Lilja 4-ever blu-ray anmeldelse

 
Lilja 4-ever blu-ray anmeldelse
 
Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm

Lilja 4-ever bLu-ray anmeldelse

Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgivelse)
Spilletid: 1 time & 49 minutter 
Lyd: DTS HD Mater Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 23. august 2021
Distributør: SF Studios / Memfis
Antal disk: 1 = Blu-ray

Genre: drama
Biografpremiere: I27. september 2002

Instruktør: Lukas Moodysson
Manuskript: Lukas Moodysson
Producer: B.la Gunnar Carlsson,Tomas Eskilsson,Malte Forssell,Peter Aalbæk Jensen
Fotograf: Ulf Brantås
Klip: Michal Leszczylowski,Oleg Morgunov,Bernhard Winkler
Musik: Nathan Larson
 
Skuespiller:
Oksana Akinshina som Lilja (as Oksana Akinsjina)
Artyom Bogucharskiy som Volodya (as Artiom Bogutjarskij)
Lyubov Agapova som Lilja's Mother (as Ljubov Agapova)
Liliya Shinkaryova som Aunt Anna (as Lilija Sjinkarjova)
Elina Benenson som Natasha
Pavel Ponomaryov som Andrei (as Pavel Ponomarjov)
 
Beskrivelse:
Et mesterligt socialrealistisk indblik i sex-trafficing.
 
Lilja 4-ever bLu-ray anmeldelse
 
 
Det er ikke ofte, at der er helt stille efter en film i hjemmebiografen….

instruktøren Lukas Moodysson har begået denne fantastiske film, hvor vi betragter virkeligheden i den 15 årige russiske pige Lilja`s liv, der forlades af sin desperate mor, der ganske enkelt efterlader hende i den russiske, trøstesløse ghetto.

Filmen leverer et utroligt realistisk billede af fattigdom, ydmygelse og depression, hvor langt de fleste mennesker i de tidligere USSR republikker lever. Mindretallet af dem, der stadig har formået at blive ved med at være mennesker i dette rod, er omgivet af demoraliserende mennesker, skabt af årtiers kommunistisk regeringstid. Billedets realisme er overvældende og skræmmende. Det er så uventet, at en svensk instruktør har formået at se al den sorg, korruption, vold og umoralitet i post-USSR. En utrolig vigtig film at se for alle udenfor, for at forstå, hvordan 99% af befolkningen i Rusland og andre post-sovjetiske lande lever uden for de glamourøse facader i det gigantiske land.

Den 15 -årige russiske skuespillerinde Oksana Akinsjina leverer i filmen en mesterlig præstation, der kommer helt under huden og går lige i hjertet. Lilja-4-ever er en hyper-realistisk historie om håbløshed, sex-trafficing, og om hvor svært det er at se håb, når man er et sted hvor alle holder hinanden nede.

Lilja lokkes til sverige, men i stedet for et arbejde og håb om et bedre liv, bedrages hun og ender som sex-slave der udlejes af en svensk alfons.

En anden mesterlig præstation leveres af den 12 årige debutant Artiom Bogutjarskij, der gennemgår pinsler i en total dysfunktionel familie, der smider ham på gaden og finder trøst sammen med Lilja.

Når alt falder fra hinanden for Lilja, bliver Volodja hendes sidste håb, han er den, der altid redder hende, når hun falder, indtil han selv gør det i et tragisk selvmord.

Manuskriptet er troværdigt. Intet er mørkere, end det kunne være i virkeligheden. Alle karakterer er tredimensionelle, og selv de onde figurer er menneskelige.

Man kan som kornfed middelklasse-dansker undre sig over, om virkeligheden egentlig er så mørk i de tidligere USSR republikker? I en artikel i en svensk avis fortalte instruktør Lukas Moodyson, at han havde talt med en socialrådgiver, og han fik at vide, at nogle mødre sælger deres egne børn for 1 £ til sexindustrien. Virkeligheden overgår næsten altid fantasien!

Lilja 4-ever har taget en række fuldt fortjente filmpriser, og er en bevægende og indsigtsfuld film ned virkelig godt håndværk. De unge skuespillere bærer filmens vægt med ynde.

Sex-trafficing er den tredjestørste ulovlige industri i verden, indblikket i hvordan fattige unge piger udnyttes gør denne film så vigtig. Det er en film hele familien taler om i dagene bagefter, og er klart materiale at vise i f.eks skoler.

På trods af den tragiske, dybe historie, er det sjovt nok også en film der formår at levere et budskab om håb, og en i genren vigtigt film-benchmark, der bør stå en enhver seriøs samling. Store thumbs up for denne nordiske genudgivelse, jeg håber det bliver en film der vil blive vist i mange skoler!
 
 Lilja 4-ever bLu-ray anmeldelse

Megen ros til fotograf Ulf Brantås (“the wife”, “Generation Kill”, der formidler filmens følelsesmæssige univers på en utroligt levende måde. Kameraet er altid det rette sted, i en dokumentarisk stil der giver filmen yderligere realisme i fornem balance med et decideret film-look.
Farverne er holdt i semi-depressive nuancer, hvor der altid er et glimt af håb, men overvejede brunt og gråt. Belysningen er naturlig og stjæler aldrig følelsen af realisme.
Film grain er udmærket under kontrol, og Bluray disken har ingen encodings artefakter at spotte.
 
 
Lydsiden er meget veldisponeret uden nogen vilde effekter. God, luftig dialog og generelt meget velafbalanceret lydmix, der understøtter filmens realisme, og gør god brug af musikken når det gælder.
 
Der er intet ekstra materiale at gå i dybden med på denne udgivelse.
 
Set/hørt på:
Billede: JVC X7900 projector
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), (nyhed!) IW150T (4xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD MA 5.1 med Neural:X upmix
 

Anmeldelse skrevet august 2021.

Tak til SF Studios / Memfis

Tilbage til blu-ray anmeldelser