Joker blu-ray anmeldelse

 
Joker blu-ray anmeldelse

Joker blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
Joker blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 2 minutter
Lyd: Dolby Atmos
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk.
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 10. februar 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Action, Thriller, drama
Biograf premiere: 3. oktober 2019

Instruktør: Todd Phillips
Manuskript: Todd Phillips, Scott Silver
Producere: Richard Baratta, Bruce Berman, Jason Cloth
Fotograf: Lawrence Sher
Klip: Jeff Groth
Musik: Hildur Guðnadóttir
 
Skuespiller:
Joaquin Phoenix som Arthur Fleck
Robert De Niro som Murray Franklin
Zazie Beetz som Sophie Dumond
Frances Conroy som Penny Fleck
Brett Cullen som Thomas Wayne
Shea Whigham som Detective Burke
Bill Camp som Detective Garrity
Glenn Fleshler som Randall
Leigh Gill som Gary
 
Beskrivelse: 
I Joker lever Arthur Fleck, spillet af Joaquin Phoenix, på et eksistensminimum i storbyen Gotham City. Han bor sammen med sin gamle mor, som han deler lejlighed med. Arthur drømmer om en karriere som standupkomiker, mens han forsørger dem begge gennem jobs som klovn, bl.a. som en reklamegimmick eller hospitalsklovn. Arthur lider af en ufrivillig tics, som får ham til at bryde ud i hysterisk latter, og derudover er han under kraftig medicinering for en række andre psykiske lidelser. En række uheldige episoder gør at han mister sit job og desuden fratager kommunen ham hans gratis medicin grundet nedskæringer. Dette bliver startskuddet til en nedadgående spiral for Arthur Fleck, der ender både selvmorderisk og som tredobbelt morder. Ud af asken af hvad der er tilbage af Arthur, fødes nu hans nye alterego, Jokeren, som ud fra en forskruet retfærdighedssans, hævner sig på alle dem der står ham i vejen og inden længe står hele Gotham City i brand.
 
Joker blu-ray anmeldelse
 
Historien i Joker er brillant skrevet så den indgår i Batman mytologien, men i en socialrealistisk kontekst. Her er ingen superhelte med overnaturlige kræfter eller batmobiler, kun psykisk skrøbelige mennesker, der svigtes og mishandles af det omgivende samfund og derfor går amok. Dermed har Joker lige så meget til fælles med film som Taxi driver eller The King of Comedy, som med Batmanuniverset. Der er dog stadig masser af referencer til Batman universet, bl.a. er Thomas og Bruce Wayne væsentlige bipersoner og sindssygehospitalet Arkham Asylum spiller også en væsentlig rolle i Joker.

Joker er først og fremmest Joaquin Phoenix’s film og det er fuldt fortjent at han i år modtog en Oscar for bedste mandlige hovedrolle. Fremstillingen af Arthur Fleck’s psykiske forfald, fra en relativt kontrolleret og velfungerende person til, at han går fuldstændigt amok. pga. de mange psykiske svigt og fysiske overgreb han udsættes for, er fremragende beskrevet og Joaquin giver sig fuldt ud i rollen. Når man ser hans afpillede og hærgede krop, eller når han sminker sig med hans eget blod, så bliver han inkarnationen af Jokeren. For første gang er det tæt på, at jeg føler sympati med karakteren Jokeren, trods alle de frygtelige ting han gør, og det er helt afgjort Joaquin Phoenix’s fortjeneste.

De øvrige skuespillere bliver fuldstændigt overskygget af Joaquin Phoenix’s præstation, men fremhæves skal dog fremragende skuespilpræstationer fra Robert De Niro, som den overfladiske tv-vært Murray Franklin og Frances Conroy, som Arthurs skrøbelige mor, Penny Fleck.
 
Joker blu-ray anmeldelse
 
Joker præsenteres på Blu-ray i formatet 1.85:1 og i hver eneste scene står billedet skarpt og detaljeret, og små ansigtsdetaljer og teksturer fra det nedslidte bymiljø (hentet fra virkelighedens New York) fremstår klart og tydeligt. Farveskalaen er naturlig og afdæmpet, mens Arthur’s klovneoutfit giver lejlighedsvise farveeksplosioner. Der er god dybde i billedet både i scener i dagslys og i de mørke nattescener, som leveres uden billedstøj eller synlig komprimering. Alt i alt er billedsiden af Joker en førsteklasses udgivelse fra Warner, som yder noget af det bedste Blu-ray formatet kan levere.
 
Joker kommer med et krystalklart Dolby Atmos lydspor, som formår at fylde rummet med gode og præcise panoreringer i filmens action sekvenser eller i scener fra undergrundsbanen, hvor lyden kommer godt rundt i samtlige tilgængelige kanaler. Dialogen fremstår i alle scener klart, tydeligt og centreret i lydbilledet. Soundtracket, der også spiller en stor rolle i filmen, består både af herlige 80’er glamrock numre, fra bl.a. Gary Glitter, Cream og Frank Sinatra, som indgår naturligt i handlingen. Hovedtemaet er skabt af islandske Hildur Guðnadóttir som har lavet den totalomsluttende cello-domineret baggrundsmusik, som virkeligt formår at sætte den dramatiske stemning. Soundtracket har da også hjembragt Joker bl.a. en Oscar og en Golden Globe.
 
• Becoming Joker (1:23)
• Joker: Vision & Fury (22:25)
• Please Welcome… Joker! (2:44)
• Joker: A Chronicle of Chaos (3:04)
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet februar 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser