They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse

 
They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse

They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 39 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 1.85:1

Blu-ray udgivelsesdato: 5. december 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: dokumentar, historisk, krig
Biograf premiere: 28. februar 2019

Instruktør: Peter Jackson
Producere: B.la.Daniel Auclair, Samantha Ellison, Todd Hallowell
Klip: Jabez Olssen
Musik: John Neill
 
Beskrivelse: 
Dokumentarfilmen They Shall Not Grow Old, formidler en intens, gribende og autentisk oplevelse af 1. verdenskrig, som den blev oplevet gennem øjnene af de britiske soldater og fortalt af nogle af de overlevende veteraner fra krigen. Med banebrydende teknologi har instruktøren Peter Jackson fået restaureret de mere end hundrede år gamle arkivoptagelser og vækker dermed historien til live gennem både farvelagte levende billeder og genskabte lydeffekter. På trods af at filmen er stykket sammen af billedmateriale fra mange forskellige kilder, formår Peter Jackson at holde en god kronologi i fortællingen, set fra den menige soldats perspektiv, lige fra indrullering i hæren, soldatertræning, frem til de egentlige krigshandlinger og hverdagslivet ved fronten.
 
They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse
 
They Shall Not Grow Old er først og fremmest en respektindgydende teknisk bedrift, hvor Peter Jackson og hans hold har gennemgået mere end 100 timers gamle filmruller, restaureret og endda farvelagt materialet, så det næsten ligner en moderne farvefilm. Så er det blevet klippet sammen til et forløb der giver mening og der er lagt lydeffekter og tale på de ellers stumme optagelser. Hvor stor en forskel farver og lydeffekter giver, opleves bedst efter de første 20 minutter, hvor soldaterne når frem til fronten, for her skifter billedet fra traditionel dokumentarisk sort-hvid stil til fuld farveskala. Tillagt lyde fra bombardementer i fuld surround, så er det ligesom en ny verden åbner sig. Filmen ledsages hele tiden af et fortællerspor bestående af stemmer fra overlevende soldater, der gengiver deres egne oplevelser af både krigen og hverdagslivet mellem kampene, og det giver en god troværdighed til de voldsomme billeder. Når begejstringen over teknikken har lagt sig, så bliver dokumentarformatet med fortællerstemmer en anelse trættende i længden og en spilletid på 1 time og 39 minutter er måske lige i overkanten, men They Shall Not Grow Old er helt klart en film der er værd at se, om ikke andet, så vil det være en god forberedelse inden man skal se Sam Mendes’s 1. verdenskrigsdrama 1917, som lige er landet i biograferne.
 
They Shall Not Grow Old blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden på They Shall Not Grow Old er meget imponerende når man tager alderen og kvaliteten på originalmaterialet i betragtningen, men den mangler selvfølgelig skarphed og dybde i forhold til moderne optagelser og visse steder kan soldater i bevægelse virke lidt slørede, ligesom farverne virker en anelse udvaskede. Filmens 1:85 widescreen format og brugen af zoomen ind på billedet bringer os tættere på personerne og krigshandlingerne, men er også medvirkende til at skarpheden i billedet reduceres. Det ændrer dog ikke på helhedsindtrykket af at They Shall Not Grow Old er en af de mest storslåede dokumentarfilm der er lavet om 1. verdenskrig.
 
Det forrygende DTS-HDMA 5.1 lydspor er skabt fra bunden, da film med lydspor først blev opfundet 10 år efter 1. verdenskrigs afslutning. Til gengæld er det virkeligt et imponerende arbejde der er blevet i det, både med mundaflæsning og indlægning af tale (endda med korrekt lokal accent) på soldaterne og ikke mindst indlægning af eksplosioner fra de karakteristiske Howitzer kanoner, hvor man virkeligt føler man er havnet i frontlinjen, når det afspilles på et godt surround anlæg. Fortællerstemmerne fra veteranerne fremstår alle steder tydeligt, højtopløst og centreret i lydbilledet.
 
• The Making of "They Shall Not Grow Old" (29:40): Bag scenerne fortalt af instruktør Peter Jackson
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet januar 2020. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser