Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse

 
Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse

Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(DK udgave)
Spilletid: 152 min (UHD disk) 181 min directors cut (blu-ray)
Lyd: Dolby Atmos TrueHD + Dolby Digital 5.1 dubs på begge diske.
Undertekster: Dansk, svensk, norsk, finsk, arabisk, kinesisk, fransk,portugisisk, græsk,italiensk, koreansk, spansk, russisk.
Aspect Ration: 1.85:1 (original aspect ratio)

UHD Blu-ray udgivelsesdato: 19. marts 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 2  = UHD 4K blu-ray +  Blu-ray (directors cut)

Genre: Horror
Biograf premiere: 7. november 2019

Instruktør: Mike Flanagan
Manuskript: Stephen King, Mike Flanagan
Producere:bl.a. Jon Berg, Akiva Goldsman, Stephen King
Fotograf: Michael Fimognari
Klip: Mike Flanagan
Musik: The Newton Brothers
 
Skuespiller:
Ewan McGregor som Dan Torrance
Rebecca Ferguson som Rose The Hat
Kyliegh Curran som Abra Stone
Cliff Curtis som Billy Freeman
Zahn McClarnon som Crow Daddy
Emily Alyn Lind som Snakebite Andi
 
Beskrivelse: 
Skal man koge suppe på en horror klassiker? JA, det skal man i den grad!
 
Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
(Film anmeldelsen er baseret på Directors Cut)

For fans af Stanley Kubrik klassikeren “The Shining” (dansk titel “ondskabens hotel”) fra 1980, der var adapteret på en Stephen King historie, bliver universet genintroduceret for en helt ny generation og udvidet for dem der allerede er i det.

Lad mig sige det som det er: Det lykkedes til fulde!

Det gøres mesterligt af Instruktør Mike Flanagan, der formår at tage elementer fra Stephen King novellen og formår at gøre dem mørkere og alvorlige. Samtidig, er der næsten tale om et kærlighedsbrev til Stanley Kubriks film, som Flanagan har været forgabt i siden ungdommen, - så langt at filmens slutning henlægges til det selvsamme, genskabte hotel som vi kender fra 1980.

Drengen Danny/Dan Torrance er blevet voksen (vi møder ham også i flashbacks som barn) i tiden efter “the shining” sammen med hans mor, forfølges han stadig af de mørke kræfter der tiltrækkes af hans “shine”. Den voksne Dan, spillet mesterligt af Ewan McGregor, - flygter ind i alkoholisme (meget lig forfatteren Stephen King) og vejen ud bliver at rejse bort til en anden by, hvor en ny ven hjælper ham ud, alt imens han finder et nyt liv hvor han kan bruge sine shining-evner, hvilket bringer ham i åndelig kontakt med den unge Abra der har enorme shine-evner og derfor kommer i søgelyset af “Rose the hat” (spillet af Rebecca Fergusson, dejligt at se hende i en led rolle), der er leder af en gruppe der torturerer og myrder shine børn for deres livskraft. Alba spilles helt forrygende af den 14 årige debutant Kyliegh Curran, der spiller rollen som super shiner med to nervøse/uforstående forældre med en fantastisk autoritet. Hun connecter med Dan, og sammen tager de kampen op mod Rose the hat for at stoppe deres myrderier.

Der rammes i filmen en fin balance i mellem humor, horror og gore. Jeg er normalt ikke til horror film, men Doctor Sleep har nærvær, spænding, og substans fyldte temaer der holdt mig 100% engageret i hvad der ikke føltes som over 3 timer i directors cut.

Om du har set “The Shining” eller ej, så kan de ses uafhængigt af hinanden, men lur mig om du ikke vil se dem begge.
 
Doctor Sleep UHD 4K blu-ray anmeldelse
 
Begge diske står i filmens originale 1.85:1 format (jeg havde svært ved at tro det, men det siger IMDB i hvert fald). Filmen skulle have en 4K Digital Immediate, hvilket jeg faktisk synes er svært at se opsætningsmæssigt i det meste af filmen. Det kommer for mig først rigtigt til udtryk i bar scenerne tilbage på ondskabens hotel, her er der en meget stor forskel at spore, og en væsentlig anderledes grading.UHD disken med cinema versionen kommer med en Dolby vision grade, der på mit LG OLED tv virker en tand for mørk, og generelt har tendens til at det sorte er lidt klemt især i mørke scener. Colorgradingen søger naturligvis at skabe en mere dyster stemning, hvilket gøres med en let grå og grønlig toning i filmens look. Billedet er meget cinematisk men noget blødt. Directors cut på blu-ray fremstår på mit OLED lysere, og var også den version jeg så på projektor, hvor at min indtryk var virkelig godt af denne udgave, med godt punch i billedet. Overall, er der god håndtering af grain, og ingen tegn på blocking eller andre kompressions artefakter. Cinematisk fejler filmen absolut intet og har den helt rigtige stemning.

Directors cut på blurayen er en AVC encode, og man har super smart valgt at lægge ekstra materiale på UHD disken grunden den lange spilletid på blurayen. Godt tænkt og thumbs up herfra!

I det hele taget er sættet et dejligt eksempel på warner når de er bedst og virkelig giver film køberen værdi for pengene!

Jeg anbefaler at du kaster dig over Directors Cut, hvor der er meget mere af det gode i.
 
Jeg var på nippet til at give fem diske for lydsiderne der på begge diske præsenteres i Dolby Atmos. Dialog er velafbalanceret, til tider en kende for langt fremme i pappet, alle kanaler bruges flittigt også top kanalerne. LFE action er der rigeligt af, og det går rigtigt dybt.
 
Desværre er bærer soundtracket også lidt for meget præg af at være rebalanceret / remixet til “hjemme bio miljøet”, hvilket her betyder, at man har taget lidt for hårdt fat i at reducere dynamic range for at tage hensyn til soundbars (og at man ikke kommer til at lægge en dej i bukserne) Det er bare ærgerligt i en film, hvor dynamik i den grad kan bruges til at få os til at fare sammen i stolen. Hvis man synes at der er for meget, kan man altid benytte “night mode” eller “loudness control” på sit TV, AVR eller hvad man nu bruger til at dekode Dolby lyd med. Bluray disk giver tilmed mulighed for flere lydspor, så hvorfor ikke altid inkludere det cinematiske mix? Der er jo kunder derude der enten har en dedikeret biograf eller et kraftfuldt home cinema anlæg! Den lidt for flad pressede lydside får derfor kun 4 diske, men stor respekt for Dolby Atmos på begge diske. Valget af disk burde aldrig være et valg om man får det rigtige lydspor. Det gør bare at vi går glip af nogle fede immersive lydmix, når man som det som det f.eks var tilfældet med Maleficent: Mistress of evil ikke får UHD udgivelsen i DK. Lad nu bare disk køberne få det bedste altid, det er jo derfor vi køber diske, blandt andet!
 
På denne eksemplariske udgivelse, brillerer Warner Bros. med interviews og behind the scenes ekstramateriale med instruktør og selveste Stephen King, der også er en af producerne på filmen. Det ligger alt sammen klogt på UHD disken.
 
Set/hørt på:
Billede:JVC X7900 projektor (directors cut) LG 65” OLED (dolby vision)
Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT).
Genelec 7071subwooder (LFE) NAD M27 forstærkere, Lyngdorf MP60 surround Pre.
Afspiller: Oppo UHD 205, lydspor: Dolby ATMOS
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 

Anmeldelse skrevet marts 2020. 

Tilbage til UHD Blu-ray anmeldelser