Vertigo UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Vertigo UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Vertigo UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Lyd: DTS :X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.85:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 20. september 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: thriller
Biograf premiere: 4. januar 1960
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Alec Coppel, Samuel A. Taylor
Producere: Herbert Coleman, Alfred Hitchcock
Fotograf: Robert Burks
Klip: George Tomasini
Musik: Bernard Herrmann
 
Skuespiller:
James Stewart som John 'Scottie' Ferguson
Kim Novak som Madeleine Elster / Judy Barton
Barbara Bel Geddes som Marjorie 'Midge' Wood
Tom Helmore som Gavin Elster
Henry Jones som Coroner
 
Beskrivelse: 
Kig ikke ned! En af Hitchcocks mørkeste og mest gribende film fortæller historien om en politiefterforsker, som lider af lammende højdeskræk. Da en gammel ven beder ham om at skygge hans kone, drages han ind i en malstrøm af bedrag, mord og besættelse.
 
Vertigo UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Vertigo menes af mange at være Hitchcocks måske bedste film. Argumenterne ligger i hans pointer om filmen som er et dybt personligt værk og en kulmination på en lang karriere. Det er første gang jeg ser dette værk fra Hitchcock og selv om filmen har mange år på bagen er det en fantastisk og stadig relevant historie. Filmen udkom dengang i Danmark under titlen En kvinde skygges, hvilket så absolut er en titel der giver mening, men jeg er som så oftest glad for at de har beholdt originaltitlen.

Filmen handler om detektiven Scottie Ferguson spillet af James Stewart, som hyres til at skygge en rigmands hustru, Madeleine, der tilsyneladende er blevet besat af et afdødt familiemedlem. Scottie forelsker sig imidlertid i kvinden, og da hun dør, skyder han skylden på sig selv. Da han noget tid efter møder en kvinde, der ligner Madeleine på en prik, begynder et farligt spil om identitet, besættelse og begær.

Vertigo kan også ses som en legemliggørelse af angsten for at falde og følelsen af svimmelhed. I alt tre mennesker styrter i døden fra stor højde på afgørende tidspunkter i forløbet i begyndelsen, midten og slutningen.

Efter at have set filmen tilhører jeg bestemt den store mængde mennesker som mener at dette er Hitchcocks bedste værk. Nuancerne og dybden af fortællingen er bestemt det bedste fra hans hånd og den visuelle stil han lagde for dagen, er også her mange år efter utrolig flot. Selv om det er første gang jeg ser Vertigo, kan jeg godt garanterer at det bestemt ikke er sidste gang.
 
Vertigo UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal som er kendt for at behandle deres bagkatalog med stor kærlighed. Sammenlignet med de andre Hitchcock film jeg har fået til anmeldelse, er Vertigo bestemt den flotteste rent visuelt. I denne nye udgave er film grain reduceret til et absolut minimum uden det dog efterlader billedet kunstigt. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret og Vertigo er bestemt et pragteksempel på hvordan man skal håndtere det klassiske katalog. Nuancerne er meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mere mørke scener som der er en del af. Detajlegraden er generelt god hvor især hud, tøj, biler og lang række andre detaljer i baggrunden fremstår klart og tydeligt. Jeg tror ikke man på nogen måde kan få Vertigo til at se bedre ud end den gør på denne udgivelse.
 
 
Filmen kommer med et DTS:X lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så kanont stykke arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj bliver leveret i en passende højde i forhold til den centrale dialog og den bliver selvfølgelig skuet op til at passe til de overraskende momenter så man slet ikke er i tvivl om at noget slemt er ved at ske. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. En rigtig flot lydside hvor man selvfølgelig ikke kommer udenom Bernard Herrmanns legendariske musik. Det hele et klart bevidst valgt fra Hitchcocks side.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet september 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser