Gandhi UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Gandhi UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Gandhi UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 3 timer og 11 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 2.39:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. juli 2021
Distributør: SF Studios / Sony
Antal disk: 4  = 2 x UHD 4K blu-ray +  2 x Blu-ray 

Genre: Biografi, Drama
Biograf premiere: 4. marts 1983
 
Instruktør: Richard Attenborough
Manuskript: John Briley
Producere: B.la. Richard Attenborough, Michael Stanley-Evans, Rani Dubé
Fotograf: Ronnie Taylor, Billy Williams
Klip: John Bloom
Musik: Ravi Shankar
 
Skuespiller:
Ben Kingsley som Mahatma Gandhi
Rohini Hattangadi som Kasturba Gandhi
Roshan Seth som Pandit Nehru
Candice Bergen som Margaret Bourke-White
Martin Sheen som Walker
 
Beskrivelse: 
Filmen Gandhi er den autentiske historie om den ikke-voldelige indiske aktivist, Mahatma Gandhi (Ben Kingsley), der blev symbolet på kampen mod de britiske styre i Indien. Den indiske advokat Gandhi vier sit liv til indisk uafhængighed og bliver hurtigt populær. Den engelske besættelsesmagt er militært overlegent, men Gandhi opfordrer til passiv modstand for at vinde friheden uden krig. Alligevel slår briterne brutalt ned på oprøret og friheden viser sig at have sin pris.
 
Gandhi UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Mohandas Karamchand Gandhi eller Mahatma (den store ånd) er en af vor tids mest karismatiske og inspirerende lederskikkelser. Gandhi er den autentiske historie fra 1982 instrueret af Richard Attenborough og er baseret på de virkelige hændelser omkring Mahatma Gandhis liv. Gandhi blev i 1983 nomineret til 11 Oscars og endte med at vinde 8 deriblandt for bedste film, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle.

Han samlede hele det indiske folk omkring sin ydmyge figur i en aktiv, ikke-voldelig kamp for indisk uafhængighed. Han var en politiker, som verden aldrig før havde oplevet dem. En oprørsleder, som vægrede sig ved at anvende vold, og som anlagde de samme strenge moralske fordringer over for sig selv og sin bevægelse såvel som over for sine modstandere. Mohandas Karamchand Gandhi blev født i 1869 i Porbandar i Indien og er i hele verden kendt som en af det 20. århundredes største åndelige ledere. Hans mor opdrog ham til at være en god hinduist, hvilket indebar at være ærlig og venlig mod alle levende væsner. Som 19-årig rejste han til London for at studere jura, men han havde meget svært ved at finde ud af de engelske skikke. Han uddannede sig til advokat og rejste efterfølgende til Sydafrika for at skabe bedre forhold for inderne dernede. Da han flyttede tilbage til Indien, begyndte han i 1919 en kampagne i ulydighed mod den engelske kolonimagt, der havde magten i hans land, for at Indien skulle opnå selvstyre.

Ikonet Gandhi spredtes verden over, en lille, mager, skaldet mand, som udfordrede verdens mægtigste imperium. Og besejrede det. Siden har hans visioner inspireret mennesker over hele verden. Han var en kritiker af det moderne samfund, men er i dag er mere moderne end nogensinde, og hans visioner føres videre af personligheder som Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi. Gandhi nåede sit mål i 1947, hvor Indien opnåede uafhængighed fra Storbritannien. Han vil altid blive husket som Indiens fader, der altid vil stå som en stor inspiration for alle i kampen om at forsøge på at skabe ensartede vilkår for folk i hele verden.

Gandhi er en film som strækker sig lidt udover de 3 timer. Dette bevirker at filmen kommer på hele to 4K skiver så man oplever den klassiske intermission cirka halvvejs. Nogle føler dette som en rar pause i filmen med mulighed for at strække benene og få tisset af hvorimod andre synes at dette er en forstyrrelse i filmens flow. Personligt følte jeg på ingen måde at Gandhi blev en lang film, jeg var fanget hele vejen igennem og nød den klassiske pause til at reflektere over hvad jeg havde set.

Der er ingen tvivl om at Richard Attenborough har lavet et sandt mesterværk med Ghandi og jeg må ærligt indrømme at jeg virkelig fortryder ikke at have set filmen før nu.
 
Gandhi UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som har fået en kærlig behandling på dette fremragende UHD transfer. Som med flere af de ældre storfilm er Gandhi optaget på 35mm og det giver et stort potentiale for et godt 4K transfer som vi heldigvis også får på denne udgivelse. Jeg oplevede to scener hvor der var lidt digitale skygger, men ellers var der absolut intet negativt at sige om billedet. Alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og de mange panoramascener står knivskarpt. HDR bidrager også til at denne udgivelse fremstår farvefyldt og assisterer rigtig godt til de mange imponerende scener og især den berygtede massakre scene fremstår med uhyggeligt mange detaljer. En visuel præstation der bestemt imponerer på denne udgivelse.
 
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er et stykke drama vi her har med at gøre. Det medfølgende Dolby Atmos lydspor er rigtig effektivt selv om det er forholdsvis anonymt, forstået på den måde det er ekstremt realistisk med ingen overflødige lyde. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Talen som er den vigtigste lydkilde i denne film går til enhver tid klart igennem og baggrundsmusik er subtil uden på noget tidspunkt at overdøve. Ligesom med den visuelle stil, er lydsiden holdt i sammen høje kvalitet, som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 
 

Tak til SF Studios / Sony

Anmeldelse skrevet juli 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser