High Life blu-ray anmeldelse

 
High Life blu-ray anmeldelse

High Life blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
High Life blu-ray anmeldelse
 
Zone B (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 50 minutter
Lyd: DTS-HD Master Audio 5.1 / Dolby Digital 5.1 (samme masters)
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.66:1 (enkelte scener i 1.33:1 / 1.85:1)

Blu-ray udgivelsesdato: 23. januar 2020
Distributør: Universal Sony Pictures Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Thriller/Drama/Mystery
Biograf premiere: Ikke vist i de Danske biografer

Instruktør: Claire Denis
Manuskript: Claire Denis og Jean-Pol Fargeau
Producere: Isabel Davis, Julia Balaeskoul Nusseibeh
Fotograf: Yorick Le Saux, Tomasz Naumiuk (location fotograf)
Klip: Guy Lecorne
Musik: Stuart A. Staples
 
Skuespillere:
Robert Pattinson som Monte
Juliette Binoche som Dibs
André Benjamin som Tcherny
Mia Goth som Boyse
Agata Buzek som Nansen
 
Beskrivelse: 
High Life er en stemningsfyldt sanseoplevelse der udforsker det menneskelige kompleks i en ekstrem setting. Clockwork orange møder 2001: a space odyssey møder eyes wide shut.
Det er ikke en film for alle - men den vil aldrig kunne være ligegyldig for nogen.
 
High Life blu-ray anmeldelse
 
Monte (Robert Pattinson) og hans lille datter er de sidste overlevende fra en farlig mission i det ydre rum. Besætningen, - dødsdømte indsatte ledet af en læge (Juliette Binoche) med uhyggelige motiver er forsvundet. Da mysteriet om, hvad der skete ombord på skibet, bliver afsløret, skal far og datter stole på hinanden for at overleve ud i glemsel om et sort hul.

At se 'High Life' vil for nogen være lidt som at blive udsat for en postmoderne kunstudstilling, - du ved, - den slags kunst, der udløser forundret vippen med hovedet, før du efter at have udbrudt et stille “aigh?”... rykker videre til næste monstrøsitet.

For andre, mere søgende filmelskere vil denne sci-fi horror/mystik/thriller/drama være en fest af stramme visuals og en anspændt, undertrykkende atmosfære, der handler om menneskelig seksuel impuls, vold og reproduktion. Den drivende karakter i alt dette er Juliette Binoche's Dibs, en over-sexet videnskabskvinde, der synes forbløffende optaget af at høste sæden af de mandlige besætningsmedlemmer og inseminere de yngre kvinder for at opnå et perfekt levedygtigt foster…. Hvorfor er dog aldrig helt klart for mig. Vi ved f.eks ikke, om dette var en mission, der blev givet hende af rumprogrammet, eller en gal personlig besættelse.

Ingen af besætningen må have sex med hinanden og må i stedet lindre deres frustrationer i et specialiseret onani kammer, manifesteret i en scene med Dibs, der høvler løs på en mekanisk dildo, mens ildevarslende synth akkorder rumler i baggrunden.

Det er et godt eksempel på filmens vibe, hvor nogen vil finde at det føles så uhensigtsmæssigt, at det bliver svært at tage noget af det alvorligt, og for andre vil det være selve essensen af det menneskelige seksuelle kompleks der smukt og dyrisk portrætteres. Begivenheder afsløres i fragmenter, der hopper godt mellem fortid og nutid, hvilket betyder at man skal holde tungen lige i munden. Det skal altså pauses når du henter kaffe!

High Life er på et jordisk plan måske mere en film om fængselsliv end videnskabelig efterforskning. Den er en intellektuel, klaustrofobisk & gådefuld rejse. Robert Pattinson er strålende og sympatisk som Monte. Fængslet for mord er Monte blandt en gruppe kriminelle, der er sendt på en rejse til rummet som marsvin til et eksperiment, der udnytter energi fra et sort hul. Pattinsons nuancerede skuespil bærer filmen. Filmens komponist Stuart A. Staples er også filmens sound designer, hvilket desværre her betyder, at balancen i sound designet bliver noget fladt, da komponisten arbejder i simple lydflader uden meget tekstur og sound designeren forlader sig for meget på komponisten. Stemningen er hjemsøgende og underbygger den klaustrofobi, der er iscenesat af instruktør Claire Denis, - men der mangler detalje og overraskelser i det sterile og FOR lydløse miljø. I en verden hvor man netop kan høre en nål falde til jorden, er en masse små detaljer med til at give lydsiden liv. Efter min smag bliver stemningen for steril med så lidt tekstur.

Endelig når High Life ikke sit lovede potentiale i sin vandring fra tematisk fra at være fængselsfilm til sci-fi-efterforskning og visa versa.

Hvis du er nået så langt i anmeldelsen her, har du allerede opdaget at hvis du forventer endnu en “lycrakriger” superhelte film i rummet (avengers, star wars, og lign) så vil du være gået forkert med “High Life”.

Mit råd er at omgående kassere alle forkromede sci-fi forventninger du måtte have, give dig tid til en intens sanse-tur ind i det dybe ydre rum med en broget besætning der udholder personlige kampe med autonomi, styrke, forløsning, moral, primære behov, voldtægt og menneskehed sat i lyset af voksende desperation og ensomhed. Til tider leverer filmen nærmest erotica med Dibs intense sæd-indsamling.

Dette er ikke en film for dem, der helst vil fodres med en ske, men den tilbyder et sanseligt rum til at betragte grænserne for menneskelig opførsel under ekstreme forhold, livet, universet og ikke mindst hvad det vil sige at være menneske i tid og rum.

Det er meget at gabe over, for konceptet har langt mere potentiale end det der har kunne forløses med budgettet i filmen, og slutningen har jeg stadig ikke helt luret.

Derfor kan jeg kun snige filmen op på 3 diske.
 
High Life blu-ray anmeldelse
 
High Life er skudt i flere forskellige formater fra 16 mm film til 3.4K digital. Der benyttes også flere forskellige aspect ratios hvor det primære format er det lidt specielle 1.66:1, der typisk er kendt som det native europæiske 35mm format (hvor man har lidt sort kant i begge sider på en 16:9 skærm). Valget på dette format virker lidt bizart på mig til en film af denne type. Det er et format du ville vente fra en film fra halvtredserne. Der er en del inkonsistent støj i nogle scener i rumskibet, - især dem hvor der er tydelig ekstra kunstnerisk color-grading, men generelt ikke noget der ødelægger oplevelsen.

Special effekterne virker som bestillingsarbejde leveret af knap så erfarne folk på et lavt budget, der får den hårde opgave at skildre events i og omkring det sorte hul og universet. Det sker med svingende succes. Billedet mangler i VFX scenerne dybde og troværdighed. Encoding på disken er MPEG2, hvilket er fint nok, da der ikke er brugt plads på noget andet end filmen og der benyttes en pæn høj bit rate. . Jeg spottede ingen blocking artefakter, selv ikke i mørke scener, så billedkvaliteten er klart godkendt.
 
Lydsiden leveres i et DTS-HD MA 5.1 lydspor der præges af at være klart og tydeligt, men desværre meget “front orienteret”. Der er ikke meget liv og detaljer i de mange, lange, tynde atmosfærer som filmen er hængt op på af komponist-sound designeren. Nogle scener er decideret mislykkedes efter min mening, hvor vi f.eks hører et rumdragts interiør perspektiv i lyden i en scene hvor alt betragtes udefra.. Måske der er en dybere mening jeg ikke fanger med dette, men hvis man rives ud af scenen på grund af det, så er det i min bog mislykkedes.

Alt i alt et soundtrack, der KUNNE have løftet filmens stemning et par grader ekstra med et omsluttende mere immersive sound design og mix. Filmens lydside er på ingen måde teknisk dårlig, men lydsiden forløser ikke filmens stemnings potentiale.
 
Efter filmen sidder man tilbage med en lang række nysgerrige spørgsmål og skynder sig derfor til diskens ekstramateriale, hvor der venter sig en stor skuffelse efterfulgt af et dybt suk. Der er nemlig intet ekstramateriale, andet end en trailer… Dette er en kedelig tendens hos filmselskaberne som jeg begræder, da det er præcis det modsatte af hvad film på disk skal være.

Filmelskere køber film på disk for at få den bedst mulige præsentation samt kunne eje en film uanset hvad streaming tjenesterne finder på, og ikke mindst for at få en masse ekstra materiale om de film der interesserer dem.

High Life er en low budget film, ja, - men der eksisterer helt sikkert en masse ekstra materiale fra produktionen, interviews og andet, der kunne give endnu mere perspektiv på filmen…. Tro mig, det kan den godt bruge… Det var lige det med den slutning, - og ikke mindst hvor man kan bestille sådan en robot dildo ;-)

Set/hørt på: LG OLED 65” på via anmelders reference setup med M&K S-300.
Afspiller: Oppo UHD 203, lydspor DTS-HD MA 5.1 uden upmix / efterprocessering
 
 
Tak til Universal Sony Pictures Home Entertainment


Anmeldelse skrevet februar 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser