Dr. Strangelove UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Dr. Strangelove UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
Dr. Strangelove UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 35 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.66:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. juli 2021
Distributør: SF Studios / Sony 
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: komedie
Biograf premiere: 2. april 1964
 
Instruktør: Stanley Kubrick
Manuskript: Stanley Kubrick, Terry Southern, Peter George
Producere: Stanley Kubrick, Victor Lyndon, Lee Minoff
Fotograf: Gilbert Taylor
Klip: Anthony Harvey
Musik: Laurie Johnson
 
Skuespiller:
Peter Sellers som Kaptajn Lionel Mandrake / Præsident Merkin Muffley / Dr. Strangelove
George C. Scott som General 'Buck' Turgidson
Sterling Hayden som Brigadegeneral Jack D. Ripper
Keenan Wynn som Oberst 'Bat' Guano
Slim Pickens som Major 'King' Kong
Peter Bull som Russian Ambassador Alexi de Sadesky
James Earl Jones som Lt. Lothar Zogg
 
Beskrivelse: 
Dr. Strangelove er en kulsort satirisk komedie begået af mesterinstruktøren Stanley Kubrick. For dem der ikke skulle kende filmen i forvejen, så er historien i grove træk, at den sindssyge brigadegeneral Jack D. Ripper igangsætter et atomangreb mod Sovjetunionen og grundet de i forvejen udstukne procedurer låses kommunikationen, således at luftangrebet kun kan afblæses med et kodeord, som kun brigadegeneralen kender. Da alvoren i angrebet går op for USA’s præsident og resten af krigsrådet i Pentagon, sætter de alt ind på at standse det, ikke mindst da de erfarer at Rusland er besiddelse af en dommedagsmaskine, der i tilfælde af et angreb vil lægge hele planeten øde i 100 år. Adskillige eksperter, som den farverige General 'Buck' Turgidson, den excentriske (og tidligere nazist) Dr. Strangelove og selveste den russiske ambassadør inddrages i det allerhelligste i Pentagon og det bliver nu en kamp mod tiden om de kan nå at standse bombeflyene inden de når deres mål.
 
Dr. Strangelove UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Dr. Strangelove er trods de 57 år den har på bagen, stadig en uhyre underholdende og morsom film, selvom filmens aktualitet naturligvis var langt større under den kolde krig, end den er i dag. Trods de sort-hvide billeder virker Dr. Strangelove mere nutidig i sit filmsprog end andre krigsfilm fra samme periode, grundet det fremragende manuskript og instruktion fra Stanley Kubricks hånd. Man keder sig ikke et øjeblik, for der sker hele tiden noget uventet og skørt. Man kan også nikke anerkendende til den ’skole’ for eftertidens filmskabere, som denne film har skabt og ved opslag på IMBD er listen af film, der på en eller anden måde referer til Dr. Strangelove nærmest uendelig, hvilket er endnu et argument for at denne film bør stå i enhver filmelskers samling.

Peter Sellers er fantastisk i rollen som Dr. Strangelove med den kunstige arm, der ikke kan lade være med at heile og i de to andre roller han også spiller, mens George C. Scott spiller fortræffeligt, som den brovtende kvindebedårer General 'Buck' Turgidson eller Keenan Wynn, i rollen som Oberst 'Bat' Guano der er ombord på et af de B-52 bombefly, som filmen følger fra start til slut.
 
Dr. Strangelove UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden på denne 4K udgivelse af Dr. Strangelove er utrolig flot for en sort-hvid film fra denne periode. Man har valgt et naturligt lettere grainy look til filmen, men alligevel opnår billedet på Dr. Strangelove en klarhed og skarphed, som aldrig har været bedre. Detaljer i ansigter, militæruniformer og interiør mv. fremstår tydeligt, mens HDR bidrager med en høj lysstyrke og præcision i belysningen af billederne. Sortniveauet i de mørkere scener er forbilledligt dybt og giver gode skyggeeffekter. Jeg spottede ingen synlig komprimering, så alt i alt fremstår Dr. Strangelove på UHD som en virkelig flot udgivelse fra Sony, som klart kan anbefales.
 
 
Soundtracket til denne UHD udgivelse af Dr. Strangelove gengiver originalmaterialet loyalt og gør hvad det skal uden at overraske positivt. Det leveres på UHD disken som et DTS-HD Master Audio 5.1 lossless lydspor, som er primært frontorienteret, men som også leverer gode surroundeffekter I forbindelse med skudvekslingerne på militærbasen eller den lave brummen fra bombeflyene. Dialogen er velprioriteret og fremstår klart og centreret i lydbilledet.
 
UHD:
• Stanley Kubrick Considers the Bomb (1080p, 5:38)
• Mick Broderick Interview (1080p, 19:14)
• Joe Dunton and Kelvin Pike Interview (1080p, 12:13)
• Richard Daniels Interview (1080p, 14:15)
• David George Interview (1080p, 10:56)
• Rodney Hill Interview (1080p, 17:25)
• Archival Stanley Kubrick Audio Interview (1080p, 2:50)
• The Today Show Clips (1080p, 4x3)
• Exhibitor Trailer (1080p, 16:53)
• Theatrical Trailer (1080p, 3:23)

Blu-ray:
• The Cold War: Picture-In-Picture and Pop-Up Trivia Track
• No Fighting In the War Room: Dr. Strangelove and the Nuclear Threat
• Inside Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
• Best Sellers Or: Peter Sellers and Dr. Strangelove
• The Art of Stanley Kubrick: From Short Films to Strangelove
• An Interview with Robert McNamara
• Split Screen Interviews with Peter Sellers and George C. Scott
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet juli 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser