Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse

Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 2 timer og 9 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk
Aspect Ration: 4K - 2.40:1

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 10. september 2020
Distributør: SF Studios / Warner
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Action, Eventyr, Mysterie
Biograf premiere: 25. december 2011

Instruktør: Guy Ritchie
Manuskript: Michele Mulroney, Kieran Mulroney
Producere: bl.a. Bruce Berman, Joel Silver, Steve Clark-Hall
Fotograf: Philippe Rousselot
Klip: James Herbert
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
Robert Downey Jr. som Sherlock Holmes
Jude Law som Dr. John Watson
Jared Harris som Professor James Moriarty
Stephen Fry som Mycroft Holmes
Noomi Rapace som Madam Simza Heron
 
Beskrivelse: 
Robert Downey Jr. og Jude Law er tilbage som Holmes og Watson i denne anerkendte action-thriller. Denne gang møder detektiverne deres største fjende, Professor Moriarty, da de rejser gennem Europa for at afværge skurkens plan om at overtage verdensherredømmet.
 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Det er nærmest blevet en naturlov i filmbranchen de seneste år, at hvis en film har været en økonomisk eller kritiker rost succes, så skal vi som publikum selvfølgelig have en fortsættelse, vi kan smide vores penge efter. Et spørgsmål man oftest også stiller om fortsættelser er om man kan se dem uden at have set den første. Det kan man som regel hvor dog enkelte ting i handlingen ikke altid ville kunne forstås og små interne ting ikke blive opfattet fordi seerens referenceramme er ikke-eksisterende. Jeg vil gå så langt som at sige at Sherlock Holmes to ikke lider under helt de samme problemer. Figurerne der optræder, er kendte figurer fra universet så de fleste kan være med uden at have set den første, dog vil enkelte personer og referencer igen gå tabt, men overhovedet ikke noget der er så slemt som det ellers kunne være. Denne fortsættelse bygger nemlig primært videre på forholdet mellem Holmes og Watson som alle kender hvor skurken er kendt lige fra starten af filmen, hvilket nok kan ødelægge plottet for nogle, dog er denne del slået fast pga. slutningen af den forrige film. Så hvis man vil have fuldt udbytte af fortsættelsen skal man som altid have set forgængeren, men det er absolut ikke noget krav.

Vi befinder os denne gang i 1891 hvor den kære Holmes jagter en pakke til Dr. Hoffmanstahl, der åbenbart er af en lyssky karakter. Da Hoffmanstahl modtager og åbner pakken viser det sig at den indeholder en skjult bombe så Holmes der ellers havde holdt sig skjult, må afsløre sig selv for at neutraliserer bomben. I forvirringen slipper Hoffmanstahl dog væk fra Holmes der kort efter finder ham myrdet. Moriarty bliver nu introduceret som hovedskurken så den del af historien skal vi ikke bekymre os mere om, så hvad er meningen med fortsættelsen, vil nogen spørge? Jo den er at grave dybere i forholdet mellem Holmes og Watson alt imens de to herrer skal finde beviser for at Moriarty er skurken, noget de godt ved, men ikke kan bevise.

Ikke så lang tid efter ankommer Dr. Watson til Baker Street, hvor Holmes afslører at han er ved at undersøge en række tilsyneladende uafhængige mord, terrorangreb og virksomhedsovertagelser som han tilskriver Moriarty. Det står nu klart i hvert fald for Holmes at Moriarty skal nedkæmpes og den kære Dr. Watson kommer uvildig med på dette eventyr. Undervejs møder makkerparret sigøjnerspåkonen Simza (Noomi Rapace) hvis bror viser sig at være en essentiel brik i Moriartys spil. Før makkerparret kommer for godt i gang skal Watsons dog lige giftes og bryllupsrejsen overståes. Denne bliver dog afbrudt delvis af Holmes og delvis af Moriarty som prøver at myrde Watson. Dette resulterer selvfølgelig i at Watson nu går helhjertet ind for jagten på Moriarty og sammen med Holmes går jagten nu tvært igennem Europa.

Jeg var rigtig glad for den første Sherlock Holmes og var derfor meget spændt på hvordan denne fortsættelse ville blive. Det bedste ved denne fortsættelse er helt klart at forholdet mellem Holmes og Watson udbygges og det er hvad der bærer denne film. Humoren, actionelementerne og samarbejdet mellem de to, sidder lige i skabet og er med til at gøre det faktum at skurken er kendt på forhånd lidt mere spiselig. Dog er det at man kender skurken på forhånd det negative element i filmen og gør at den, selv om den er spændende, ikke bliver lige så spændende som den første blev. Nye figure er kommet til deriblandt som nævnt Simza, men også Holmes bror Mycroft dukker op og er en kærkommen figur.
Hvis man kender til Holmes myten/legenden vil flere scener være genkendelige især en vis vandfaldsscene hvilket personligt lige gav filmen et ekstra kick for mig. Hvis man kan lide den første film, kommer man ikke udenom denne fortsættelse som gør det rigtig godt og på fin vis bygger videre på historien. Hvis man ikke kunne lide den første vil jeg våge og påstå at denne fortsættelse også skal springes over da det basalt set er mere af det samme. Ikke helt den samme tilgang til universet som den første, men stadig en rigtig positiv fornøjelse på UHD.
 
Sherlock Holmes: A Game of Shadows UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et 2.40:1 2160p/H.265 HEVC transfer, som er rigtig godt behandlet på denne UHD udgivelse. Farverne er tilpas mørke, grå og støvede når de skal være det og ligeså tilpas varme når der er behov for det. I det hele taget er alle farverne meget klare og tydelige hvor især den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i de mange aftenscener. Detaljegraden er også god og man får lov til at se alt lige fra pigmenterne i huden til skægstubbe, blod og de sædvanlige slowmotion effekter alt sammen med en overdådig mængde detaljer. Ligesom sin forgænger er det helt klart at HDR på denne farvefyldte udgivelse, bidrager rigtig godt til de mange imponerende scener og jeg synes bestemt at kunne ane flere detaljer i de mørke scener holdt op imod blu-ray udgivelsen. En visuel præstation man godt kan være bekendt på en udgivelse som denne.
 
 
Der er ikke den store tvivl om, at det er en actionfilm og eventyrfilm, vi her har med at gøre. Det medfølgende DTS-HD Master Audio 5.1 lydspor er forholdsvis aggressivt og effektivt. Alle kanaler er med det samme i brug på denne udgivelse både for og bag. Subwooferen er også aktiv i de scener der kræver det og i det hele taget er kanal overgangene fornuftige. Der er som tidligere omtalt utrolig meget action i denne film, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik også uden den ene går ud over den anden. Talen kommer primært fra fronten og effekterne fra de øvrige kanaler hvor der på intet tidspunkt høres forvrængninger eller overstyringer af lyden selv ved en høj lydstyrke. Ligesom med den visuelle stil, har lydsiden beholdt samme kvaliteter som forgængeren og det er derfor en rigtig effektiv lydside, som klart supplerer den visuelle stil fremragende og igen gør Hans Zimmers musik hæder.
 
 

Tak til SF Studios / Warner

Anmeldelse skrevet september 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser