Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse

Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 3 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Dvensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 4K2.39:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 3. maj 2021
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Eventyr, Mysterie
Biograf premiere: 15. maj 2014
 
Instruktør: Gareth Edwards
Manuskript: Max Borenstein
Producere: bl.a. Kenji Okuhira, Yoshimitsu Banno, Alex Garcia
Fotograf: Seamus McGarvey
Klip: Bob Ducsay
Musik: Alexandre Desplat
 
Skuespiller:
Aaron Taylor-Johnson som Ford Brody
Ken Watanabe som Dr. Ishiro Serizawa
Bryan Cranston som Joe Brody
Elizabeth Olsen som Elle Brody
Sally Hawkins som Vivienne Graham
 
Beskrivelse: 
Godzilla handler om Joe Brody, der siden han mistede sin kone under en uforklarlig begivenhed på et atomkraftværk i Japan, har søgt efter sandheden bag ulykken. Den officielle forklaring lyder, at kraftværket blev ramt af et jordskælv, men Brody har fået færten af et langt værre og betydeligt større ophav. Brody får desværre ret i sine forudsigelser, men ingen ikke engang Brody selv havde forestillet sig omfanget af det væsen, der dukker op fra havets dyb. Nu må menneskeheden stå sammen for at standse sin egen udslettelse og bekæmpe et 106 meter højt monster bedre kendt som Godzilla.
 
Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Et af de mest kendte filmmonstre må siges at være Godzilla. Filmen er den klassiske historie om Godzilla med respekt for det originale værk af shirō Honda. Selv om Gojira som monsteret hedder på originalsproget er en gennemført japansk opfindelse, har Hollywood været med fra starten. Den oprindelige Godzilla-film blev i 1956 dubbet til engelsk og tilsat nogle amerikanske scener, og den spillede med succes i USA og Europa.

Historien om Godzilla er både i originalen (fra 1954) og i den nye udgave en påmindelse til skræk og advarsel om, at vi mennesker er meget, meget små, og at den vanvittige måde, vi udnytter og misbruger miljøet og naturen på, vil give bagslag. Godzilla dukker kun op, fordi vi mennesker, med vores atomkraft, har været med til og selv er skyld i at to monstre er vækket til live. To monstre, som lever af atomenergi. Så Godzilla dukker op og sætter, bogstaveligt talt, tingene på plads.

Gareth Edwards’ hårde og buldrende nyfortolkning af Godzilla kommer mindre end et år efter Guillermo del Toros Pacific Rim. Filmene har samme producent (Legendary Pictures/Warner Bros.), og de trækker begge på de traditionsrige japanske kaiju-monsterfilm, som Godzilla var med til at grundlægge. Med sine kæmpemonstre fra Jordens indre i krig med gigantiske menneskestyrede robotter var Pacific Rim så tæt på en Godzilla-film, man næsten kan komme, titlen til trods.

Det store budget skinner igennem og Godzilla ser flottere ud end nogensinde før, stemningen, billederne og ikke mindst musikken er helt i top. Filmen har haft et kæmpe budget på mere end $150milioner dollars og dette ses tydeligt i kvaliteten af effekter osv.

På den negative side går der lidt for meget action i den sidste del af filmen. Fokus flyttes i høj grad over på store kampscener og det bliver for ensformigt til min smag. Jeg er stor fan af veludførte action sekvenser, men det kan også blive for meget af det gode.

Instruktøren Gareth Edwards har dog formået at lave en film der ikke helt følger den helt typiske Hollywood opskrift på succes, hvilket absolut gør den værd at se. Godzilla har også fået det blå stempel af de oprindelige skabere, hvilket den jammerlige version fra 1998 af Roland Emmerich ikke kom i nærheden af. Det var desværre en tidstypisk Hollywood-fortolkning med den ret udskældte Godzilla, som det lykkedes at gøre både anmeldere og genre-fans vrede.
 
Godzilla UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.39:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er rigtig godt behandlet på denne UHD udgivelse. Denne Godzilla version (film) er notorisk kendt for at være mørk, ja nærmest sort i adskillige scener, hvor man intet kan se. Det er der blevet rette lidt op på i dette nye 4K transfer hvor de helt mørke billedet har få en anelse med lys, men dog stadig tilpas mørke, grå og støvede når de skal være det og lige så tilpas varme når der er behov for det. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og en overdådig mængde detaljer på Godzilla selv. HDR bidrager også til at denne udgivelse fremstår farvefyldt og assisterer rigtig godt til de mange imponerende scener og jeg synes bestemt at kunne ane flere detaljer i de mørke scener holdt op imod de tidligere blu-ray udgivelser. En visuel præstation man godt kan være bekendt på en udgivelse som denne.
 
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er en action- og eventyrfilm vi her har med at gøre. Det medfølgende Dolby Atmos lydspor er forholdsvis aggressivt og effektivt. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanalovergangene fornuftige. Der er som tidligere omtalt utrolig meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Talen kommer primært fra fronten og effekterne fra de øvrige kanaler hvor der på intet tidspunkt høres forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke. Ligesom med den visuelle stil, har lydsiden beholdt samme kvaliteter som forgængeren og det er derfor en rigtig effektiv lydside, som klart supplerer den visuelle stil fremragende og gør Alexandre Desplats musik hæder.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet maj 2021

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser