony Quinn som Col. Andrea Stavros
Stanley Baker som CPO 'Butcher' Brown
Anthony Quayle som Maj. Roy Franklin
 
Beskrivelse: 
Navarones kanoner er J. Lee Thompsons filmatisering af Alistair Macleans succesroman om en lille gruppe selvsikre britiske soldater, der under 2. verdenskrig sætter kursen mod en nazistisk borg i græsk territorium. Missionen: At tilintetgøre to enorme kanoner.
 
The Guns of Navarone UHD 4K blu-ray anmeldelse
Screenshot ikke fra UHD 4K blu-ray udgivelsen
 
Den sortlistede manuskriptforfatter Carl Foreman kendt for blandet andet High Noon og The Bridge on the River Kwai havde besluttet sig for at genetablere både sit navn og sin troværdighed efter at have tilbragt det meste af 1950'erne med at arbejde anonymt. For at opnå dette valgte han Alistair MacLeans succesroman, Navarones kanoner, til sit filmprojekt. Den næsten to og en halv time lange film blev mere et actioneventyr, end en egentlig krigsfilm.

Filmen udspiller sig i Middelhavet nærmere bestemt Det Græske øhav, hvor et tysk kystbatteri vogtede over adgangen til det Ægæiske hav. 2. Verdenskrig er i sin afgørende fase. Tyskerne har anbragt to kæmpe kanoner på den græske ø Navarone, som gør det umuligt at evakuere de trængte engelske tropper i området. En lille specialgruppe af engelske soldater og græske modstandsfolk bliver sat ind for at sabotere den stærkt armerede kanonstilling. Missionen virker umulig, men den må forsøges.

Handlingen går således på, hvordan rekrutteringen til gruppen gennemføres samt, hvordan planlægningen af missionen tilrettelægges og udføres. Her spiller særligt de tre hovedrolleindehavere medrivende og entusiastisk over for hinanden, og dette eskaleres, da gruppen finder ud af, at der er en stikker iblandt dem.

En velproduceret storfilm med mængder af god action, spænding og medrivende atmosfære, der især kan tilskrives de gode skuespillere. Smukt fotograferet og for sin tid virkelig godt lavet og blev nomineret til hele 7 Oscars, deriblandt for bedste film og vandt i kategorien bedste special effects og vandt tilmed en golden globe for bedste drama. Filmen var en del af strømmen af episke storbudgetsfilm om 2. verdenskrig, som inkluderede bl.a. Den Længste Dag fra 1962 og Den Store Flugt fra 1963. Navarones kanoner blev i 1978 efterfulgt af Styrke 10 fra Navarone, som dog blev en meget mindre succes end Navarones Kanoner. Vi har tidligere her på Biojensen anmeldt Styrke 10 fra Navarone så søg i vores arkiv hvis du har lyst til at vide mere om fortsættelsen.

Nu er det dog ikke fortsættelsen, men Navarones kanoner som skal vurderes af undertegnede og jeg kan ikke andet end meddele, at filmen bestemt stadig har en høj underholdningsværdi og fængslende historie fortælling.
 
The Guns of Navarone UHD 4K blu-ray anmeldelse
Screenshot ikke fra UHD 4K blu-ray udgivelsen 
 
Filmen bliver leveret i et 2.35:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som har fået en kærlig behandling på dette fremragende UHD transfer. Som med flere af de ældre storfilm er Navarones Kanoner optaget på 35mm og det giver et stort potentiale for et godt 4K transfer som vi heldigvis også får på denne udgivelse. Det er selvfølgelig ikke alle scener som har været lige nemme at opgradere pga. den måde man teknisk har valgt at lavet forskellige optagelser. Det betyder at der er enkelte scener som bestemt ikke er særligt flotte og som man ikke har kunnet gøre så meget ved, men ellers er der absolut intet negativt at sige om billedet. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og de forskellige panoramascener som viser Grækenland står skarpt. En visuel præstation der bestemt imponerer på denne udgivelse og som jeg ikke tror kan blive meget bedre.
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er et stykke klassisk eventyr vi her har med at gøre. Det medfølgende Dolby Atmos lydspor er rigtig effektivt og formår at skildre de forskellige stemninger og tempoer i de forskellige scener og forstået på den måde det er ekstremt realistisk med ingen overflødige lyde. I åbningssekvensen hvor der bliver talt er lyden primært leveret frontalt og meget center tung, men når filmen går rigtigt i gang bliver alle kanaler brugt både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Talen som er den vigtigste lydkilde i denne film går til enhver tid klart igennem og baggrundsmusik er subtil uden på noget tidspunkt at overdøve. Ligesom med den visuelle stil, er lydsiden holdt i sammen høje kvalitet, som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 

Tak til SF Studios / Sony

Anmeldelse skrevet november 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser