The Shawshank Redemption blu-ray

 
The Shawshank Redemption blu-ray

The Shawshank Redemption blu-ray

Anmeldelse skrevet af Morten Stjernholm
 
The Shawshank Redemption blu-ray
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 2 timer og 22 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1 + Kommentarspor med writer/director Frank Darabont,
dubbede lydspor på Thai, fransk, tysk, polsk og spansk.
Undertekster: Dansk, finsk, svensk, arabisk, hollandsk, tysk, polsk, portugisisk, rumænsk, spansk, thai, tyrkisk.
Aspect Ration: VC1 encode, 1.85:1 format (filmens originale aspect ratio)

Blu-ray udgivelsesdato: 9. januar 2020
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: 14. Oktober 1994

Instruktør: Frank Darabont
Manuskript: Baseret på Steven Kings novelle “Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” og udviklet af Frank Darabont der har skrevet screenplay.
Producere: Liz Glotzer, David Lester, Niki Marvin
Fotograf: Roger Deakins
Klip: Richard Francis-Bruce
Musik: Thomas Newman
 
Skuespiller:
Tim Robbins som Andy Dufresne
Morgan Freeman som Ellis Boyd 'Red' Redding
Bob Gunton som Warden Norton
William Sadler som Heywood
Clancy Brown som Captain Hadley
 
Beskrivelse: 
Der var engang, hvor stjernerne stod helt rigtigt, og det perfekte manuskript mødte den perfekte cast og den perfekte instruktør, hos et produktionsselskab der kunne se udover banal populisme. Resultatet er den højest rangerede film på IMDB nogensinde, der blev nomineret til 7 oscars i 1994, men kun lige tjente sig selv hjem i biografen...
 
The Shawshank Redemption blu-ray
 
Get busy living, or get busy dying…

The Shawshank Redemption (dansk titel: En verden udenfor), er ganske enkelt en af de største film perler derude, og din anmelder sidder nu med en ny nordisk release, der gør det muligt for alle at få den i deres Blu-Ray samling, hvis man skulle have misset muligheden tidligere. Filmen er baseret på en novelle af Stephen King og konverteret/videreudviklet af instruktøren Frank Darabont, der b.la også er kendt for “The Green Mile”.

På overfladen er der tale om en “fængselsfilm”, men filmen præsterer med sit nærmest perfekte manuskript, at blive til en ekstremt følelsesmæssigt tilfredsstillende film på højeste niveau, da den giver sig i kast med at fortælle en historie om at menneskeligt håb kan overvinde selv den mest knusende modstand med nok tid og dedikation. Tidsløse film om håb og ægte menneskelige følelser, der ikke har udgangspunkt i nihilisme er en sjældenhed i hollywood fordi de er svære at sælge (Hvor tit har du ikke stået i biografen og kunne vælge mellem 20 film, og gået efter laveste fællesnævner og valgt noget der føltes “sikkert”, noget du instinktivt vidste hvad var, og konsumerede som en mcdonalds burger for aldrig at se den igen?)

Shawshank var sådan en film som biografpublikummet ikke kunne regne ud baseret på emballagen i 1994, og på trods af de åbenlyse kvaliteter tjente den sig kun lige hjem i biografen. Samme år var den nomineret til hele 7 oscars, herunder for bedste film… men klarede ikke at vinde en eneste af de syv statuer (det gjorde en anden fantastisk film med titlen “Forrest Gump” til gengæld)

Shawshank vandt i stedet publikums hjerter over tid, på samme måde som filmens hovedperson Andy Dufresne (Tim Robbins) der klarer sig igennem at blive uskyldigt dømt for drabet på sin utro kone, og sendt til det forfærdelige Shawshank fængsel ledet af den onde, sadistiske, forbryderiske, sjæl-ødeklæggende og bedragende direktør Warden Norton, hvem Andy præsterer at udholde, arbejde for, og ultimativt får en ekstremt tilfredsstillende hævn over, planlagt over flere årtier og uden nogensinde at gå på kompromis med hans egen værdighed, integritet, værdier og drømme.

Den stille, intelligente Andy møder i fængslet “skafferen” Red (Morgan Freeman) og filmen rammer de dybeste følelsesmæssige strenge mens den smukt fortalt af Morgan Freemans karakter portrætterer nok en af de mest ultimativt lækre bromance venskaber nogensinde på film, et venskab der transcenderer tid, rum og race, - flettet perfekt sammen med historie, retfærdighed, hele det menneskelige følelses-kompleks, og drevet af værdier som integritet og selvopofrelse tilsat et eftertænksomt og reflekterende musikalsk univers komponeret af Thomas Newman. Shawshank præsterer ganske enkelt at fortælle den klassiske fængselshistorie på et helt nyt niveau, og rører ved emner som institutionalisering, igennem livstidsfangen Brooks der har levet et helt liv i fængsel og nu lukkes ud på prøveløsladelse i en fremskreden alder, til en verden han slet ikke kan kende og slet ikke har lyst til at være i.

Med andre ord, det er en vedkommende film der repræsenterer noget forskelligt for alle, men til gengæld rører ved alle der tillader sig selv at tage den ind.
“Mund til mund” anbefalingerne af The Shawshank Redemption er det der har skabt filmens popularitet, der allerede året efter sin kiksede biograf debut, blev den mest lejede film i verden og siden da blot er vokset i tidløs popularitet.

I en kynisk tid hvor alle kan føle sig fanget og magtesløse, er shawshank stadig så relevant som altid, for den der trænger til at blive mindet om, at med tilstrækkelig med tid og dedikation kan alt lade sig gøre tilsat en dosis håb, tolerance og venskab.
Som filmelsker minder Shawshank denne anmelder om, at der en sjælden gang imellem (minimum hvert 20.år) dukker en film op der er “the perfect storm”, når et filmselskab tør at kigge forbi den laveste fællesnævner i excel arket, forbi den umiddelbare populisme i biograf foyeren og finansiere en rigtig rejse til filmelskerens Zihuatanejo.

Dette er en film ingen seriøs filmelsker bør være foruden, og jeg giver den mine varmeste anbefalinger, men giver også en løftet pegefinger for skuffelsen over at Warner Brothers ikke har givet denne titel en ny 4K transfer til sin 25 års anniversary.
 
The Shawshank Redemption blu-ray
 
Shawshank er skudt på 35mm film, og det kan derfor undre at du med denne re-release bruger præcis den samme master som på den amerikanske udgave fra 2010. En ny transfer og 4K mastering burde man synes ville være en oplagt 25 års jubilæumsgave til “verdens bedste film”. Det forekommer mærkeligt at Warner ikke giver en af sine fineste mere kærlighed her.

Jeg har set denne nye nordiske genudgivelse udgave og sammenlignet med den tidligere via 2 stk Oppo Blu-ray afspillere (UHD-205 og 203) på et LG OLED TV og en JVC DLA-X7900 projektor.

Lad det være sagt med det samme, filmens til tider bløde look med velkontrolleret film grain og tendens til lidt klemte sort niveau, ligner andre halvfemser film. Den fremstår på trods af en umiddelbar højere bitrate på den nye udgivelse stadig som 2010 masteren uden visuelle forbedringer. Filmen foregår i 1946, og er derfor præget af datidens jord-farver og manglende festlighed i et deprimerende fængsel, men præsterer en farvebalance med naturlige hudtoner og ikke så meget “pop” og “bang” der er forbeholdes de forløsende scener til sidst i filmen. Det er en udmærket HD transfer, men man kan ikke lade være med at tænke på hvad filmrullen mon gemmer på af kvalitet efter en moderne re-mastering som vi har set det med klassiske titler som “The Shining”, “Apocalypse Now” eller “2001: a space odyssey”, der alle, - på trods af alderen, - leverer en kvalitet og look der gør mange nutidige digitale film dybt misundelige.
 
Shawshank er hørt på anmelderens reference lydsystem med M&K S300 højtalere og Lyngdorf MP50 i atmos 7.1.4 konfiguration. Filmen er dog afspillet uden upmix og således hørt som den er tiltænkt.
Shawshank er primært en dialog drevet film, med velplaceret naturligt lydende dialog i et front orienteret mix. Der er god ambience i udendørs scenerne, og der gøres brug af LFE kanalen enkelte gange. Musikken er trukket diskret ud i en god, omsluttende ambience.

Den oprindelige, danske shawshank blu-ray udgivelse kom med et dolby digital 5.1 lydspor. Denne nye re-release kommer med et DTS HD MA 5.1 lydspor der tydeligvis er baseret på præcis den samme lydmæssige master der blev leveret som Dolby TrueHD 5.1 på den amerikanske udgave fra 2010. Denne master har mindre dynamisk område end dolby digital sporet der også findes på den amerikanske udgave. Din anmelder foretrækker personligt lyden på masteren på dolby digital sporet, der på mit system lyder mere åben og “fri”på trods af sin teknisk set lavere kvalitet. Til gengæld har DTS HD MA sporet lidt mere krop og spiller 3-4 db højere med mindre dynamic range (der sikkert gør sig fint for ekstra taleforståelighed på et almindeligt TV eller soundbar). Det er ikke voldsom forskel, men noget en gammel film mixer bemærker lige med det samme. Det er ikke noget der er ødelæggende for den optimale oplevelse af filmen, men dog nørdet nok at nævne i dette forum.
 
En 25 års anniversary udgave af verdens bedst ratede film, BURDE have en masse fantastisk ekstramateriale.. Heldigvis står det langt bedre til end den forrige danske release, der præsterede kun at have instruktørens kommentarspor som ENESTE ekstramateriale. Med denne nye nordiske re-release får vi endelig ekstra materialet fra den amerikanske release fra 2010, der består af to gamle dokumentarer, en lille comic spoof film “The SharkTank redemption” med Morgan Freemans søn Alfonso Freeman i hovedrollen men desværre præsenteret i letterbox SD format… LETTERBOX!
Konklusionen er, at hvis du ejer den første danske release, er der tale om en fin upgrade i ekstras, men hvis du har den amerikanske fra 2010 er der INTET nyt ekstramateriale.

Lad os håbe at Warner, - såfremt det er teknisk muligt, viser Shawshank Redemption den respekt filmen fortjener, og giver filmen en fuld “kærligheds behandling” i fremtiden.
Jeg vil i hvert fald stå klar med kreditkortet for at få denne perle i den bedst mulige præsentation.
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet januar 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser