The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 57 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Dvensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K2.39:1
HDR: HDR10

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 13. september 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action
Biograf premiere: 3. juni 2021
 
Instruktør: Michael Chaves
Manuskript: David Leslie Johnson-McGoldrick
Producere: bl.a. James Wan, Peter Safran, Richard Brener
Fotograf: Michael Burgess
Klip: Peter Gvozdas, Christian Wagner
Musik: Joseph Bishara
 
Skuespiller:
Patrick Wilson som Ed Warren
Vera Farmiga som Lorraine Warren
Ruairi O'Connor som Arne Cheyenne Johnson
John Noble som Kastner
Eugenie Bondurant som The Occultist
 
Beskrivelse: 
Patrick Wilson og Vera Farmiga er tilbage som Warren-parret, som de begge har udtrykt ønske om at kunne spille i flere film i fremtiden. Historien er baseret på en virkelig sag fra de paranormale efterforskere Ed og Lorraine Warren. Den sensationelle fortælling tager sit udgangspunkt i den første amerikanske retssag nogensinde, hvor den mordmistænkte bruger dæmonisk besættelse som sit forsvar. Filmen 'The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It' (Nattens dæmoner 3) er det tredje kapitel i gyserserien, der startede i 2013 med Nattens dæmoner.
 
The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Conjuring serien har pt. omsat for knap 2 milliarder dollars, siden James Wan debuten ”Nattens dæmoner”. Endnu engang er vi vidne til en frygtelig historie inspireret af virkelige begivenheder og denne gang om mordsagen fra 1981, der dengang var den første kendte retssag i USA, hvor en mordtiltalt forsøgte at bevise sin uskyld, ved at hævde at være et offer for dæmonisk besættelse for at benægte ansvaret for forbrydelsen. I Brookfield, Connecticut, myrdede Arne Cheyenne Johnson oprindeligt sin udlejer, Alan Bono uden erindring om at gøre det. Det er interessant og bravt, at filmen stikker bemærkelsesværdigt af fra den formular, der fungerede så godt i de første to film. Vi må vinke farvel til det uhyggelige, hjemsøgte kammerspil og byde velkommen til en spøgelseshistorie i forklædning som en krimi.

Johnson hævdede, at en dæmon tog hans krop i besiddelse, mens han forsøgte at hjælpe en anden familie, The Glatzels, med at uddrive en dæmon ud af deres søn, David. Men, som Ed påpeger, hvis retten kan dømme i Guds navn, så kan den anklagede vel også forsvare sig i Djævelens. Warren-parret må mønstre bevisbyrden og forsøge at gøre, hvad ingen hidtil har formået: bevise overfor en domstol at djævlen er mere end blot en metafor.

Filmen tager sig visse friheder omkring originalsagen, for den vil og SKAL underholde sit publikum med sine skumle kældre, de kalkulerende jump scares, de voldsomme eksorcistuddrivelser og uhyggelige twists. Men det er alt sammen godt sat sammen af instruktøren Michael Chaves, der ellers var manden bag den noget famlende og ikke særligt gysende The Curse of La Llorona, der også befandt sig i The Conjuring universet.

Rollerne som det paranormale ægtepar Ed og Lorraine Warren, bliver endnu engang spillet uden metaltræthed, af Patrick Wilson og Vera Farmiga og sådan skal det være. Eugenie Bondurant spiller den skræmmende The Occultist med stor overbevisning, men lad hende nu for gudsskyld være. Der er ingen grund til at lave en spin-off, hvis dette overhovedet er på tegnebrættet.

Filmen holder dog stadig fast i nogle af de greb, der gjorde forgængerne så effektive: Der bliver leget med skygger og lys, makabre ujordiske lyde og underspillede praktiske effekter. Stemningen er, som sædvanlig, sat til gys og chok, og begge dele bliver ofte leveret med tilfredsstillende succes. Jeg var godt underholdt hele vejen igennem. Der er ikke nogen videre nyskabelser at kommer efter i denne tredje film i hovedhistorien, men nogle gange er det bare rart med noget velkendt.
 
The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Conjuring 3 bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, med en god dybde og detaljegrad der igennem hele filmen bliver holdt meget stilren. Detaljegraden i filmen er for det meste utrolig god og der kan både anes uren hud, skrammer og sår på gespensterne samt en masse detaljer når miljøerne bliver terroriseret af uhyggelighederne. Og så er der naturligvis de mere makabre scener, hvor man i close-up billeder får lov til at se alle de grufulde detaljer, hvor der ikke bliver lagt fingre imellem. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet hvor farvepaletten er holdt med en overdimensionering som man er forvent med horrorfilm og med en noget mørk farvepallet. Der er dog ikke den store forskel at spore på blu-ray kontra 4K da sidstnævnte desværre er en opskalering.
 
 
Filmen kommer med et udmærket Dolby Atmos. På denne udgivelse bliver der gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, også uden at det kommer til at fremstå ensformigt som det ellers tit kan i gyserfilm. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen brummer fra sit skjul. Der er selvsagt en del gyser elementer i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som gyserfilm jo skal høres på. Det er en udmærket lydside som fint supplerer det pæne billede præcis som forventet.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet september 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser