Tolkien blu-ray anmeldelse

 
Tolkien blu-ray anmeldelse

Tolkien blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Tolkien blu-ray anmeldelse
 
Zone B
Spilletid: 1 time og 51 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 21. november 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Drama
Biograf premiere: Ikke vist i biografen

Instruktør: Dome Karukoski
Manuskript: David Gleeson og Stephen Beresford
Producere: B.la. David Greenbaum, Peter Chernin, Jenno Topping
Fotograf: Lasse Frank Johannessen
Klip: Harri Ylönen, Chris Gill
Musik: Thomas Newman
 
Skuespiller:
Nicholas Hoult som J.R.R. Tolkien
Lily Collins som Edith Bratt
Anthony Boyle som Geoffrey Smith
Patrick Gibson som Robert Gilson
Colm Meaney som Father Francis
 
Beskrivelse: 
Tolkien er fortællingen om de år, der formede den berømte forfatter J.R.R. Tolkien (Nicholas Hoult). Han finder venskaber, mod og motivation blandt andre udstødte i skolen. Deres bånd styrkes med tiden, indtil Første Verdenskrig bryder ud, og deres broderskab trues. Tolkiens oplevelser tidligt i livet inspirerede ham senere til at skrive sine berømte Midgårds-romaner.
 
Tolkien blu-ray anmeldelse
 
Tolkien er en sød og forholdsvis uskyldig film fra manuskriptforfattere David Gleeson og Stephen Beresford og den finske instruktør Dome Karukoski. Den handler om JRR Tolkiens unge år som resulterede i, at den ukendte fattige mand endte med at blive en svimlende succesrig fantasi forfatter, der på trods af dette forblev en underviser på Oxford til sine dages ende. Han drømte aldrig om den slags megakendis status og rigdom, som forfattere som JK Rowling eller George RR Martin nyder. Denne biopic er dog på ingen måder støttet af Tolkien-familien, de har udtalt at de hverken har deltaget i eller støtter filmen. Familien har ikke set filmen, men har længe modarbejdet biopic-projekter om J. R. R. Tolkien. Hvorfor dette er tilfældet, skal jeg ikke kunne sige, men det skal ikke stoppe mig fra at anmelde filmen.

Forfatteren Tolkiens (spillet af Nicholas Hoult) egen historie, lader filmen være det, der inspirerede ham til at skrive fantasyhistorier. Da vi første gang møder den unge John Ronald Reuel Tolkien, lever han i distingveret fattigdom med sin mor og lillebror, der hjælpes af en katolsk præst. Faren er død, men vi får aldrig at vide hvordan, ligesom manuskriptet ikke ulejliger sig med at forklare, hvorfor denne lille familie ikke har kontakt til en større familie. Historierne aktiverer både fantasi og forkærlighed for sprog. Senere under uddannelse i Birmingham møder Tolkien tre andre kunstneriske aspiranter som han danner et nært venskab og som bliver kørt i stilling som fundamentet for et fremtidigt fellowship.

Når Tolkien som voksen yder sin pligt som soldat ved krigsslaget i Somme, er oplevelserne stærke. Alt han ser af ild, røgformationer, af skygger samt de episke slag skulle ligge til grunder for de senere skriverier med de fantastiske historier om drager og slag som i Ringenes Herre.

Nu er dette et portræt af forfatterne Tolkien og man kan derfor spørge sig selv, hvor i historien er forfatteren C.S. Lewis? For efter sigende var de to skabere af vor tids store fantasy historier bekendte, og var hinandens litterære venner og rivaler. Men intet i filmen fortæller om denne side af Tolkiens liv- og om der var en gensidighed og inspiration med mere på den front. Det er et valg man som manuskriptforfatter og filmmager har taget. Det ville højst sandsynlig være nok materialer til en hel anden film.

Der er ingen tvivl om at der er huller i denne biopic om Tolkien. Den bliver fortalt i et stille tempo hvor handlingen hele tiden går fra a til b uden de store sving gerninger. Personligt gjorde det ikke filmen mindre interessant for undertegnet og selv om jeg ikke havde de store forventninger til filmen, fandt jeg mig selv fanget af historien og de ting der påvirkede J. R. R. Tolkiens liv og gav inspiration til hans fantastiske historier.
 
Tolkien blu-ray anmeldelse
 
Filmen bliver leveret i et MPEG-4 AVC 2.39:1 transfer, som er flot behandlet på denne blu-ray udgivelse. Der er ikke de store fingre at sætte på den visuelle del. Farverne er dejlig varme og bløde som der forventes i denne slags film og den står rigtig fint på skærmen. Farverne er meget klare og tydelige, hvor også den sorte også får lov til at have en god dybde og kraft i aftenscenerne samt i de mørke skyggescener fra slagmarken. Detaljegraden er også god hvor f.eks. hud, hår og sår fremstår klart og tydeligt, og hvor billedet generelt er præsenteret med en rigtig fin detaljemængde. I det hele taget en billedside som er meget venlig for øjet og som afspejler dette drama biopic på fornuftig vis.
 
Filmen kommer med et DTS-HD Master 5.1 lydspor. Taget billedsiden i betragtning så er der blevet gjort ét lige så fint arbejde med lydsiden. Baggrundsstøj og stemningsmusik bliver leveret i en passende højde, som selvfølgelig bliver skruet op og ned så det passer til stemningen der folder sig ud på skærmen. Dialogen som er det vigtigste element i filmen, går rent igennem men også de få kampscener som er i filmen bliver præsenteret fremragende. En rigtig flot lydside hvor alle kanaler på anlægget for lov at lege, men da filmens primære lyd består af tale er det en meget underlæggende lydside som giver plads til talen.
 
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet december 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser