War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse

War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 1 time og 57 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk
Aspect Ration: 1.78:1 (original aspect ratio)

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 2. juni 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray 

Genre: Sci-Fi / Action
Biograf premiere: 29. juni 2005

Instruktør: Steven Spielberg
Manuskript: Josh Friedman,David Koepp
Producere: Damian Collier,Kathleen Kennedy,Paula Wagnern,Colin Wilson
Fotograf: Jeffrey L. Kimball
Klip: Janusz Kaminski
Musik: Michael Kahn
 
Skuespiller:
Tom Cruise som Ray Ferrier
Dakota Fanning som Rachel Ferrier
Miranda Otto som Mary Ann
Justin Chatwin som Robbie
Tim Robbins som Harlan Ogilvy
Rick Gonzalez som Vincent
 
Beskrivelse: 
Vi sad intetanende mens de planlagde deres plot i mod os… War of the worlds fra 2005 genudgives på UHD disk - og det har den virkelig også fortjent!
 
War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
“I starten af det 21. århundrede havde ingen troet, - at vores verden blev overvåget af nogle væsener, der var os overlegne. At de, mens vi havde travlt med vores gøren og laden, - overvågede os og granskede os - som et menneske med et mikroskop studerer de væsener, som myldrer rundt of formerer sig i en dråbe vand. Med uendelig tilfredshed rejste menneskene hid og did på kloden,- som de selvskrevne verdensherskere. Men, fra et sted i det umådelige verdensrum, - betragtede mægtige og ganske følelseskolde væsener - vor planet med misundelse i blikket… og langsomt, men sikkert - planlagde de, hvordan de skulle gøre det af med os…..”

H.G Wells skrev “War of the Worlds” i 1898.. Historien blev b.la gjort for evigt berømt for en radio dramatisering i trediverne, hvor radiolytterne blev skræmt fra vid og sans i den tro, at jorden blev angrebet af fremmede væsener, på grund af den dokumentariske stil i radio stykket. Historien er således godt betegnes som “den Originale Gangster” når det kommer til Alien invasion genren, det er helt sikkert.

Historien er filmatiseret på forskellig måde flere gange, sidste gang i denne film fra 2005.

I War of the worlds anno 2005, har Tom Cruise hovedrollen som Ray, en skilt - og temmelig dårlig far, - med en teenage søn og en yngre datter, som tilfældigvis skal være hos ham den weekend hvor aliens fra en fremmed planet, der har ligget og ventet i millioner af år igangsætter deres invasion og begynder transformationen af planeten jorden til deres egne behov. “Transformationen” indbefatter at forvandle mennesker til gødning.. og midt i alt det forsøger Ray at beskytte sine børn, der ikke har skyggen af tillid til ham…. Så er der vist sagt rigeligt om selve plottet der leveres meget intenst og realistisk.

WOTW er instrueret af Steven Spielberg, der jo er et ikon i sig selv, og manden bag film f.eks som “Nærkontakt af tredie grad” (1977), Minority Report (Ligeledes med Tom Cruise), indiana jones, E.T, Jaws, og vitterligt utallige andre topfilm igennem de sidste 40-50 år. Med andre ord, er “War of the Worlds” solidt håndværk, leveret af Spielbergs sædvanlige slæng inkl den forrygende komponist John Williams. Kort sagt, er det Hollywoods topfolk i aktion.

Tom Cruise leverer en top skuespils præstation, men det gør en meget ung Dakota Fanning (Once upon a time in hollywood) også i rollen som den unge datter. Tim Robbins (Shawshank redemption) har en birolle som den paranoia ramte Harlan Ogilvy.

WOTW er klassisk hjemmebio underholdning, og egentlig en pragtfuld ting, at en Sci-fi novelle skrevet for 122 år siden, den dag i dag holder. Ud over H.G. Wells historier er det vidst kun noget som en vis hr. Jules Verne kan hamle op med, men det er en helt anden historie.

Steven Spielbergs WOTW går tilbage til bogen, der skildrer historien igennem heltens øjne. Det gør den så meget mere realistisk, og involverer samtidig også heltens følelser for sine børn, som han ellers har haft for vane at svigte. I det normale Hollywood, havde WOTW været en katastrofefilm hvor alt skal smadres, men det undgår den behændigt at blive i Steven Spielbergs udgave, skrevet af b.la David Koepp der også er en legende på manuskript siden.

Det var et kært gensyn med WOTW. 2020 remasteren er helt klart værd at eje på UHD disk!
 
War of the Worlds UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Paramount har også lige udgivet en anden Tom Cruise film, nemlig “Top Gun” fra 1986 på UHD disk (se anmeldelse her på siderne), og i lighed med den har man haft lidt en ny kunstnerisk vision for filmen, der på den oprindelige DVD, og også senere Bluray havde et oversatureret, til tider overbelyst og har et “gritty / støjende” look, der sikkert også var en del af af integrere de mange visuelle effekter i 2005. UHD præsentationen er en helt ny 2020 remaster, der er masteret i 4K, med Dolby Vision, og er en meget anderledes oplevelse. Der er skruet ned for “grittyness” og op for et lidt mere realistisk look i mange af de “ikke alien inficerede” scener. Der er stadig en god del grain, men mere “Pop” i farverne, og en del af det overbelyste er vendt til mere detaljerede HDR highlights. Der er stadig ret crushed sort i mange scener. Der leges med looket igennem hele filmen. Jeg kan dog ikke spotte en opløsning mæssig forbedring i 4K masteren.

Med UHD disken leveres også den oprindelige bluray med den gamle grading/ look..og…..
 
 
Da War of the worlds udkom på DVD var 5.1 mixet på disken seriøs god motion for hjemmebiografen! Da Bluray`en udkom (den samme som du får sammen med UHD udgivelsen!) var det voldelige lydmix måske endda en tand MERE imponerende og dynamisk i DTS HD præsentationen… så kom Dolby ATMOS re-mixet / re-master der kun findes på UHD disken her, og…æv.. antiklimaks!

Jeg oplever slet ikke det samme engagement og cinematisk storhed i Dolby ATMOS mixet i denne remastererede udgave. Dynamikken er begrænset ret meget, så oplevelsen af biler der kastes 25 meter op i luften og smadrer ned lige foran dig, har slet ikke det samme viscerale impact i dit fjæs, (efterfulgt af noget vådt i underbuksen) som man oplever det på bluray disken med det gamle mix. Der er heller ikke den vilde ekstremt dybe og dramatiske LFE kanal i aktion. Paramount har altså begået et “pleaser” mix til sonos soundbaren, en brun leverpostejmad uden rødbede, - hvilket for så vidt er helt ok… HVIS dog bare man havde inkluderet det yderst vellykkede oprindelige mix også… Så lydsiden på den remasterede udgave af War of the worlds er altså lidt nederen, hvis man kan sammenligne direkte, hvilket jeg desværre kan.

Misforstå mig ikke, jeg synes det er alle tiders med et dynamisk reduceret mix der kan spilles på alle systemer uden nogen tisser i bukserne, - men der skal være et cinematisk mix til hjemmebiografen er filmen værdig. Brug nu muligheden for at inkludere flere mix på disk, folkens! I dette tilfælde skruer ATMOS mixet så mange grader ned for filmen, at man skal vælge i mellem den gamle billedside med det dramatiske lydmix, eller den nyfortolkede billedside med det fesne lydmix. Ærgerligt, ikke?

Tendensen er, at udgivelserne bliver bredere (til flere lande på samme tid) og det er fint nok, så længe vi kan få de fedeste oplevelser på disk. I tilfældet her, betyder det f.eks at UHD disken har 13 lydspor, hvoraf de 12 af dem er Dolby Digital 5.1 dubs på alskens af de store sprog. Det er nok grunden til at det oprindelige mix ikke kunne finde plads på UHD disken også (hvor der heller ikke er ekstramateriale). Har du en dedikeret hjemmebiograf i kælderen, vil du derfor lydmæssigt nok foretrække den medfølgende bluray over det lidt “tæmmede” Dolby ATMOS mix, der ikke fejler noget rent effektmæssigt, hvor der godt med action i top kanalerne. Det hele er bare sådan lidt slattent og uengagerende. 
 
På den oprindelige danske WOTW DVD udgivelse var der intet ekstramateriale. Det får vi til gengæld på den medfølgende bluray. Her er der behind the scenes, interviews og meget andet guf fra produktionen i 2005.
 
 
Set/hørt på:
Billede: LG OLED65B8 TV (dolby vision) og JVC DLA-X7900 Projektor
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT).
Genelec 7071subwooder (LFE) NAD M27 forstærkere, Lyngdorf MP60 surround processor.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby ATMOS,Oppo UHD 203, Lydspor DTS HD med neural:X upmix.
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet juni 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser