X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse

 
X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse

X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse

Anmeldelse skrevet af Jan Vilhelmsen
 
X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse
 
Zone A-B-C = kodefri (Nordisk udgave)
Spilletid: 1 time og 53 minutter
Lyd: DTS HD Master Audio 7,1
Undertekster: Dansk, Svensk, Norsk, Finsk
Aspect Ration: 2.39:1

Blu-ray udgivelsesdato: 21. oktober 2019
Distributør: FOX Paramount Warner Home Entertainment
Antal disk: 1 x blu-ray

Genre: Sci-fi, action
Biograf premiere: 6. juni 2019

Instruktør: Simon Kinberg
Manuskript: Simon Kinberg, Stan Lee, Jack Kirby
Producere: B.la.Daniel Auclair, Samantha Ellison, Todd Hallowell
Fotograf: Mauro Fiore
Klip: Lee Smith
Musik: Hans Zimmer
 
Skuespiller:
James McAvoy som Professor Charles Xavier
Michael Fassbender som Erik Lehnsherr / Magneto
Jennifer Lawrence som Raven / Mystique
Nicholas Hoult som Hank McCoy / Beast
Sophie Turner som Jean Grey / Dark Phoenix
Tye Sheridan som Scott Summers / Cyclops
Alexandra Shipp som Ororo Munroe / Storm
Evan Peters som Peter Maximoff / Quicksilver
Kodi Smit-McPhee som Kurt Wagner / Nightcrawler
Jessica Chastain som Vuk
 
Beskrivelse: 
I X-men: Dark Phoenix møder vi Jean Grey som barn, hvor hun pga. af hendes overnaturlige kræfter kommer til at forårsage en bilulykke, der koster begge hendes forældre livet. Hun adopteres af Professor Charles Xavier, leder af mutant-kostskolen, og vokser op her sammen med de andre mutanter. 13 år senere sendes et hold mutanter afsted for at redde besætningen på en forulykket rumfærge, heriblandt Jean Grey, men under redningsaktionen rammes Jean Grey af stråler fra et mystiske soludbrud og overlever kun med nød og næppe, men tilsyneladende uden men. Påvirkningen fra soludbruddet har dog givet hende kræfter af hidtil ukendt styrke, og da det viser sig at hun ikke kan styre kræfterne, især når hun bliver vred, og i flere tilfælde uforvarende skader hendes mutantvenner, beslutter hun sig for at tage væk for at finde sig selv i hendes nye alterego Dark Phoenix. Hun jagtes dog både af myndighederne, de øvrige x-men mutanter, samt de mystiske D’Bari rumvæsner, der vil udnytte hendes kræfter til at erobre jorden og det store opgør synes uundgåeligt.
 
X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse
 
X-men: Dark Phoenix lægger ud som en klassisk x-men oprindelseshistorie, hvor vi følger Jean Grey som
barn/ung og hendes problemer med styre de ekstreme kræfter, som hun har fået efter episoden i rummet med soludbruddet, og om hvordan det gør hende uønsket blandt de øvrige mutanter. Manuskriptforfatter og instruktør Simon Kinberg syntes så åbenbart ikke der var kød nok på det plot og smider derfor lige en invasion af rumvæsner / bodysnatchers ind i ligningen. Det fungerer på sin vis OK, men jeg synes måske ikke rumvæsner passer så godt ind i X-men universet og det kunne måske havde været bedre at gå mere i dybden med karakterudviklingen af Jean Grey / Dark Phoenix og med hvordan de øvrige X-men forholder sig til hendes udvikling. Modsat Marvel filmene er X-men: Dark Phoenix fuldstændigt blottet for afvæbnende humor, hvilket er en stor mangel i et univers hvor karaktererne i løbet af et splitsekund forvandler sig til en blå varulv eller lignende. Det bliver dermed en anelse for selvhøjtideligt og Hugh Jackmans Wolverine er stærkt savnet i denne film.

Hovedrollen som Jean Grey spilles en anelse unuanceret af Sophie Turner, kendt fra Game of Thrones, mens de øvrige roller varetages fint af bl.a. James McAvoy som Xavier, Michael Fassbender som Magneto og Jennifer Lawrence som Mystique, som også har varetaget de samme roller i de seneste tre X-men fim. Til gengæld er en klasseskuespillerinde som Jessica Chastain spildt i rollen som det usårlige rumvæsen Vuk.

Trods et stjernecast og forrygende effekter i de mange kampscener lever X-men: Dark Phoenix ikke op til niveauet i den rebootede X-men filmserie, der ellers startede godt med X-men: First Class. Siden Marvels Avengers kom på banen er vi blevet forvænt med superheltefilm med både humor og budskab, men det er der ikke meget af i denne omgang og karakteren ender derfor kun lidt over middel.
 
X-men: Dark Phoenix blu-ray anmeldelse
 
Billedsiden af denne blu-ray udgave af X-men: Dark Phoenix er udstyret med detaljerede billeder i høj opløsning, der til tider nærmest er en eksplosion af farver fra de farvestrålende mutanter og deres overnaturlige strålevåben. Sortniveauet imponerer og giver god dybde i de udendørs action- og kampscener, hvor ild og lysstråler, der oplyser mørket, giver en flot og dramatisk effekt. Til gengæld virker en række indendørs scener overbelyste og uden ret meget dybde. Samlet set er X-men: Dark Phoenix dog virkelig flot og en stor del af actionscenerne kan sagtens have demo potentiale til fremvisning af en ny skærm.
 
X-men: Dark Phoenix kommer med et 7.1 DTS-HD MA-lydspor, der er af ganske høj kvalitet og bidrager til at inddrage os i centrum for filmens handling med både dramatiske effekter og atmosfæreskabende baggrundseffekter. Lydbilledet er yderst veldefineret og effektfuldt i filmens mange actionsekvenser og der er hele tiden gode og præcise retningspanoreringer i samtlige surroundhøjtalere, når objekter flyver gennem luften, mens der samtidigt er godt med drøn på subwooferen, når det er påkrævet. Soundtracket leveres af veteranen Hans Zimmer, og det underbygger filmens handling fint uden det på noget tidspunkt dominerer. Dialogen fremstår alle steder højtopløst, tydeligt og perfekt integreret i lydbilledet.
 
• Audio Commentary: Writer and director Simon Kinberg is joined by co-producer Hutch Parker
• Rise of the Phoenix (81 min): making-of documentary
• How to Fly Your Jet to Space with Beast (2 min)
• Deleted Scenes (8 min)
• Trailers (6 min)
 
 
Tak til FOX Paramount Warner Home Entertainment / PR Nordic 


Anmeldelse skrevet oktober 2019. 

Tilbage til Blu-ray anmeldelser