Carlito’s Way UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Carlito’s Way UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Carlito’s Way UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 4 minutter
Lyd: DTS :X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.35:1
 
UHD Blu-ray udgivelsesdato: 11. oktober 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Krimi, Drama
Biograf premiere: 29. april 1994
 
Instruktør: Brian De Palma
Manuskript: David Koepp
Producere: bl.a. Martin Bregman, Michael Bregman, Willi Bär
Fotograf: Stephen H. Burum
Klip: Kristina Boden, Bill Pankow
Musik: Patrick Doyle
 
Skuespiller:
Al Pacino som Carlito
Sean Penn som Kleinfeld
Penelope Ann Miller som Gail
John Leguizamo som Benny Blanco
Luis Guzmán som Pachanga
 
Beskrivelse: 
Takket være en teknisk fejl og en snu advokat slipper narkohaj Carlito Brigante med fem år i fængsel. Alligevel er det nok til, at Carlito beslutter ikke at vende tilbage til sig gamle liv. I stedet overtager han ledelsen af en natklub ejet af advokaten. Men fortiden spøger og Carlito bliver hurtigt trukket ned i underverdenen igen.
 
Carlito’s Way UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Al Pacino's portræt af eks-gangsteren Carlito Brigante viser dennes kamp for at forblive lovlydig efter 5 år bag tremmer og udpensler samtidig det faktum, at der konstant er fristelser og faldgruber fra hans tidligere liv som Carlito forsøger at undgå. Hans rygte, og den levende legende, han er på New York’s gader og iblandt de kriminelle gør det mere end svært for ham at holde sin sti ren. Al Pacino er naturligvis fokuspunktet i Carlito’s Way. Hans forvandling til ikke blot at spille rollen, men at være Carlito er bevis på hans unikke talent. Det er sjældent set bedre og Pacino lyser vitterligt op i denne film, selv i forhold hans ellers mange eminente præstationer igennem årene. Sean Penn er også fænomenal som Carlito’s advokat, hans personifikation af den luskede David Kleinfeld er blandt hans absolutte glansroller. Derudover er hele skuespillerensemblet imponerende Penelope Ann Miller, Viggo Mortensen, John Leguizamo og Luis Guzmán.

Når man sidder og ser Carlito's Way dukker der en fornemmelse op af, at De Palma har villet genoplive og genskabe Tony Montana fra Scarface. Ikke at Carlito er en efterfølger som sådan, men meget af tematikken fra Scarface går igen, om end med langt mere menneskelighed og følelser. Begge film er også blandt De Palmas mesterværker og det er muligvis ikke helt retfærdig at sammenligne dem. Scarface er tættere på gangstergenren end hvad vi oplever i Carlito's Way. Den markante forskel i historien ligger også i, at i Scarface kæmper vores hovedfigur fra starten af filmen for, at komme ind i underverdenen og få en bid af kagen. I Carlito's Way kæmper vores hovedfigur fra starten af filmen på, at slippe ud af miljøet efter at være sluppet ud af fængslet og trække sig tilbage til et stille og roligt liv.

Der er ligesom i Scarface et åbenlyst budskab i filmen. I Scarface ser Al Pacino Zeppelineren med skriften The world is yours, hvilket kommer til at stå på det monument i springvandet, som han i sidste ende lander i. Det passer meget godt temaet i filmen om en mand der vil erobre verden. I Carlito´s Way ligger Al Pacino i starten (og i slutningen) og kigger op på et reklameskilt i farver (mens filmen er i sort/hvid i denne scene) med skriften Escape to Paradise, hvilket matcher historien om en mand som vil væk fra den situation han befinder sig.
 
Carlito’s Way UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.35:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er rigtig godt behandlet på denne UHD udgivelse. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange mørke scener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og sår. HDR bidrager også til at denne udgivelse fremstår farvefyldt og assisterer rigtig godt til de mange flotte scener og jeg synes bestemt at kunne ane flere detaljer i de mørke scener holdt op imod de tidligere blu-ray udgivelser. En visuel præstation man godt kan være bekendt på en udgivelse som denne.
 
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er et krimi drama vi her har med at gøre. Det medfølgende DTS:X lydspor er ret effektivt. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Der er selvfølgelig en vis mængde action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Talen kommer primært fra fronten og effekterne fra de øvrige kanaler hvor der på intet tidspunkt høres forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke. Ligesom med den visuelle stil, har lydsiden fået samme kvalitetsløft og fremstår derfor som en rigtig effektiv lydside, som klart supplerer den visuelle stil godt.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet oktober 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser