The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse

The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 9 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.85:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 31. maj 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Krimi, komedie
Biograf premiere: 15. april 1974
 
Instruktør: George Roy Hill
Manuskript: David S. Ward
Producere: bl.a. Tony Bill, Julia Phillips, Michael Phillips
Fotograf: Robert Surtees
Klip: William Reynolds
Musik: Marvin Hamlisch
 
Skuespiller:
Paul Newman som Henry Gondorff
Robert Redford som Johnny Hooker
Robert Shaw som Doyle Lonnegan
Ray Walston som J.J. Singleton
Eileen Brennan som Billie
 
Beskrivelse: 
Hovedrollerne i The Sting spilles af Paul Newman og Robert Redford, to storsvindlere fra Chicago, der levede i 1930´erne. Da deres ven bliver dræbt af mafiaen, søger de hævn ved at forsøge at gennemføre det ultimative svindelnummer (Sting).
 
The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
The Sting (også kendt under navnet Sidste stik på dansk) genforener Newman og Redford med deres Butch Cassidy og Sundance Kid instruktør George Roy Hill og hvis noget, så er samarbejdet mellem de tre blevet endnu bedre med denne film. The Sting blev i 1974 nomineret til intet mindre en 10 Oscars hvoraf den formåede at hive 7 hjem, iblandt dem bedste film, instruktør og editing. Den tidligere blu-ray udgave blev desværre visuelt massakreret da de fjernede grain i billedet og dermed ødelagde en masse detaljer. Det er derfor med spænding jeg sætter UHD udgaven i afspilleren.

Der sidder sikkert nogle derude som ikke har set denne klassiske perle så et lille resume skal i da have. Henry Gondorff (Paul Newman) der tidligere har haft stor succes med at udføre svindelnumre (ja han er en bondefanger) holder en tiltrængt pause da FBI er kommer på sporet af ham. Han vælger dog at tage den unge Johnny Hooker (Robert Redford) under sine vinger, da Hooker beder ham hjælpe med at bedrage gangsteren Doyle Lonnegan (Robert Shaw), der har dræbt Johnnys tidligere makker. Henry udtænker en brillant sidste svindel der skal snøre alle, men om det lykkes, skal jeg ikke afsløre her.

David S. Ward fik en Oscar for bedste manuskript og det er fuldt ud fortjent. Første gang man ser filmen mener man at man har regnet det hele ud og handlingen forløber egentlig som forventet. Hen imod slutningen sker der dog en masse uventede ting som man slet ikke så komme og man kan ikke undgå at trække på smilebåndet og tænke at det godt nok var godt udtænkt. Med en hjerne der kan udtænke en handling som denne tror jeg bestemt at David S. Ward kunne begå sig som svindler.

Marvin Hamlisch ikoniske soundtrack vil man kunne genkende selv om man ikke har set filmen før, da kendingsmelodien er brugt mange steder efterfølgende. Det hele er timet og tilrettelagt i bedste Olsen Banden stil og bidrager gevaldigt til at man bliver grebet af filmen, hvilket nok er grunden til at han fik en Oscar for sit arbejde på filmen.

Der er ikke andet at sige end at dette er en tidløs klassiker som man ikke bør snyde sig selv for.
 
The Sting UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 1.85:1 HEVC / H.265 transfer leveret af Universal så der er ingen grund til at tro andet end at behandlingen til 4K har været god. Det er desværre ikke helt tilfældet, bevares den er bestemt bedre end blu-ray udgaven, der som jeg tidligere nævnte blev mishandlet ved den digitale fjernelse af film grain. I denne nye udgave er film grain reduceret til den originale mængde, men filmens visuelle side er desværre ikke konsekvent god eller dårlig. Når det er sagt er billedet dog faktisk generelt godt der bare scener indimellem hvor der er digitale skygger i billedet og en masse støj hvilket er en skam, når man ved hvor godt Universel ellers behandler deres klassiske katalog. Farverne er meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybde i de mere mørke scener som der er en del af. Detajlegraden er generelt god hvor skægstubbe, ar og andre skrammer tydeligt kan ses og de store kulisser er flot gengivet. Jeg kan ikke andet end ærgre mig over den visuelle side af filmen især set i lyset af den flotte behandling Dødens gab fik, som kun er to år yngre. Filmen får dog en positiv karakter da den er en opgradering værd i forhold til tidligere blu-ray udgivelser.
 
 
Filmen kommer med et DTS-HD 5.1 Master. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét kanont stykke arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde som selvfølgelig bliver skuet op til at passe til de overraskende momenter. Dialogen som er vigtig i en film som denne går rent igennem. En rigtig hæderlig lydside hvor alle kanaler på anlægget får lov at lege med uden at blive forvrænget hvis der bliver skruet godt op. Marvin Hamlisch score er subtil og til tider forholdsvis anonym men kan hele tiden fornemmes og bakker stemningsfuldt op om filmens store vendingspunkter.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet juni 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser