Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse

Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 56 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1 i flere sprog, kommentarspor dolby stereo
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk, m.fl
Aspect Ration: 4K - 1.78:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 1. oktober 2020
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Drama, Krigsfilm
Biograf premiere: 16. oktober 1987

Instruktør: Stanley Kubrick
Manuskript: Stanley Kubrick, Michael Herr,Gustav Hasfor
Producere: Jan Harlan, Michael Herr, Philip Hobbs, Stanley Kubrick
Fotograf: Douglas Milsome
Klip: Martin Hunter
Musik: Vivian Kubrick
 
Skuespiller:
Matthew Modine som Pvt. Joker
Adam Baldwin som Animal Mother
Vincent D'Onofrio som Pvt. Pyle
R. Lee Ermey som Gny. Sgt. Hartman (as Lee Ermey)
Dorian Harewood som Eightball
Kevyn Major Howard som Rafterman (as Kevyn Major-Howard)
Arliss Howard som Pvt. Cowboy
Ed O'Ross som Lt. Touchdown
 
Beskrivelse: 
Stanley Kubrick mesterværk fra 1987 har fået en overhaling… var den værd at vente på?
 
Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Et perfekt cast af ikoniske performances, en helt særlig instruktør, et helt unik stemning og et betragtende portræt af træningen og nedbrydningen af soldater til krig.

Full metal jacket tager ikke stilling, men portrætterer på sin egen ekstreme måde mareridtet og misbruget. Det er måske en af de mest realistiske film om vietnam der er begået med fokus på både soldaterne og hele krigens måde at tænke på.

Hvem husker ikke den helt forrygende Lee Ermey, der spiller Gunnery sgt. Hartman eller Vincent D'Onofrio fantastiske gennembrud som private Pyle der tortureres til et punkt hvor han bliver sindssyg og begår selvmord?

Lee Ermey var en tidligere sergent der oprindeligt blot skulle træne skuespillerne, men han endte foran kameraet i rollen som Sergent Hartman b.la grundet hans uudtømmelige lager af obskurde annekdoter der bruges flittigt filmen igennem, og aldrig var en del af filmens manuskript.

Full Metal Jacket er en ikonisk film som man ikke kan sidde overhørig, der brillerer med sin bramfrie, kærlige, voldelige, ærlige, sindssyge fortælling og skuespiller præstationer der er vokset ud af sved og blod for filmkunsten - og resulterer i en film som du måske ikke kan lide, men som du bliver nødt til at se eller gense fordi den aldrig nogensinde kan være ligegyldig.
 
Full Metal Jacket UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Film fra firserne er ikke altid lige heldige at se på…. Denne nye UHD release er baseret på en hel ny 4K scanning, der dog ikke har fået den ekstreme opmærksomhed som vi har set det med andre ikoniske film som f.eks Steven Spielbergs “JAWS” eller “rumrejsen år 2001” der er restaureret helt fantastisk til et visuelt niveau næsten over moderne film.

Filmen blev vist i biografen i 1.66:1 format i europa, og i 1.85:1 format i USA. På UHD bluray er den præsenteret i 1.85:1. Det er ikke noget, der afgørende ødelægger kubricks visuelle vision.

Der er tale om en ny scan og en helt ny HDR grade, der ikke nødvendigvis løfter filmen. Der er en stor forbedring i detaljer og opløsning, men en del scener ødelægges ofte af en ret kold grading og insisteren på at fremhæve highlights for meget. Sortniveauet er trykket, hvilket i nogle scener dræber skygge detaljer fuldstændigt. Sammen med det koldere look er det en lidt ærgerlig cocktail der desværre ikke aldrig føles rigtig tilfredsstillende for mig. Med den større opløsning og nyere scanning er der mere at se, hvilket man har stor glæde af i nogen scener, - men gradingen bærer tydeligt præg af at være lavet for at “give noget HDR for pengene” og ikke nødvendigvis for at understøtte filmens stemning. Heldigvis følger den tidligere Blu ray udgivelse med, så du selv kan vurdere hvad der fungerer bedst for filmen på billedsiden…. noget andet er lydsiden……..
 
 
…der oprindeligt var et mono mix, er i forbindelse med den sidste remaster er blevet remixet i 5.1. På den sidste nordiske udgivelse fik vi dette mix helt ukomprimeret i PCM 5.1 format, og dette mix var et godt, relativt luftigt lydmix med en fornuftig dynamic range. Dette mix følger med på BluRay disken, hvor man desværre så har lavet en ny remaster af lydsporet på UHD disken, der er pumpet godt op til et niveau hvor man ganske enkelt bliver træt af at høre på det, fordi baggrunden løftes for meget. Lyden er tæt og hård, hvilket ikke er tilfældet på bluray diskens PCM mix. TIL GENGÆLD, når vi på UHD bluray`en også det originale MONO mix. Vi er altså i den klassiske pest eller kolera situation, hvor du kan få den kolde HDR version med anstrengt 5.1 lyd eller mono-mix, smadret sortniveau og høj opløsning, ELLER se den forrige Blu-ray med mindre opløsning, den varme grading og den u-anstrengte 5.1 lyd. Det er ikke nemt! ;-) 
Jeg mener at sidstnævnte er en bedre cinematisk oplevelse og dermed er UHD disken ikke lige min kop te. Jeg har som sådan intet imod at man får et godt trykket, komprimeret 2.0 mix med på disken, som man kan bruge hvis man ser filmen på et TV med små højttalere, men det skal være et tillæg og ikke et ødelæggende kompromis i hoved lydsporet!
Man kan kun gisne om hvordan det havde set ud og lydt, hvis Stanley Kubrick stadig havde levet til at kunne overse og godkende udgivelsen. Blot tænk på en film som Francis Ford Coppolas “Apocalypse now”, der er fra 1979 - OG er blevet en total AV orgasme på UHD disken med et fedt Dolby Atmos remix, forrygende visuel præsentation og ikke mindst et fantastisk ekstramateriale. Her ser man at instruktøren har været med til at skubbe på for at nå et exceptionelt resultat, der gør “Apocalypse Now” til et absolut MUST i enhver samling.
 
Det eneste ekstramateriale på UHD disken er det samme kommentarspor der er at finde på Blu Ray disken (er den forrige nordiske release) der dog også har en super fin dokumentar om filmen. Der er altså ikke rigtig noget nyt under solen til disk køberen.
 
Set/hørt på:
Billede: LG 65" OLED TV
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LS/RS) MP300 (SBL/SBR), IW150 (4xHEIGHT). 2 x X12 subwoofere (LFE) Lyngdorf SDA-2400, NAD M27, Lyngdorf MP60 surround processor.
Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: DTS HD MA (UHD Disk) PCM 5.1 (Blu-ray disk)
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet september 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser