Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse

Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 30 minutter
Lyd: DTS:X
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K - 1.85:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 31. maj 2021
Distributør: SF Studios / Universal
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Animation, Familie, Eventyr
Biograf premiere: 7. september 2001
 
Instruktør: Andrew Adamson, Vicky Jenson
Manuskript: bl.a. Ted Elliott, Terry Rossio, Joe Stillman
Producere: bl.a. Ted Elliott, Penney Finkelman Cox, Jeffrey Katzenberg
Klip: Sim Evan-Jones
Musik: Harry Gregson-Williams, John Powell
 
Skuespiller som ligger stemme til:
Mike Myers som Shrek
Eddie Murphy som Donkey
Cameron Diaz som Princess Fiona
John Lithgow som Lord Farquaad
Vincent Cassel som Monsieur Hood
 
Beskrivelse: 
I det fjerne land Duroc har den ondskabsfulde og hjerteløse Lord Farquaad, der regerer eventyrlandet, forbudt alle eventyr, så landet kan blive ligeså kedeligt, som han er selv. Men tre helte giver ikke op uden kamp, og de sætter sig op mod Lord Farquaad. Det drejer sig om den grønne og ildelugtende ork ved navn Shrek, hans trofaste ganger, æslet, der gør hvad som helst bortset fra at holde kæft og endelig den smukke og benhårde prinsesse Fiona.
 
Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Det er nu 20 år siden vi for første gang stødte på trolden Shrek og hans trofaste følgesvend æslet. I forbindelse med dette jubilæum udkommer filmen nu på 4K formatet, så vi har selvfølgelig kigget nærmere på udgivelsen. Det man dog skal vide om Shreks tilblivelse, og som blev meget debatteret da udgivelsen blev bekendtgjort, er at grundmaterialet for filmen ikke blev lavet i en særlig høj opløsning så det vi oplever på skærmen når vi ser Shrek er en matematisk beregning af hvordan det kunne have set ud. Dette har selvfølgelig sine ulemper og det er tydeligt at løftet til 4K ikke super mærkbart i forhold til hvad vi så på blu-ray disken.

Der var engang en grøn, ildelugtende og skrækindjagende trold og han er faktisk helten i dette eventyr. Trolden Shrek lever i fred i sin mudrede, stinkende sump, indtil hans hyggelige hjem pludselig bliver invaderet af blinde mus, ulve i bedstemorklæder, trædukker med lange næser, de tre små grise, feer, dværge og andre magiske væsner, som er blevet udvist af den selviske Lord Farquaad. Nåh ja - og så et talende æsel, som Shrek ved et tilfælde reddede, og som nu mener, at de skal være bedste venner og skal være sammen hele tiden. Der er dog bare lige det enkelte problem ved æslet at det konstant snakker, så venskabet bliver sat på adskillige prøvelser igennem filmen. Shrek vil gerne have sin stinkende sump for sig selv så han drager op til Farquaad som giver ham denne løsning: Hvis han redder den skønne prinsesse Fiona fra dragen, så Farquaad kan gifte sig med hende, så får Shrek sin sump tilbage. Desværre viser det sig, at problemerne blot er begyndt for Shrek og hans trofaste æsel (selv om det ikke var inviteret), da Fiona er reddet, for hun er selvfølgelig fuld af alle de sædvanlige forestillinger om, hvad der hører sig til en ordentlig redningsaktion af prinsesser med kys og ja faktisk en prins. Så det er op af bakke for Shrek og hans trofaste æsel, men mon ikke de klarer skærene og alt ender godt til sidst, det er trods alt et eventyr.
 
Shrek UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Shrek kommer med en aspekt ratio på 1.85:1 med et 1080p/MPEG-4 MVC transfer, som tidligere nævnt har lidt ulempe, men som generelt er fint behandlet på denne udgivelse. Farverne er dejlig varme som man forventer det med tegne- og animationsfilm. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige, hvor den sorte også får lov til at have en god dybde. Detaljegraden er også utrolig god, hvor både detaljemængden i forgrunden, men så sandelig også baggrunden, fremstår klart og tydeligt og man føler virkelig at der er blevet kælet for detaljerne. DreamWorks Animations leverer så sandelig varen og kan på blu-ray formatet godt hamle op med Pixar, men når det kommer til 4K, er det tydeligt at hos sidstnævnte har budgettet været lige det større.
 
 
Filmen kommer med et lækkert engelsk DTS:X lydspor hvor den ældre blu-ray udgivelse bød på Dolby TrueHD 7.1. Udover dette lydspor finder man en masse andre DTS 5.1 lydspor heriblandt dansk. Filmen kan som sagtens tåles at høres på både dansk og engelsk, og jeg vil for en gang skyld rose de danske stemmer som er ramt rigtig godt. Lige fra start er der på denne udgivelse gang i samtlige af de højttalere der skulle være sat til ens system, der er virkelig kælet for øregangene hvad angår effekter, musik og snak. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får også lov til at fortælle at den lever. Det er i det hele taget en rigtig god lydside som er på denne udgivelse. På udgivelsen formås der at blive gjort plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Det er i det hele taget en rigtig effektiv lydside som klart supplerer den visuelle stil fremragende.
 
 

Tak til SF Studios / Universal

Anmeldelse skrevet maj 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser