Pain & Glory blu-ray anmeldelse

 
Pain & Glory blu-ray anmeldelse

Pain & Glory blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
Pain & Glory blu-ray anmeldelse
 
Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 53 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 13. februar 2020
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 5. september 2019

Instruktør: Pedro Almodóvar
Manuskript: Pedro Almodóvar
Producere: Esther García
Fotograf: José Luis Alcaine
Klip: Teresa Font
Musik: Alberto Iglesias
 
Skuespillere:
Antonio Banderas som Salvador Mallo
Asier Etxeandia som Alberto Crespo
Leonardo Sbaraglia som Federico Delgado
Nora Navas som Mercedes
 
Beskrivelse: 
Pedro Almodòvar leverer en dejlig ægte og personlig film, der er vittig, intelligent og med emotionel styrke kraft fejrer alt det bedste ved film, teater og livet for dem der giver sig selv at tage den ind og lytte efter.
 
Pain & Glory blu-ray anmeldelse
 
Er du mest til blockbuster actionfilm, så kender du måske ikke den 71 årige spanske instruktør Pedro Almodòvar (tal til hende, the skin I live in). Lad mig derfor kort introducere ham: Han er en af de mest internationalt anerkendte spanske filmskabere, og er b.la kendt for film som “tal til hende” & “the skin I live in”.

Selvom vi lever i en global verden, så er det sjældent at vi møder endsige ser udenlandske film, og det er i min optik rigtig ærgerligt, da masser af europæisk film har så meget at byde på, når det kommer til intense følelser og intim fortælling. Derfor er det ekstra glædeligt at se Almodòvar`s seneste film i en nordisk blu-ray udgave som den der er landet i din anmelders oppo afspiller.

Pain & Glory kan nok bedst beskrives som et halvt og meget personligt halv-selvportræt af Almodòvar. Den berører mange af de temaer der er i hans andre film, så fans føler sig straks hjemme og på en intim rejse. Antonio Banderas er helt forrygende dygtig i rollen som Salvador Mallo, en falleret filminstruktør med store fysiske og psykiske problemer, der skildres med superb skuespil af Banderas. Når han endelig sover fra sine smerter, ser vi flashbacks til hans barndom, hvor den unge, intelligente salvador, der spilles genialt af den unge skuespiller Asier Flores, vokser op i en fattig familie med hans mor, (ligeledes eminent spillet af Penelope Cruz) former sin karakter. De løbende Flashbacks bruges også til at bærer os frem til en glædeligt overraskende slutning.

Salvador føler han har mistet evnen på grund af sit smertehelvede, men han har ikke mistet passionen, hvilket med venners hjælp og hans egen intelligens får ham ud af et heroinmisbrug, får klinket skår med gamle arbejdskollegaer og bringer ham tilbage der hvor han allerhelst vil være.

Filmen er en smuk, intens og dækker hele følelses paletten tilsat emner som homoseksualitet, stofmisbrug, depression. Den er visuelt godt skruet sammen og optimeres af KONGE skuespiller præstationer der bare suger dig ind i universet.

Det er ikke en selvhøjtidelig film, det sørger dens ærlighed og selvironiske humor for.

Skal du give dig selv en chance for at nyde et intelligent europæisk drama fra en af de bedste spanske filmskabere, - så er den her. Pain and Glory var en rig fornøjelse med masser af substans og tekstur. Jeg kan ikke vente med at se hvad Almodòvar finder på næste gang.
 
Pain & Glory blu-ray anmeldelse
 
Pain and Glory præsenteres i 1.85:1 widescreen format, og stod virkelig lækkert på min projektor. Farverne er realistiske og intense (instruktøren har en kærlighed for rød), grain og støj er meget velkontrolleret. Der var flere closeups i filmen hvor jeg var forbløffet over den ekstremt flotte opløsning med de fineste detaljer i huden og hår. Billedsiden er absolut godkendt, og et step op fra mange nordiske blu-rays jeg har anmeldt på det sidste.

Jeg har kun en kritik, og det var til undertekstningen af filmen, der godt kunne have været lidt mere grundig. Filmen har en scene, hvor Salvadors nye ven kigger igennem filer på hans computer desktop. Her undlader man at oversætte titlerne på filerne, hvilket tydeligvis er filmens intention at vi skal læse. Hans interesse falder på manuskriptet “afhængighed” og først her træder underteksterne til. Det kan lyde krakilsk, men det ødelagde scenen i filmen hvis man ikke kan læse spansk.
 
Lydsiden leveres som et DTS HD MA 5.1 lydspor, som det er blevet vane på disse nordiske diske. Det er et fremragende et af slagsen, og jeg glædes over clean og konsistent dialog og et dejligt luftig om omsluttende lydmix, hvor især den fremragende musik får plads. Der er ikke den vilde ambience på filmen, men brug af LFE og surrounds er eksemplarisk når påkrævet. I en enkelt scene er der et fyrværkeri der leveres med punch og dynamik. Filmen kalder ikke på det vilde, men alle højttalere bruges aktivt og intelligent og lydkvaliteten er i top hele vejen igennem.

Den store brede lydside foranledigede mig til at benytte Neural:X upmixer for endnu større dimension i lydsiden i mit dolby atmos højttaler setup.

Som med filmen er lydsiden bare godt håndværk, og mindst 4 diske værd.
 
Det er desværre næsten blevet en vane at undlade ekstra materialer på mange blu-ray udgivelser. Jeg ville ellers rigtig gerne have lært mere om filmen og hørt skuespillerne fortælle om udfordringerne. Der er så meget substans i historien, at det havde været totalt på sin plads med et kritisk interview med mesteren selv. Det er ufatteligt, at filmselskaberne ikke tager deres vare mere alvorligt på dette område. Fans må igen kigge andre steder for mere dybde. Dog er man ikke gået så langt at udelade scene menuen, så tak for det ;-)
 
Set/hørt på:
Billede: LG OLED 65” og JVC X7900 projektor begge i film mode/custom kalibreret.

Lyd: M&K S-300 (LCR) S-300T (LSRS) MP300 (SBL-SBR), IW150 (4xHEIGHT). Genelec 7071 subwooder (LFE) NAD M27 forstærkere, Lyngdorf MP60 surround Pre.

Afspiller: Oppo UHD 203, lydspor: DTS HD MA 5.1 med Neural:X upmixer.
 
 
Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment


Anmeldelse skrevet februar 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser