A Clockwork Orange UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
A Clockwork Orange UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
A Clockwork Orange UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.66:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 20. september 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 3  = 1 x UHD 4K blu-ray +  2 x Blu-ray (film + bonus)

Genre: Drama
Biograf premiere: 21. april 2021
 
Instruktør: Stanley Kubrick
Manuskript: Stanley Kubrick
Producere: bl.a. Stanley Kubrick, Si Litvinoff, Max L. Raab
Fotograf: John Alcott
Klip: Bill Butler
Musik: N/A
 
Skuespiller:
Malcolm McDowell som Alex
Warren Clarke som Dim
Carl Duering som Dr. Brodsky
Michael Bates som Chief Guard
Godfrey Quigley som Prison Chaplain
 
Beskrivelse: 
I A Clockwork Orange får den unge Alex sit kick fra porno og Beethoven og af at lede en bande ’drooger’, der iført bowlerhatte og hvide overalls drager ud på hektiske togter. Undervejs optræder de med brutal vold, ikke mindst over for et ægtepar i et futuristisk luksushjem. Alex bliver pågrebet og den hensynsløshed, der ledsager hans straf, skildres mindst lige så skræmmende som bandens forbrydelser.
 
A Clockwork Orange UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
A Clockwork Orange foregår i en ikke nærmere tidsbestemt fremtid, og instruktøren tegner et skræmmende billede af samfund, der kan sammenfattes i tre ord: konformt, aggressivt og falskt. Med filmatiseringen af Anthony Burgess’ bog ønskede Stanley Kubrick at gøre op med et totalitært samfunds undertrykkende vold og med denne tilgang skabte Kubrick i manges øjne et sandt mesterværk.

Alex og hans ungdomsbande hærger nattens gader, slår, slår ihjel og voldtager. Under en aktion bliver Alex forrådt af sine venner og anholdt af politiet – ikke for første gang. Men denne gang har han begået et mord og må ind og ruske tremmer, egentlig i 14 år, men han er så ’heldig’ at blive udtaget til et nyt helbredelsesprogram, der skal gøre ham til et nyt, ikke-kriminelt menneske. Efter 14 dage med Ludovico-metoden er han et helt nyt menneske, der afskyr vold. Alene tanken om det giver ham voldsom kvalme, og at tænke på noget godt bliver således hans hurtige vej til lindring. Og hokuspokus: Alex er kureret og en sund og god samfundsborger.

Med filmen bringer Kubrick en masse etiske dilemmaer i spil. Hvad er der tilbage af et menneske, der ikke længere kan vælge mellem godt og ondt? Og hvem er god og hvem er ond, når lovens lange arm er lige så blodindsmurt som de mange bander, der raserer i nattelivet? A Clockwork Orange er et formidabelt portræt af en politistat med fuldmagt. Volden som undertrykkelsesmiddel er filmens grundlæggende tema. Filmens hovedperson Alex er i filmens første halvdel en afstumpet driftsstyret voldsmand, der holder alt og alle nede med vold i tilfredsstillelsen af sine egne behov. Midtvejs byttes rollerne om, idet Alex nu bliver udsat for en totalitær stats voldelige overgreb. Staten umyndiggør ham, og da han igen sendes ud i det voldelige samfund, er han ude af stand til at forsvare sig selv. Voldsmanden er nu voldsoffer.

Jeg vil ærligt indrømme at dette var første gang at jeg så A Clockwork Orange. Det har været en film jeg længe har villet se, da jeg synes den hører til i mit repertoire når man kalder sig filmanmelder, men af en eller anden grund er jeg aldrig nået til denne klassiker. Jeg har altid været fan af Stanley Kubrick og derfor havde jeg utrolig høje forventning til A Clockwork Orange og jeg må indrømme at jeg ikke helt ved hvad jeg skal mene om filmen. Jeg forstår godt fortællingen og alle de underliggende elementer som spørger lige bag den umiddelbare beretning, men vil ærligt indrømme at filmen slet ikke fangede mig og jeg sad egentlig og kedede mig en smule. Dog skal det lige sige, for en god ordens skyld, at jeg synes den unge Malcolm McDowell spillede hamrende godt.

Derfor ender jeg på en middelmådig karakter, da jeg godt ved hvor filmen bør placeres, men da jeg ikke følte mig særlig engageret i filmen, og det er min mening jeg skal give til kende, må vi lande her.
 
A Clockwork Orange UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen udgives med en helt ny restaurering og remaster af det oprindelige 35mm kamera negativer, som efter sigende blev superviseret af Kubrick's tidligere assistent Leon Vitali. A Clockwork Orange leveres i et 1.66:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som aldrig har set bedre ud end på dette fremragende UHD transfer. Som med flere af de ældre værker er denne film optaget på 35mm og det giver et stort potentiale for et godt 4K transfer som vi heldigvis også får på denne udgivelse. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og gåsehud står knivskarpt. Mest nævneværdigt i forhold til tidligere releases er dog en forbedret kontrast og lysstyrkebalance som får udgivelse til at fremstå farvefyldt og skarp.
 
 
Man kan godt blive en smule forvirret når man læser på coveret og der står at filmen kommer med et Dolby Atmos True HD 5.1 lydspor, for er det det ene eller det andet? Det er faktisk ingen af delene for A Clockwork Orange kommer ”kun” med et DTS HD Master Audio 5.1 lydspor. Der er ikke den store tvivl om, at det er et stykke drama vi her har med at gøre. Det et rigtig effektivt lydspor selv om det er forholdsvis anonymt udover den allestedsnærværende baggrundsmusik, så fremstår den realistisk uden de store overflødige lyde. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Talen som er den vigtigste lydkilde i denne film går til enhver tid klart igennem og baggrundsmusik er subtil uden på noget tidspunkt at overdøve. Når alt det er sagt er lydsiden den absolut svageste del af udgivelsen som godt kunne have brugt noget mere dynamik og liv.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet september 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser