Roma blu-ray anmeldelse

 
Roma blu-ray anmeldelse
 
Roma blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
Roma blu-ray anmeldelse
 
Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 14 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, engelsk, spansk, m.fl
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 6. april 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 10. Oktober 2018 (CPH:PIX)

Instruktør: Alfonso Cuarón
Manuskript: Alfonso Cuarón
Producere: Nicolás Celis, Alfonso Cuarón, Sandra Godínez, Jonathan King
Fotograf: Alfonso Cuarón
Klip: Alfonso Cuarón, Adam Gough
 
Skuespiller:
Yalitza Aparicio som Cleo
Marina de Tavira som Sra. Sofía
Diego Cortina Autrey som Toño
Carlos Peralta som Paco
Marco Graf som Pepe
Daniela Demesa som Sofi
 
Beskrivelse: 
Alfonso Cuarón flytter grænserne igen, plus historien om hvorfor film på disk er SÅ evigt meget federe når det gøres rigtigt ;-)
 
Roma blu-ray anmeldelse
 
ROMA er en netflix film af den progressive instruktør Alfonso Cuarón der som Ang Lee aldrig har været bange for at udfordre hvad film kan være, hvordan film kan skabes og præsenteres. Det har han blandt andet gjort med film som “Gravity” og “Children of men” der hver for sig er små formidling tekniske mesterværker, der udfordrer rammerne og brugen af de seneste teknologier.

Roma er en banal historie om livet i mexico i halvfjerdserne, livet i en revolution og om mænds svigt. Historiens centrale person er tjenestepigen Cleo. Filmen er en sanseoplevelse ind i Alfonso Cuaróns barndoms univers, hvor han satte sig for at genskabe stemningerne, lydende og følelsen af hans barndom betragtet gennem kameraet. Resultatet er en fascinerende film, der ikke forsøger at portrættere karakterernes følelser særlig intenst, men derimod overlader det til seeren at absorbere det ekstremt detaljerede univers.

Filmen vil absolut ikke være alles kop te, men som filmnørd bør du se den, da den er en milepæl på flere måder. Alfonso Cuarón har skrevet, instrueret, FILMET OG klippet filmen, og det der sker når en instruktør har en meget specifik vision, er at hele holdet omkring ham presses til at yde deres absolut bedste arbejde. Det høres f.eks i lydsiden og ses i måden filmen er behandlet på. Blu-ray udgivelsen der kommer 1 ½ år efter filmen fik premiere har i den grad været værd at vente på, og kommer som en mageløs lækker Criterion Collection udgivelse, med masser af ekstramateriale og billed/lydkvalitet fra den mest omhyggelige skuffe. Alfonso Cuarón har tydeligvis været fortabt i følelsen og genskabelsen af hans audiovisuelle barndom, at selve sammenhængskraften i dramaet er sat lidt i baggrunden. Det er ok, for det er en film om livet, og livet er ikke altid et vildt drama, men også en hverdag, der her portrætteres i en helt speciel tid, ned i den mindste detalje i lyd og billede betragtet igennem minderne fra Alfonso Cuaróns hjerne.

Beslutningen om at portrættere denne verden i sort/hvid er jeg ikke helt enig i, og føler at det var mere prætentiøst end hvad godt er. Derfor et personligt smæk til den oscarvindende film fra din anmelder med 3 stjerner, men et klart samler / demo / filmnørde objekt man bare MÅ have mens den fås.
 
Roma blu-ray anmeldelse
 
Roma fremstår fuldstændig perfekt i sin sort/hvide grade, men stor dynamisk spændvidde. Filmen er skudt i meget høj opløsning i 2.11:1 og præsenteres i 2.39:1. Der er et detalje mylder af den anden verden, sikkert hjulpet godt på vej af det sort/hvide fokus. På trods af sort/hvid formår filmen at have mange forskellige “look” i dag/nat og indendørs scener. De fleste scener har altid et overraskende element og spændende vinkler og kamera panoreringer. Bluray`en opleves sjovt nok en tand skarpere i billedet end på netflix, hvor den tilmed ligger i 4K med dolby vision, der til gengæld præsenterer en endnu større dynamisk spændvidde, der klæder filmen utrolig godt. Filmen er taget så langt den kan på bluray, respekt for det!
 
Da Romas lydfolk afleverede Dolby Atmos lyd masteren til Dolby Laboratories, fik de den retur igen, da Dolby mente at der var noget galt med filen de havde fået, der var meget større end de sædvanlige Hollywood Dolby Atmos soundtracks. Imidlertid var der ikke tale om en fejl, men derimod produktet af den fuldstændig unikke dolby atmos lydside, der udnytter grænserne for antallet af samtidige dolby atmos lyd objekter i brug sammen med ekstremt store mængder af panorerings data. Alfonso Cuarón forlangte ganske enkelt at lydsiden i den iøvrigt score musik fri film (den eneste musik man hører er fra radio og gademusikanter) skulle være ekstremt detaljeret med hvert eneste element i scenerne lydsat. Kameraet skulle føles som en stor mikrofon bad han om. Konsekvensen er, at hvert eneste lyd element bevæges “med kameraet”, hvilket giver gigantiske mængder dolby atmos data og dermed den største fil dolby nogensinde har set.

Det kunstneriske og oplevelsesmæssige resultat er heldigvis også derefter. Aldrig har du hørt et så detaljeret og dynamisk univers præsenteret på et godt Dolby Atmos anlæg er man fuldstændig indhyllet i Alfonso Cuaróns barndoms univers igennem de tusindvis af lydspor der er mixet sammen til dette eminente lydspor. Lyt til netflix udgaven af Roma, og det går op for en, hvor stor forskel der er i den soniske kvalitet imellem streaming og denne blu ray, og det som langt størstedelen af seerne nøjes med. Så mange detaljer går tabt med et lydspor som dette, der har så mange subtile, små detaljer. Dette dolby atmos lydspor er yderst demo værdigt, og et stykke arbejde der uden tvivl vil blive brugt som reference på mangt en filmskole i fremtiden.
 
En glædes tåre løber ned af din anmelders kind ved synet af ekstramateriale med instruktør interviews og features omhandlende video og lydarbejdet. Criterion Collection skuffer heller ikke her. WOW og TAK efterfulgt af flere på hinanden thumbs up!
 
Set/hørt på:
Billede: JVC X7900 projektor
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT). Genelec 7071subwooder (LFE) NAD M27 forstærkere, Lyngdorf MP60 surround Pre.

Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby ATMOS
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet april 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser