Promising Young Woman blu-ray anmeldelse

 
Promising Young Woman blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

Promising Young Woman blu-ray anmeldelse

Zone B
Spilletid: 1 time & 53 minutter 
Lyd: DTS HD Mater Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 27. september 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: krimi, thriller, drama
Biografpremiere: 6. maj 2021

Instruktør: Emerald Fennell
Manuskript: Emerald Fennell
Producer: Tom Ackerley, Glen Basner, Ben Browning
Fotograf: Benjamin Kracun
Klip: Frédéric Thoraval
Musik: Anthony Willis
 
Skuespiller:
Carey Mulligan som Cassandra
Bo Burnham som Ryan
Alison Brie som Madison
Timothy E. Goodwin som Monty
Clancy Brown som Stanley
Jennifer Coolidge som Susan
 
Beskrivelse:
Promising Young Woman lander perfekt midt i MeToo bølgen og diskussionen om at give samtykke til sex. Hovedpersonen, den 30-årige Cassandra, har sat sin universitetsstudie på pause, er flyttet hjem til forældrene og har taget et ligegyldigt cafejob i hjembyen. Fritiden bruger hun på at agere døddrukken på diverse barer, hvorefter hun sætter de mænd på plads, der har taget hende med hjem i håb om en let scoring og et uforpligtigende knald. Det antydes kun, men hendes bedste veninde Nina har taget sit liv efter et drugrape, der blev filmet og distribueret på det universitet hun læste på, og en anmeldelse som efterfølgende blev negligeret af universitets ledelse. Dette er nu Cassandras måde at hævne sig på det mandlige køn på. Skæbnen spiller hende et puds da den unge Ryan, som hun kender fra universitetstiden, nu børnelæge, dukker op på cafeen og begynder et kurmageri, som Cassandra først er afvisende overfor, men til sidst overgiver hun sig og bliver forelsket i ham. Men med Ryan får Cassandra også nye informationer om personer fra fortiden på universitetet, som hun fortsat ønsker at hævne sig på, og hun påbegynder nu sin eget lille vendetta.
 
Promising Young Woman blu-ray anmeldelse
 
 
Promising Young Woman var nomineret til 5 Oscars, herunder for bedste film, og er således en forrygende instruktør-og manuskriptforfatterdebut for Emerald Fennell, som ellers er bedst kendt som skuespiller i bl.a. the Crown. Emerald Fennell fik en Oscar for bedste originale manuskript for filmen.

Promising Young Woman har måske fået lidt vel meget medvind og positiv omtale pga. MeToo, for så god synes jeg heller ikke den er, men generelt er filmen godt skruet sammen, skuespillet i top og spændingskurven støt stigende med interessante plottvists undervejs og en højst overraskende slutning.

Promising Young Woman bliver aldrig ekstrem, udover den måske overdrevne præmis om at en smuk ung kvinde skulle sætte sig for at gøre det til sin livsmission at ’opdrage’ sexfixerede mænd på denne måde. I denne type hævnthrillers bliver det ofte meget blodigt, men her nøjes Cassandra med at sætte sine ’ofre’ en skræk i livet og får dem til at indse at de har gjort noget forkert og det fortjener ros, da budskabet derved står endnu skarpere, fremfor at drukne i vold.

Carey Mulligan spiller hovedrollen som den udspekulerede Cassandra med stor charme og sødme, mens Bo Burnham har rollen som Ryan, som med vid og humor får charmeret sig ind på Cassandra. De øvrige roller er besat med mindre kendte skuespillere, som dog alle spiller ganske overbevisende.
 
 Promising Young Woman blu-ray anmeldelse

Billedsiden på denne blu-ray udgave af Promising Young Woman står overordnet set skarpt og detaljeret, hvor ansigtsdetaljer og teksturer tydeligt fremstår. Dog vil man opleve noget støj i billedet især i dårligt belyste scener, som trækker helhedsindtrykket ned. Sortniveauet er generelt dybt og jeg konstaterede ingen synlige kompressionsfejl. Farveskalaen er generelt naturlig med regelmæssige tilskud af pangfarver fra Cassandras vilde outfits eller fra cafeen.
 
 
Promising Young Woman kommer med et dynamisk DTS-HD Master Audio 7.1 soundtrack, som giver den fuld gas i samtlige højttalere med brugen af musik til effektivt at bygge spændingsniveauet i handlingen op, samt sætte scenerne, som foregår på barer og klubber. Jeg synes dog dialogen i nogen scener bliver lidt udfordret af det høje musik- og støjniveau, som der jo naturligt nok er på en bar, men generelt er dialogen tydeligt og velplaceret i lydbilledet. En elegant detalje er brugen af Britney Spears nummeret Toxic udsat for violiner, som var det en gyser, da Cassandra som en hævnende engel er på vej til den endelige opgør mod hovedfjenden, Al.
 
• A Promising Vision (1080p, 4:03)
• Two-Sided Transformation (1080p, 3:16)
• Balancing Act (1080p, 3:50)
• Audio Commentary: Writer/Director Emerald Fennell
 

Anmeldelse skrevet september 2021.

Tak til SF Studios / Universal

Tilbage til blu-ray anmeldelser