Psycho UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Psycho UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
Psycho UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 49 minutter
Lyd: DTS :X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.85:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 28. juni 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: gyser, thriller
Biograf premiere: 1. maj 1961
 
Instruktør: Alfred Hitchcock
Manuskript: Joseph Stefano
Producere: Alfred Hitchcock
Fotograf: John L. Russell
Klip: George Tomasini
Musik: Bernard Herrmann
 
Skuespiller:
Anthony Perkins som Norman Bates
Janet Leigh som Marion Crane
Vera Miles som Lila Crane
John Gavin som Sam Loomis
John McIntire som Sheriff Al Chambers
 
Beskrivelse: 
Martion Crane er den uheldige indlogerende, som afslutter sin rejse i den berygtede badeværelsesscene. Forinden har hun stjålet en pose penge som hun ønskede at bruge sammen med sin elsker inden hun kom på andre tanker. Resten er dog historie: Hverken øde beliggende moteller, høflige receptionister, brusebade, køreture, gamle mødre eller akavede måltider i baglokaler med udstoppede fugle har siden været det samme. Der er dømt subtil uhygge på højt plan, når den flinke Norman Bates (Anthony Perkins) tager imod på sit motel.
 
Psycho UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Selvom du ikke har set filmen, så kender du sikkert den famøse badeværelsesscene og hvis du ikke kender den, så har du måske hørt om den fra Scream som klart vipper med hatten af Hitchcocks klassiker. Psycho er Hitchcocks mest indtjenende film og var indstillet til 4 Oscar statuetter i 1961. Når det kommer til suspense, så er Hitchcock den sande mester og Psycho er velsagtens mesterens bedste film. Dermed må Psycho i sandhed siges, at være en ægte klassiker.

Historien handler om en ung, smuk kvinde ved navn Marion Crane (Janet Leigh). Hun har et forhold til en købmand ved navn Sam Loomis (John Gavin). Marion ønsker brændende at blive gift med Sam, men han har pengeproblemer og vil ikke giftes før disse er løst. En dag ser Marion sit snit til at sjæle $ 40.000 fra sit arbejde og kører af sted for at genforenes med sin elskede. På vejen beslutter hun sig for at overnatte på det afsidesliggende Bates Motel. Her møder hun ejeren Norman Bates (Anthony Perkins), en sympatisk ung mand, der bor sammen med sin mor. Han inviterer hende på en simpel middag, hvor de snakker om, at være fanget i hver deres personlige fængsel. Marion indser, hvad det er hun har gjort og beslutter sig for, at aflevere pengene tilbage. Men skæbnen har andre planer for den unge Marion.

Alt sammen utrolig klassisk når det kommer til Hitchcock, dog opstår der et stort MEN hen imod slutningen, hvor kæden næsten hopper af og er tæt på at ødelægge en ellers fuldkommen filmoplevelse. Norman Bates er blevet fanget og vi får serveret en unødig scene med en psykiater, der lige skal forklare, hvad vi har set. Dette gøres både lidt naivt, og så skæres det så meget ud i pap, at jeg slet ikke kan forstå hvad Hitchcock tænkte på med denne scene, det ligner slet ikke ham at pensle ting sådan ud. Sammenlignet med The Birds som jeg netop har anmeldt, hvor Hitchcock overhovedet ikke kommer med nogen begrundelse for fuglenes mærkelige opførsel er denne ”forklaringsscene” meget unødvendig. Heldigvis kommer scenen så sent og virker så meget ude af kontekst med resten, at den ikke når at trække resten af historien ned, for mig i hvert fald. En historie, der fortælles enkelt og alligevel rummer så voldsomt komplekse temaer og psykologier, som kun de bedste film kan gøre det.

Bernard Herrmanns musik skal her også nævnes, for den sætter virkelig tonen igennem hele filmen, men især i den tidligere nævnte famøse legendariske badeværelsesscene løfter den det hele op til max effektivitet. Filmens sort og hvide og enkelt indrammede billeder skal også fremhæves for at understøtte filmens atmosfære og dens underliggende psykologiske aspekter og skræmmende temaer.

På udgivelsen kan man finde uncut versionen som er den originale version der i første omgang blev vist i de amerikanske biografer og så den version som senere er blevet den mest normale at vise i fjernsynet hvor enkelte ting er klippet fra. Uncut versionen er Hitchcocks vision for filmen og er derfor den jeg klart vil anbefale.
 
Psycho UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal som er kendt for at behandle deres bagkatalog med stor kærlighed. I modsætning til The Birds også har Psycho fået en noget bedre behandling. I denne nye udgave er film grain reduceret til den originale mængde. Billedet er i det store hele utrolig godt restaureret, der dog scener hvor der er digitale skygger i billedet og en smule støj, men det er stort set ikke mærkbar og jeg synes at Universel er tilbage på det gode spor i deres behandler af det klassiske katalog. Nuancerne er meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mere mørke scener som der er en del af. Detajlegraden er generelt god hvor ar, udstoppede dyr og andre detaljer i baggrunden fremstår klart og tydeligt.
 
 
Filmen kommer med et DTS:X lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så kanont stykke arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj bliver leveret i en passende højde i forhold til den centrale dialog og den bliver selvfølgelig skuet op til at passe til de overraskende momenter når Bates angriber så man slet ikke er i tvivl om at noget slemt er ved at ske. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. En rigtig flot lydside hvor man selvfølgelig ikke kommer udenom Bernard Herrmanns legendariske musik. Det hele et klart bevidst valgt fra Hitchcocks side.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet juli 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser