2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse

2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 8 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Aspect Ration: 4K - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 22. februar 2021
Distributør: SF Studios / Sony piture home entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action
Biograf premiere: 12. november 2009

Instruktør: Roland Emmerich
Manuskript: Roland Emmerich, Harald Kloser
Producere: bl.a. Roland Emmerich, Harald Kloser, Mark Gordon
Fotograf: Dean Semler
Klip: David Brenner, Peter S. Elliot
Musik: Harald Kloser, Thomas Wanker
 
Skuespiller:
John Cusack som Jackson Curtis
Chiwetel Ejiofor som Adrian Helmsley
Oliver Platt som Carl Anheuser
Woody Harrelson som Charlie Frost
Danny Glover som President Thomas Wilson
 
Beskrivelse: 
I '2012' forudsiges det, at jorden snart vil gå under, men regeringen vælger at holde dette hemmeligt. En kataklysme af bibelske proportioner venter menneskeheden, og den har faktisk været forudsagt siden Mayaerne nedfældede deres kalender for mange århundreder siden.
 
2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Roland Emmerich prøvede med 2012 for tredje gang at smadre planeten jorden. Desværre for Emmerich blev hans forsøg mere og mere effektfyldte og tømte for al slags mening. Ydermere er 2012 en af de mest kliche fyldte film fra Emmerich selv om de andre også har indeholdt en pæn del.

Det er altid det samme, dem som er klar over at verden er ved at gå under er gale videnskabsmænd eller religiøse fanatikere og denne kliche kører Emmerich fint videre på. Ingen vil lytte når der bliver sagt verden går under, for det er jo så usandsynlig som det kan blive. Men i 2012 sker det nu alligevel. Vi følger Jackson Curtis spillet af John Cusack som er fraskilt og har børnene på deltid. Da verden begynder at gå under, gør han selvfølgelig det mest hæderlige, ringer til exkonen og får hende og børnene med sig samt exkonens nyeste mand. Så prøver Jackson Curtis ellers resten af filmen at være verdens bedste far og få forholdet til exkonen til at virke igen. Nu ligger landet sådan at Jackson Curtis åbenbart er verdens nok mest heldige mand, igennem hele filmen kommer han i kontakt med folk der enten kan give ham de rigtige oplysninger om hvad han skal nu eller på andre måder kan hjælpe ham videre. Selvfølgelig skal USA’s præsident være redningsmanden som altid gør det rigtige og mest hæderlige. De har bygget nogle skibe som skal fungere ligesom Noas Ark, men mest af alt ligner noget fra Startrek. I det hele taget er alle personerne i denne film stereotyper og det hele er total forudsigeligt. Alt dette burde nu heller ikke komme som nogen overraskelse for folk der har set Independence Day eller The Day After Tomorrow. Man skal ikke se Emmerichs film for dybe og meningsfulde plots, men i stedet for de visuelle effekter og fremragende lydside som sjældent fejler. Dette ville være til at leve med hvis det ikke var for filmens længde som mildt sagt er dræbende. I ca. 2½ time bombarderes vi med effekter uden mening og i det lange løb har man mest af alt bare lyst til at slukke. Hvis 2012 kun havde været 1½ time lang ville det være til at holde ud og sikkert skabe en noget mere udholdende film.

Jeg kan vist ikke skjule at 2012 ikke just er en film der river en masse oscars hjem for originalitet, men et par for effekter og lyd kunne den nu godt få for min skyld. Handlingen i filmen virker underordnet bare Emmerich får lov til at lege med sit effektapparat. På den anden side burde man nok afsætte lidt tid til at nyde filmens effekter og lydside. Man behøver ikke se hele filmen på over 2½ time for at få forståelsen af det gennemførte arbejde på denne del af udgivelsen.
 
2012 UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.40:1 4K transfer, som er flot behandlet på denne 4K udgivelse. Der er ikke de store fingre at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og alle effekterne står utrolig godt på skærmen. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor den sorte også får lov til at have en god dybe. Detajlegraden er også utrolig god hvor skægstubbe og ar tydeligt kan ses og de computer generede effekter i filmen er stort set fejlfri og holder tilmed i denne opgradering til 4K. Sammenlignet med den tidligere blu-ray udgivelse vil man altså bemærke et kvalitetsløft i billedet men det kan dog ikke helt måle sig med referencefilmene.
 
 
2012 kommer med et lækkert engelsk Dolby Atmos lydspor. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere som skulle være sat til ens system, der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de eksplosive ødelæggelsesscener. Det er en af de bedste lydsider jeg har hørt på en 4K udgivelse når det kommer til action med fuld skrald. Der er meget action i denne film men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke som denne film jo skal høres på, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas. Der er ikke så meget at sige, Emmerich har som altid styr på både billede og lyd.
 
 

Tak til SF Studios / Sony piture home entertainment

Anmeldelse skrevet februar 2021. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser