Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse

Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 22 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 + Kommentarspor med writer/director Frank Darabont, dubbede lydspor på Thai, fransk, tysk, polsk og spansk.
Undertekster: b.la Dansk, finsk, svensk, arabisk, hollandsk, tysk, polsk, portugisisk, rumænsk, spansk, thai, tyrkisk.
Aspect Ration: 1.85:1 format (filmens originale aspect ratio)
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 13. september 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Drama
Biograf premiere: 14. oktober 1994
 
Instruktør: Frank Darabont
Manuskript: Baseret på Steven Kings novelle “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” og udviklet af Frank Darabont der har skrevet screenplay.
Producere: Liz Glotzer, David V. Lester,Lester), Niki Marvin
Fotograf: Roger Deakins
Klip: Richard Francis-Bruce
Musik: Thomas Newman
 
Skuespiller:
Tim Robbins som Andy Dufresne
Morgan Freeman som Ellis Boyd 'Red' Redding
Bob Gunton som Warden Norton
William Sadler som Heywood
Clancy Brown som Captain Hadley
Gil Bellows som Tommy
 
Beskrivelse: 
Den mest perfekte film nogensinde, får endelig debut på 4K disc...og hvilken herlig snack!
 
Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Get busy living, or get busy dying…

Da filmen have 25 års jubilæum, fik vi en ny nordisk udgivelse, der desværre ikke havde fået en ny transfer. Dette bliver der i den grad rådet bod på, men denne ypperlige nye 4K release!

The Shawshank Redemption (dansk titel: En verden udenfor), er ganske enkelt en af de største film perler derude, og din anmelder sidder nu med en ny nordisk release, der gør det muligt for alle at få den i deres Blu-Ray samling, hvis man skulle have misset muligheden tidligere. Filmen er baseret på en novelle af Stephen King og konverteret/videreudviklet af instruktøren Frank Darabont, der b.la også er kendt for “The Green Mile”.

På overfladen er der tale om en “fængselsfilm”, men filmen præsterer med sit nærmest perfekte manuskript, at blive til en ekstremt følelsesmæssigt tilfredsstillende film på højeste niveau, da den giver sig i kast med at fortælle en historie om at menneskeligt håb kan overvinde selv den mest knusende modstand med nok tid og dedikation. Tidsløse film om håb og ægte menneskelige følelser, der ikke har udgangspunkt i nihilisme er en sjældenhed i hollywood fordi de er svære at sælge (Hvor tit har du ikke stået i biografen og kunne vælge mellem 20 film, og gået efter laveste fællesnævner og valgt noget der føltes “sikkert”, noget du instinktivt vidste hvad var, og konsumerede som en mcdonalds burger for aldrig at se den igen?)

Shawshank var sådan en film som biografpublikummet ikke kunne regne ud baseret på emballagen i 1994, og på trods af de åbenlyse kvaliteter tjente den sig kun lige hjem i biografen. Samme år var den nomineret til hele 7 oscars, herunder for bedste film… men klarede ikke at vinde en eneste af de syv statuer (det gjorde en anden fantastisk film med titlen “Forrest Gump” til gengæld)

Shawshank vandt i stedet publikums hjerter over tid, på samme måde som filmens hovedperson Andy Dufresne (Tim Robbins) der klarer sig igennem at blive uskyldigt dømt for drabet på sin utro kone, og sendt til det forfærdelige Shawshank fængsel ledet af den onde, sadistiske, forbryderiske, sjæl-ødeklæggende og bedragende direktør Warden Norton, hvem Andy præsterer at udholde, arbejde for, og ultimativt får en ekstremt tilfredsstillende hævn over, planlagt over flere årtier og uden nogensinde at gå på kompromis med hans egen værdighed, integritet, værdier og drømme.

Den stille, intelligente Andy møder i fængslet “skafferen” Red (Morgan Freeman) og filmen rammer de dybeste følelsesmæssige strenge mens den smukt fortalt af Morgan Freemans karakter portrætterer nok en af de mest ultimativt lækre bromance venskaber nogensinde på film, et venskab der transcenderer tid, rum og race, - flettet perfekt sammen med historie, retfærdighed, hele det menneskelige følelses-kompleks, og drevet af værdier som integritet og selvopofrelse tilsat et eftertænksomt og reflekterende musikalsk univers komponeret af Thomas Newman. Shawshank præsterer ganske enkelt at fortælle den klassiske fængselshistorie på et helt nyt niveau, og rører ved emner som institutionalisering, igennem livstidsfangen Brooks der har levet et helt liv i fængsel og nu lukkes ud på prøveløsladelse i en fremskreden alder, til en verden han slet ikke kan kende og slet ikke har lyst til at være i.

Med andre ord, det er en vedkommende film der repræsenterer noget forskelligt for alle, men til gengæld rører ved alle der tillader sig selv at tage den ind.

“Mund til mund” anbefalingerne af The Shawshank Redemption er det der har skabt filmens popularitet, der allerede året efter sin kiksede biograf debut, blev den mest lejede film i verden og siden da blot er vokset i tidløs popularitet.

I en kynisk tid hvor alle kan føle sig fanget og magtesløse, er shawshank stadig så relevant som altid, for den der trænger til at blive mindet om, at med tilstrækkelig med tid og dedikation kan alt lade sig gøre tilsat en dosis håb, tolerance og venskab.Som filmelsker minder Shawshank denne anmelder om, at der en sjælden gang imellem (minimum hvert 20.år) dukker en film op der er “the perfect storm”, når et filmselskab tør at kigge forbi den laveste fællesnævner i excel arket, forbi den umiddelbare populisme i biograf foyeren og finansiere en rigtig rejse til filmelskerens Zihuatanejo.

Dette er en film ingen seriøs filmelsker bør være foruden, og jeg giver den mine varmeste anbefalinger.
 
Shawshank Redemption UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Shawshank er skudt på 35mm film, og med denne nye transfer og omhyggelige HDR grade, kan du glemme alt om den lidt flade præsentation fra de tidligere udgivelser. “Verdens bedste film”, har endelig fået et værdigt hvilested hvor Warner har gjort mesterværket ret. Støj er velkontrolleret, der er ingen synlige artefakter, og Shawshack virker spændstig og moderne i sit nye look. HDR bruges med omtanke, og bringer en grad af “pop” til billedet vi ikke har set før. Især synes jeg at de overvejende mørke scener får dybde og detaljer jeg ikke har set før. Opløsningen har fået et tydeligt uptick, med utrolige detaljer i hud og hår. Sortniveauet er ikke klemt som tidligere, hvor HDR nu bringer alle detaljer, gråtoner og skygger frem.

Film grain er også holdt på et perfekt niveau, hvilket også bidrager til at få filmen til at “poppe” og virke frisk, men stadig helt loyal overfor filmens oprindelige look.

Det er et fremragende stykke arbejde der er blevet gjort her, trods filmens alder - er det som at se den for første gang igen!
 
 
Shawshank er primært en dialog drevet film, med velplaceret naturligt lydende dialog i et relativt front orienteret mix. Der er god ambience i udendørs scenerne, og der gøres brug af LFE kanalen enkelte gange. Musikken er trukket diskret ud i en god, omsluttende ambience.

Denne nye 4K release kommer med det samme lydspor som fra den amerikanske udgave fra 2010. Der er ikke noget at sætte en finger på, men det havde været spændende med et nyt alternativt mix til 2021.
 
Den medfølgende bluray er den samme som den forrige nordiske release, og dermed får vi også det gode og fyldige ekstra materiale fra den amerikanske 2010 release, men altså intet nyt.
 
Set/hørt på:
Billede: LG 77” CX OLED TV
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), (nyhed!) IW150T (4xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.
Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS-HD Master Audio 5.1
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet september 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser