Chernobyl blu-ray anmeldelse

 
Chernobyl blu-ray anmeldelse

Chernobyl blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Rasmus Jensen
 
Chernobyl blu-ray anmeldelse
 
Region B
Spilletid: 5 timer og 21 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 5,1
Undertekster: Dansk, Finsk, Norsk, Svensk
Aspect Ration: MPEG-4 AVC 1.78:1

Blu-ray udgivelsesdato: 24. oktober 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 2 x Blu-ray.

Genre: drama
 
Skuespiller:
Jared Harris som Valery Legasov
Stellan Skarsgård som Boris Shcherbina
Jessie Buckley som Lyudmilla Ignatenko
Paul Ritter som Anatoly Dyatlov
David Dencik som Mikhail Gorbachev
 
Beskrivelse: 
Denne fængslende miniserie i fem afsnit med Jared Harris, Stellan Skarsgård og Emily Watson fortæller den rystende historie om den værste menneskeskabte ulykke i historien – den enorme eksplosion i Tjernobyl-atomkraftværket i Sovjetunionen i 1986.
 
Chernobyl blu-ray anmeldelse
 
Dermed ikke sagt at alle deres serier er lige gode, men produktionskvaliteten er altid i top og historien er for det meste interessant. Deres seneste serie som helt sikkert har givet dem endnu flere abonnenter, handler om Tjernobylulykken og leverer endnu engang varen som må siges at være af allerhøjeste kvalitet. Fra russisk side er serien blevet kritiseret for at være baseret på en masse falsk viden (tør man sige #fakenews?) og de er nu i gang med deres egen tv-produktion om begivenheden.

De fleste har nok allerede stiftet bekendtskab med serien eller kender til det basale om katastrofen, men for dem hvor denne begivenhed er ukendt kommer her en kort beskrivelse af hvad i har i vente. Serien starter om aftenen d. 26. april 1986 hvor en stor ulykke indtraf på Tjernobyl-atomkraftværket i Ukraine i det daværende Sovjetunionen. Ved ulykken, der regnes som den værste i atomkraftens historie, eksploderede reaktor nr. 4, og da reaktoren ikke var omgivet af en indkapsling, sendte eksplosionen en sky af radioaktivt materiale ud i atmosfæren. Dette var dog ikke en viden man ville indse med det samme for en sådan eksplosion burde være umulig. Tragedien blev forværret af, at administrationen på værket hverken var forberedt på eller havde udstyr til at håndtere en sådan ulykke. Længe blev der arbejdet med den tese at ulykken ikke var særlig slem og det bare var en ”almindelig” forholdsvis uskadelig brand.

Da man endelig indså omfanget at katastrofen var det for sent og nu galt det om at mindske skaderne. Tjernobyl-ulykken udløste mere end fire hundrede gange den radioaktive forurening, der kom af atombomben over Hiroshima. Mængden og spredningen af radioaktiv forurening hersker der tvivl om, men nedfaldet kunne måles udenfor de tidligere sovjetrepublikker. Ulykken gav anledning til bekymring omkring Sovjetunionens atomkraftanlæg, lagde en dæmper på udbygningen af atomkraft i en årrække og tvang den sovjetiske ledelse til at være mindre hemmelighedsfuld. Det er svært at sætte et tal på dødsofrene for begivenhederne i Tjernobyl, eftersom sovjettidens hemmelighedskræmmeri gør det svært at spore de enkelte ofre. De sovjetiske myndigheder forbød læger at angive "stråling" som dødsårsag, og ukomplette lister over ofre blev offentliggjort.

Som antydet tidligere er der blevet sat spørgsmålstegn ved hvor sandfærdig serien egentlig er. Selv om det er en ulykke, hvor man skulle mene at der dramatisk stof nok til at lave en god serie, vil der altid blive pyntet og ændret på visse ting så det kommer til at fungerer på tv. Chernobyl er ikke nogen undtagelse og det skal man selvfølgelig have i mente. Er det rimeligt at klandre en fiktionsserie for at afvige en smule fra de historiske fakta og tal for dramatisk vindings skyld, så længe det centrale budskab forbliver intakt og tydeligt for enhver? Jeg vil sige nej for der sås aldrig tvivl om ulykkens alvorlighed og dennes påvirkning på verdenssamfundet efterfølgende, både hvad angår det politiske samarbejde, men også konsekvenserne for klimaet og de tusindvis af mennesker der blev ramt af strålingen.

Som afrunding vil jeg gerne lige nævne skuespillet i denne serie, HBO gør det generelt altid godt her og dette bliver der ikke afveget fra med Chernobyl. Castet er glimrende og der er blevet fundet et hav af skuespillere som virkelig giver sig fuldt ud og som er med til at man lader sig rive med. Det eneste jeg synes er lidt ærgerligt er at jeg havde håbet der blev snakket russisk hvilket ville gøre denne miniserie en smule mere autentisk, det samme jeg som regel klandre WW2 film for når nazisterne snakker engelsk. At bruge originalsproget giver altså bare noget ekstra til troværdigheden og autentisk, men det er det eneste jeg sådan rigtigt har at klandre produktionen af Chernobyl for, hvilket ikke skal afholde mig fra at give den en for mig sjælden top karakter.
 
Chernobyl blu-ray anmeldelse
 
Serien bliver leveret i et 1.78:1 1080p/MPEG-4 AVC transfer med en fornem dybde og detaljegrad, der igennem hele sæsonen bliver holdt meget stilren og konsekvent. Detaljegraden er for det meste utrolig god, og der kan både anes uren hud og dårlige barberinger som selvfølgelig bliver toppet af de mange forbrændinger som folk får igennem filmen. Panoramabilleder som pryder filmen får virkelig atomkraftværket om områderne omkring til at virke autentisk og i det hele taget er billedet holdt i en halvgrynet stil der får det hele til at virke meget 80’er agtigt. Udgivelsen lider heldigvis heller ikke af streamingens lave bitrate hvilket gør at de mange mørke billeder ikke bliver grynet og svære at se detaljer i tværtimod giver Blu-ray skiven plads til en høj bitrate som billedet kan nyde godt af. Kontrasten og skarpheden er i top og i det hele taget en billedside, som er meget venlig for øjet.
 
Lydsiden bliver leveret af et lækkert DTS-HD Master 5.1 lydspor. På denne udgivelse bliver der virkelig gjort brug af alle de højttalere, som skulle være sat til ens system, der er virkelig kælet for øregangene. Alle kanalerne bliver brugt både for og bag, og subwooferen får virkelig lov til at sparke fra sig i de eksplosive scener. Der er en del dramatiske action i denne serie, men alligevel formår udgivelsen at gøre plads til både tale og baggrundsmusik som er en kæmpe del af denne udgivelse. Jeg hørte ikke nogen forvrængninger eller overstyringer af lyden, selv ved en høj lydstyrke, det hele virker yderst kontrolleret og tilpas.
 
 
 

Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic

Anmeldelse skrevet november 2019. 

Tilbage til Blu-ray serie anmeldelser