The Plot Against America dvd anmeldelse

 
The Plot Against America dvd anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen

The Plot Against America dvd anmeldelse
 
Spilletid: 5 timer og 51 minutter, fordelt på 6 episoder
Lyd: Dolby Digital 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.40:1

Blu-ray udgivelsesdato: 26. oktober 2020
Distributør: 
SF Studios / Warner
Antal disc: 2 = dvd

Genre: Drama
 
Forfattere: Ed Burns, Philip Roth, David Simon
Producere: Ed Burns m.fl.
Fotograf: Martin Ahlgren
Klip: Joe Hobeck, Brian A. Kates

Skuespiller:
Winona Ryder som Evelyn Finkel
Anthony Boyle som Alvin Levin
Zoe Kazan som Elizabeth 'Bess' Levin
Morgan Spector som Herman Levin
Michael Kostroff som Shepsie Tirchwell
David Krumholtz som Monty Levin
Azhy Robertson som Phillip Levin
Caleb Malis som Sandy Levin
Jacob Laval som Seldon Wishnow
John Turturro som Rabbi Lionel Bengelsdorf

Beskrivelse: 
The Plot Against America er en historisk baseret HBO-miniserie i 6 afsnit, som foregår i 1940’ernes USA, men den tager udgangspunkt i en alternativ virkelighed, hvor Charles Lindbergh bliver valgt til præsident fremfor Franklin D. Roosevelt, hvor der indgås fredsaftale med Hitler og USA politisk oplever en generel højredrejning mod fascisme og jødeforfølgelse. Overhovedet i den jødiske middelklasse familie Levin, forsikringsagenten Alvin, er stærkt politisk engageret og følger præsidentvalget og den politiske udvikling i landet tæt gennem radioen, mens hans kone Bess er den udglattende type, der forsøger at holde sammen på familien. Vi følger familien i tiden før præsidentvalget og i par år derefter og ser hvordan de forgæves forsøger at tilpasse sig og overleve under den nye samfundsorden.
 
The Plot Against America dvd anmeldelse
 
The Plot Against America er baseret på en bestseller af Philip Roth og skabt af David Simon og Ed Burns, der også stod bag mesterværket The Wire. Serien lægger lidt tungt ud med en klassisk fortælling om en amerikansk middelklassefamilie i 1940’ernes USA. Her er ingen gangstere eller mord til at løfte plottet og det bliver hurtigt lidt kedeligt, med mindre man er meget politisk og historisk interesseret. Senere hæves spændingsniveauet i serien dog gevaldigt og det fungerer sindssygt stærkt, at man som seer næsten på samme måde, som seriens hovedpersoner, er vidne til den måde hvorpå den nyvalgte præsident Lindbergh får sneget sin antisemitiske dagsorden ind ad bagdøren. Han forblænder den fremtrædende rabbiner Bengelsdorf, spillet fremragende af John Turtorro, og får ham til at blåstemple hans præsident kandidatur, der bliver arrangeret sommerlejr for byens børn på landet i midtvesten og senere efter valget udvikler det sig til at hele jødiske familier tvangsforflyttes fra storbyen til småbyer i midtvesten. Inden længe får ku klux klan og andre racistiske grupperinger frit spil og nærmest politibeskyttelse under deres hærgen af jødisk ejede ejendomme og USA nærmer sig en borgerkrigslignende tilstand.

Man kunne drage en parallel fra ’The Plot Against America’ til en anden serie: ’The Man in the High Castle’, hvor Tyskland og Japan har vundet krigen og besat USA, men hvor sidstnævnte er karikeret og actionpræget, så vinder the Plot Against America på den underspillede uhygge og realisme, som gør at man virkeligt bliver revet med. Andre paralleller kunne drages til det forestående præsidentvalg i USA, men selvom Donald Trump har en mildt sagt speciel måde at agere på, så har USA og verden dog allerede overlevet 4 år med ham ved magten. Under alle omstændigheder er det en tankevækkende historie, der viser, at det ikke er ligegyldigt hvem der sætter sig på verdens mest magtfulde post.

Skuespil præstationerne er som vanligt i en HBO-produktion i topklasse, især bør samtlige skuespillerne, der udgør familien Levin fremhæves, da de spiller med så stor troværdighed og indlevelse at man virkeligt føler med dem, mens Winona Ryder i rollen som Evelyn Finkel virker en anelse overspillet.
 
The Plot Against America dvd anmeldelse
 
Video:
Selv på dvd er billedkvaliteten ganske flot med et højt detaljeniveau i de historisk korrekte scenerier fra New Jerseys gader og kostumer. Farveskalaen er naturlig og der en god dybde i billedet. Sortniveauet er også tilfredsstillende, mens der aldrig er problemer med at orientere sig i selv de mørkere indendørs eller udendørs scener.
 
Lyd:
På dvd er lydsiden er holdt i et Dolby Digital 5.1 soundtrack, og det fungerer glimrende uden at overraske, for generelt er der ikke de store actionscener at imponere med. Dialogen som er det bærende element fremstår klart alle steder højtopløst og centreret i lydbilledet.
 
Ekstra:
• Invitation to the Set: A behind-the-scenes look with the cast and crew
• Why Plot Now?: Creators David Simon and Ed Burns and the cast discuss why the time was right to adapt Philip Roth’s cautionary novel
 

Tak til SF Studios

Anmeldelse skrevet oktober 2020.

Tilbage til dvd serie anmeldelser